Μαρία Χατζηστεφανή: «Στο Dragons' Den είμαι ειλικρινής αντί να υποκρίνομαι και να φαίνομαι καλή»

Τζένη Ντεμιράι
Μαρία Χατζηστεφανή: «Στο Dragons' Den είμαι ειλικρινής αντί να υποκρίνομαι και να φαίνομαι καλή»
KOSMAS KOUMIANOS

«Είμαι πολύ πιο χαλαρή στην καθημερινότητά μου, στη δουλειά και την προσωπική ζωή μου. Η στάση που κρατάω στο Dragons' Den είναι το να είμαι ειλικρινής με τις σκέψεις μου αντί να υποκρίνομαι και να φαίνομαι καλή», ανέφερε η Μαρία Χατζηστεφανή μιλώντας στο queen.gr.

Μπορεί η Μαρία Χατζηστεφανή να έγινε ευρέως γνωστή στο ελληνικό κοινό ως κριτής του Dragons’ Den, αλλά πριν πάρει τη θέση του «Δράκου» στο show επιχειρηματικότητας του ΑΝΤ1, είχε ήδη διανύσει μία μακρόχρονη πορεία ως επιχειρηματίας στο εξωτερικό.

Στόχος της είναι να φτάσει στην κορυφή την «Rodial» και την «NIP&FAB», τα premium skincare brands που ίδρυσε όταν την απέλυσαν από μία επενδυτική τράπεζα. Το σοκ της απόλυσης, όπως έχει παραδεχτεί η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της, ήταν μεγάλο, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν αγάπησε εκείνη τη δουλειά.

Η Μαρία Χατζηστεφανή διδάσκει όσα θες να ξέρεις για την επιτυχία με το στυλ που δεν πρέπει να λείπει

xatzistefani-(2).jpg

Και όπως συχνά συμβαίνει στη ζωή, αυτή η «απότομη πτώση» ήταν στην πραγματικότητα το πρώτο βήμα προς την επιτυχία.

Εκείνη που πλέον έχει έρθει και μπορεί να περνά από αναταράξεις και να επιζητά συνεχή «φροντίδα», ωστόσο είναι εκεί, «στέκεται» και αποτελεί μέρος της ζωής της, χαρίζοντάς της μεταξύ άλλων και τις γνώσεις που χρειάζεται κάποιος που ονειρεύεται να αγγίξει τις δικές του κορυφές.

Αυτές οι γνώσεις αλλά και η επιθυμία της να βρίσκει τρόπους να ασκεί θετική επιρροή στους γύρω της την οδήγησαν στη συγγραφή. Και κάπως έτσι, έφτασε στα χέρια μας το δεύτερο βιβλίο της «Πώς να φτάσεις στην κορυφή», το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Λίγο πριν το Q&A και την υπογραφή αντίτυπων του βιβλίου «Πώς να φτάσεις στην κορυφή» (στις 12 Μαρτίου, στις 19.00), η επιχειρηματίας μοιράστηκε μαζί μας σκέψεις και συναισθήματα που αφορούν διάφορες πτυχές της ζωής της.

Στο βιβλίο σας με τίτλο «Πώς να φτάσεις στην κορυφή» αναφέρετε ότι προσπαθείτε να ξεφύγετε από τους ψιθύρους που σας λένε ότι δεν είστε αρκετά καλή. Πιστεύετε ότι σταματάνε ποτέ αυτοί οι ψίθυροι;

Πιστεύω πως σε όποιο στάδιο της ζωής σου κι αν βρίσκεσαι, είτε νιώθεις επιτυχημένος είτε όχι, πάντα θα υπάρχουν στιγμές που θα αμφισβητείς τον εαυτό σου.

Μερικές φορές, προς το τέλος της εβδομάδας, νιώθω ότι δεν απέδωσα όσο μπορούσα στη δουλειά και πραγματικά θέλω να απολύσω τον εαυτό μου την Παρασκευή και να με προσλάβω ξανά τη Δευτέρα. Κατά καιρούς όλοι αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας.

https://www.instagram.com/p/C0PLyGsNYkh/

Ποια είναι η πιο συχνή ερώτηση που δέχεστε από αναγνώστες ή ανθρώπους που παρακολουθούν την πορεία σας;

