Λάμπρος Βακιάρος: «Με ιντριγκάρει να φτιάχνω καινούρια πράγματα παρά να επαναλαμβάνω τα ίδια»

Πατούλια Κατερίνα
Λάμπρος Βακιάρος: «Με ιντριγκάρει να φτιάχνω καινούρια πράγματα παρά να επαναλαμβάνω τα ίδια»

«Σε ένα γεύμα πιστεύω ότι η ισορροπία μεταξύ γεύσης και θρεπτικής αξίας, φέρνει τον απόλυτο συνδυασμός του wellness», τονίζει ο Λάμπρος.

Πριν από μερικές ημέρες είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μέρος σε ένα διαφορετικό masterclass από την Affidea για να νικήσουμε τον Καρκίνο του Μαστού.

Κατά τη διάρκεια του masterclass όμως, και λίγο πριν τελειώσουμε το ζύμωμα, ήρθαμε αντιμέτωπες με μία απρόσμενη έκπληξη: Μία ελιά υπήρχε μέσα στη ζύμη μας, μια ελιά που δεν είχαμε βάλει εμείς και δεν φαινόταν όταν σηκώσαμε την πετσέτα και αρχίσαμε τη διαδικασία με το φουσκωμένο ζυμαράκι μας. Πρόκειται για μία έκπληξη που υπήρχε στη ζύμη μας, όμως ουσιαστικά συμβολίζει το ενδεχόμενο ενός ύποπτου ευρήματος, που μπορεί να ψηλαφήσει μία γυναίκα στο στήθος της.

Πολύ γρήγορα λοιπόν, αντιληφθήκαμε πως οι κινήσεις που κάναμε με τη βοήθεια του σεφ μας, Λάμπρου Βακιάρου, είναι ίδιες με τις κινήσεις που οφείλουμε να πραγματοποιούμε μία φορά τον μήνα, έτσι ώστε να οδηγηθούμε στην έγκαιρη διάγνωση, στην περίπτωση κάποιου ευρήματος.

Κάπως έτσι, συνειδητοποιήσαμε πως το ζύμωμα του ζυμαριού μας, προσομοιάζει με τη διαδικασία της αυτοψηλάφησης του μαστού μας. Πριν την πραγματοποίηση αυτού το ξεχωριστού MasterClass, ο σεφ Λάμπρος Βακιάρος, εκπαιδεύτηκε από έναν ειδικό γυναικολόγο - μαστολόγο για να μάθει και ο ίδιος πώς γίνεται η διαδικασία της αυτοψηλάφησης. Διανύοντας ο ίδιος πια την δεκαετία των 30 και έχοντας δύο σπουδαίες γυναίκες στη ζωή του, τη μητέρα του και την αδερφή του, μας μίλησε για την εμπειρία αυτή, για τη σημασία την πρόληψης αλλά και για τα μελλοντικά του βήματα.

Τι σου άφησε η εμπειρία αυτή και η διαδικασία της εκπαίδευσης;

«Το βασικότερο που μου άφησε, ήταν το πως μια τόσο απλή και εύκολη πράξη, μπορεί να είναι σωτήρια για μια γυναίκα. Ο γιατρός μου έδειξε τις κινήσεις και τη διαδικασία, εξηγώντας μου τα πάντα πάνω σε ένα φιλέτο κοτόπουλο, το οποίο χρησιμοποιείται και ως πρότυπο στα Πανεπιστήμια».

Zυμώνοντας ψωμί μάθαμε μαζί «τη σχέση» ανάμεσα σε ένα ζυμάρι και την αυτοψηλάφηση του μαστού. Η έκπληξη που νιώσαμε όλες ήταν μεγάλη. Ποια ήταν τα στάδια της δικής σου «εκπαίδευσης» και ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία στην προετοιμασία αυτή;

«Η εκπαίδευση ήταν απλή, αλλά η οργάνωση του σεμιναρίου ήθελε αρκετή σκέψη, ειδικά από την πλευρά μου. Σίγουρα ήθελα να κάνω κάποια βήματα που να θυμίζουν συνταγή ψωμιού και παράλληλα να μπορέσω να σας συντονίσω για να βρείτε την ελιά που είχα κρύψει. Ακόμα και το break ήταν οργανωμένο για να προχωρήσει η διαδικασία από κοινού για όλες και να μην καταλάβει καμία από τις συμμετέχουσες τι πραγματικά κάνουμε».

still-02.jpg

Υπάρχει ορατότητα για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού ή βλέπεις πως ακόμα και σήμερα είναι ταμπού η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα υγείας, ειδικά από την πλευρά των ανδρών;

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα υγείας όπως ο καρκίνος μπορεί να υπάρξει χώρος για ταμπού. Σίγουρα όσο περνούν τα χρόνια υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στο θέμα αυτό και βέβαια η δική μου οπτική από την ανδρική πλευρά είναι ότι όλο αυτό δηλώνει και ένα μέρος σεβασμού αγάπης προς το γυναικείο φύλο».