Η πιο συχνή ερώτηση είναι πώς διατηρώ συνεχώς τον εαυτό μου ενεργό.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να βρεις το δικό σου «γιατί». Γιατί κάνεις αυτό που κάνεις, γιατί ξεκίνησες αυτή την επιχείρηση, αυτή τη δουλειά ή αυτό το έργο. Αν ανατρέξεις στο «γιατί», θα ξαναβρείς το κίνητρό σου. Αν αυτό δεν αρκεί, τότε η λύση είναι η πειθαρχία. Εγώ, για παράδειγμα, πολλές φορές δεν έχω τη διάθεση να πάω στο γυμναστήριο, αλλά το κάνω επειδή έχω πειθαρχία και έχω ενσωματώσει τη γυμναστική στη καθημερινότητά μου. Η πειθαρχία και η καθημερινή ρουτίνα μπορούν να κάνουν θαύματα όταν το κίνητρο απουσιάζει.

DRAGONS'-DEN-GREECE-II.jpg

Πώς αντιμετωπίζετε την κριτική;

Αναλύω ό,τι έχει ειπωθεί και, αρχικά, προσπαθώ να καταλάβω αν μπορώ να μάθω κάτι μέσα από αυτή την κριτική και να βελτιωθώ, ή αν πρόκειται απλώς για κάποιο κακοπροαίρετο σχόλιο.

Επειδή βρίσκομαι στο φως της δημοσιότητας, καθώς συμμετέχω σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, τραβάω περισσότερο την προσοχή και δέχομαι περισσότερη κριτική, αλλά προσπαθώ να βλέπω την ουσία πίσω από τα σχόλια.

Αντιλαμβάνομαι ότι τα βιβλία σας έχουν στόχο να παρακινήσουν τους ανθρώπους (επιχειρηματίες και μη) να μη σταματούν και να συνεχίζουν την πορεία τους ακόμα και όταν αποθαρρύνονται ή απογοητεύονται. Σε προηγούμενη συνέντευξή σας είχατε επισημάνει ότι σας αρέσουν τα audio books. Εσείς η ίδια επιλέγετε να ακούτε ή και να διαβάζετε βιβλία που σας παρακινούν; Κι αν ναι, ποιο/ποια είναι εκείνο/εκείνα που πραγματικά σας έχουν επηρεάσει και αισθάνεστε ότι σας έχουν στιγματίσει;

Μερικά από τα βιβλία που αγάπησα τα τελευταία χρόνια είναι το Who ate my cheese (Ποιος πήρε το τυρί μου, Εκδόσεις Κλειδάριθμος), ένα βιβλίο για το πώς να προσαρμόζεσαι στην αλλαγή, το The Tipping Point (The Tipping Point – Σημείο Καμπής, Εκδόσεις Κλειδάριθμος) που μιλάει για το πώς μπορείς να κάνεις ντόρο γύρω από το προϊόν σου, και το The seven spiritual laws of success (Οι επτά πνευματικοί νόμοι της επιτυχίας, Εκδόσεις Ιβίσκος) του Ντίπακ Τσόπρα για το πώς να διαχειριστείς την επιτυχία χωρίς να χάσεις το μυαλό σου.

Στο DragonsDen φαίνεται να έχετε πάρει τον ρόλο ενός «αυστηρού δράκου». Είστε στη ζωή σας αυστηρή με τους άλλους σε επαγγελματικό ή και προσωπικό επίπεδο;

Είμαι πολύ πιο χαλαρή στην καθημερινότητά μου, στη δουλειά και την προσωπική ζωή μου.

Η στάση που κρατάω στο Dragon’s Den είναι το να είμαι ειλικρινής με τις σκέψεις μου αντί να υποκρίνομαι και να φαίνομαι καλή.

Για παράδειγμα, όταν είχαμε έναν επιχειρηματία που ήθελε μια επένδυση για να πληρώσει «την εφορία», όλοι οι άλλοι «δράκοι» τον επιδοκίμαζαν για διάφορους λόγους και κανένας δεν έλεγε τι πραγματικά πίστευε. Έπρεπε να είμαι ειλικρινής.

https://www.instagram.com/p/C3E-SagNshL/

Συναντηθήκατε πρόσφατα με τον πρίγκιπα William και τον Tom Cruise. Όταν αυτός είναι ο κύκλος των συναναστροφών σας, χρειάζεστε reality checks; Και αν ναι ποια είναι αυτά που κάνετε στον εαυτό σας;

Η καθημερινότητά μου είναι πολύ απλή με την ομάδα μου στη Rodial και την οικογένειά μου. Κάνουμε φυσιολογικά και συνηθισμένα πράγματα.