Η μητέρα και η αδερφή σου είναι οι δύο γυναίκες στη ζωή σου που σε στηρίζουν πάντα και σε όλα. Μιλάτε για θέματα όπως ο καρκίνος του μαστού και η πρόληψή του;

«Είμαι άνθρωπος που μιλάω με την οικογένειά μου, με τη μητέρα και την αδερφή μου και θέλω να ξέρω πότε κάνουν εξετάσεις, με ενδιαφέρει η πρόληψη. Το έχω πάντα στο μυαλό μου και το επικοινωνώ, ειδικά στη μητέρα μου που είναι μεγαλύτερη».

https://www.instagram.com/p/CtrtWqCLlIn/

H μαγειρική συνδέεται για εσένα με το σώμα μας και τη σχέση αγάπης (που πρέπει) να έχουμε με αυτό;

«Υπάρχει απόλυτη σχέση ανάμεσα στη μαγειρική και το σώμα μας, για μένα το φαγητό και η μαγειρική είναι το κάστρο της ζωής.

«Θεωρώ πως αν υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στο τι τρώμε και πόσο θρεπτικό είναι αυτό που τρώμε και όλο αυτό συνδυαστεί με τη γεύση, είναι ο ιδανικός συνδυασμός», τονίζει ο Λάμπρος.


Το σώμα μας μοιάζει με ένα αυτοκίνητο και ανάλογα με το πόσο καλά το τροφοδοτούμε με το καύσιμό του, τόσο καλύτερα αποδίδει και λειτουργεί. Και αν πρέπει να μιλήσω και από προσωπική εμπειρία, πολλές φορές που είμαι σε κακό mood, αντιλαμβάνομαι πως εκείνο το διάστημα μπορεί να μην τρέφομαι σωστά, να έχω αλλάξει τις διατροφικές μου συνήθειες και να μην ασκούμαι στον βαθμό που θα ήθελα»

Έχουν περάσει 6 χρόνια από τη στιγμή που έγινες γνωστός στο ευρύ κοινό. Ποιος είναι ο απολογισμός σου και ποιοι οι στόχοι σου για το μέλλον;

«Σίγουρα ένα μεγάλο μέρος αυτού του απολογισμού είναι οι 700+ συνταγές που έχω δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια τηλεοπτικά οι οποίες υπάρχουν και πολλαπλασιάζονται στο site με τις συνταγές μου.

Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στην Ελλάδα, έχω το δικό μου brand flavorits® μια σειρά μοναδικών καρυκευμάτων που απογειώνουν το φαγητό, και πρόσφατα άνοιξα ένα ξεχωριστό delicatessen - concept store μαζί με τη μητέρα μου στη Σάμο, στο οποίο οι πελάτες εκτός το οτι μπορούν να ψωνίσουν παράλληλα μπορούν να απολαύσουν το κρασί τους συνδυάζοντάς το με φρεσκοκομμένες ποικιλίες τυριών και αλαντικών που δημιουργούν εκείνη τη στιγμή από τη βιτρίνα.

https://www.instagram.com/p/CydoXM7IhZp/

Παράλληλα τον τελευταίο χρόνο έχω ξεκινήσει μια δική μου start Up το meallion, μια υπηρεσία για να οργανώνεις τα γεύματα της εβδομάδας σου, παρέχοντας ready-to-enjoy γεύματα που αγγίζουν την χρυσή τομή μεταξύ ισορροπημένης αλλά παράλληλα απόλαυστικής διατροφής. Γενικά έχουμε πολλές ιδέες και προχωράμε»

https://www.instagram.com/p/CsCLvQhrqXq/

Ποια συνταγή σου είναι η πιο αγαπημένη σου, ποια αγαπούν οι φίλοι σου να φτιάχνεις και ποια θα μπορούσες να δημιουργείς κάθε μέρα.

«Μια από τις αγαπημένες μου συνταγές, είναι η συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί της γιαγιάς μου που έτρωγα από μικρός.

Τα έφτιαχνε παραδοσιακά στην ξυλόσομπα, και στη Σάμο, τον τόπο καταγωγής μου, έχουμε από τα καλύτερα μοσχάτα σταφύλια άρα και τα αμπελόφυλλα είναι μοναδικά. Και εδώ η μοναδικότητα της συνταγής είναι ότι εκτός από τα αμπελόφυλλα η γιαγιά μου γέμιζε και κρεμμύδια σε μια αναλογία 1/3, το οποίο αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικό.
Όσον αφορά τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι μου ζητούν ένα ξεχωριστό μπέργκερ που φτιάχνω, το οποίο ονομάζω flavorits® burger από τη σειρά καρυκευμάτων μου έχω δημιουργήσει.Άλλα όσοι με γνωρίζουν από παλιά, λατρεύουν το σούσι που φτιάχνω. Δεν υπάρχει πάντως κάποια συνταγή που θα ήθελα να φτιάχνω κάθε μέρα ή να τρώω κάθε μέρα.

Είμαι αρκετά δημιουργικός άνθρωπος όποτε περισσότερο με ιντριγκάρει να φτιάχνω καινούρια πράγματα παρά να επαναλαμβάνω τα ίδια».

Βρες τον Λάμπρο:

https://www.lambrosvakiaros.com

https://www.flavorits.com

https://meallion.gr