Έχω γνωρίσει καταπληκτικούς ανθρώπους τα τελευταία χρόνια, από τον Tom Cruise μέχρι τις Kardashians και έχω δουλέψει μαζί τους επίσης.

Αυτό είναι συναρπαστικό, γιατί οι άνθρωποι τέτοιου επιπέδου αναγνωρισιμότητας έχουν μια λάμψη και μια ενέργεια η οποία είναι ιδιαίτερα ευχάριστη. Αλλά οι συναντήσεις αυτές διαρκούν λίγο κι ύστερα επιστρέφω πάλι στη συνηθισμένη μου καθημερινότητα, η οποία πραγματικά μου αρέσει πολύ.

Τρεις μικρές συμβουλές που δίνει η Μαρία Χατζηστεφανή στο βιβλίο «Πώς να φτάσεις στην κορυφή»

PwsNaFtaseisSthnKoryfh-(2).jpg

Έχοντας ήδη κάνει το ντεμπούτο της στα ράφια των βιβλιοπωλείων με το «Πώς να επιτύχεις σε 24 ώρες», η Μαρία Χατζηστεφανή επιστρέφει δυναμικά για να αποδείξει μέσω της δικής της ιστορίας ότι δεν φτάνει απλώς να πιστεύεις στον εαυτό σου ακόμα κι όταν κανένας άλλος δεν το κάνει. Χρειάζεται να προσπαθείς συνεχώς, γιατί η επιτυχία δεν είναι κάτι που κατακτάς και μπορείς να κλειδώσεις σε ένα δωμάτιο για να μη σου φύγει. Συνεχώς καλείσαι να προσπαθείς.

Η Μαρία Χατζηστεφανή συνάντησε τον Tom Cruise και τον πρίγκιπα William σε φιλανθρωπικό γκαλά

#1 Μην υποτιμάς τα μικρά βήματα. Αυτά είναι το «κλειδί».

«Το να κάνεις μικρά, σχεδόν ανεπαίσθητα, βήματα σου επιτρέπει να ξεγλιστράς αθόρυβα από τον άνθρωπο των σπηλαίων που φυλάει όλους τους φόβους που κρύβονται μέσα σου. Έτσι, αν νομίζεις ότι ο στόχος σου είναι ανέφικτος, σταμάτα, διαίρεσέ τον σε μικρότερα βήματα, και θα φτάσεις στον τελικό σου προορισμό», είναι μία από τις συμβουλές που δίνει η Μαρία Χατζηστεφανή στο κεφάλαιο «Γίνε κυνηγός στόχων» του «Πώς να φτάσεις στην κορυφή» αλλά και αυτό που έκανε κι εκείνη όταν έψαχνε να βρει τις ισορροπίες ανάμεσα στην οικογένεια και την επαγγελματική της ζωή, ή όταν θέλησε να αλλάξει τις ώρες που ξεκουράζεται για να βρει χρόνο να χωρέσει στο πρόγραμμά της την πρωινή γυμναστική.

#2 Το ωράριο 9-5 δε χτίζει καριέρες.

«Το ωράριο από τις 9 έως τις 5 είναι η δουλειά μου και ο χρόνος εκτός ωραρίου είναι η καριέρα μου. Το να εργάζεσαι σκληρά σημαίνει να θέτεις προκλήσεις στον εαυτό σου και να προχωράς πάντα μπροστά». Αυτό αναφέρει η Μαρία Χατζηστεφανή στο κεφάλαιο «Μην αφήνεις κανέναν να δουλεύει σκληρότερα από εσένα», θέλοντας να μας επισημάνει ότι η πορεία προς την επιτυχία απαιτεί πραγματικά μικρές καθημερινές «θυσίες» και χρόνο.

#3 Εκπαίδευσε τον εαυτό σου να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Στο κεφάλαιο «Πλήρωσε το κόστος του να είσαι αφεντικό» η γνωστή επιχειρηματίας αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα που καλείται να συνδυάσει την εργασία με την οικογένεια. Σύμφωνα με την ίδια, για να τα καταφέρεις είναι σημαντικό να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα αλλά και να έχεις στο πλευρό σου έναν σύντροφο που σε υποστηρίζει και σε εμψυχώνει.

https://www.instagram.com/p/C3N1fMttpxG/