H Χριστίνα Χριστόφη φτιάχνει «Φαγητάρες» στο βιβλίο της και απενοχοποιεί τη 2η θέση στο MasterChef

Πατούλια Κατερίνα
H Χριστίνα Χριστόφη φτιάχνει «Φαγητάρες» στο βιβλίο της και απενοχοποιεί τη 2η θέση στο MasterChef

10 χρόνια μετά την κρυφή την εγγραφή σε σχολή μαγειρικής και έναν χρόνο μετά τη θέση της φιναλίστ στο MasterChef, η 27χρονη Χριστίνα Χριστόφη επιστρέφει με ένα νέο βιβλίο από τις Εκδόσεις Πατάκη και κάνει τον απολογισμό της για τη χρονιά που πέρασε. 

Παρακολουθώντας φανατικά το MasterChef του 2024, ήμουν πεπεισμένη πως στον διαγωνισμό θα βλέπαμε την τρίτη Ελληνίδα MasterChef, μετά την Μαργαρίτα Νικολαΐδου και τη Μαρία Μπέη. Και ήμουν εκεί όταν οι τρεις κριτές του διαγωνισμού είπαν το όνομα του συμπαίκτη της ως νικητή. Η Χριστίνα όμως δεν το έβαλε κάτω και τα δάκρυά της από εκείνη τη βραδιά τα έκανε δύναμη και σε αυτόν τον έναν χρόνο, σε αυτή την βόλτα 365 ημερών γύρω από τον ήλιο, κατάφερε να κάνει το δικό της αστέρι να λάμψει.

Στην κουβέντα μας και στα μηνύματα που ανταλλάξαμε, η Χριστίνα απέδειξε πως θα είναι εκείνο το προσγειωμένο κορίτσι που μένει μακριά από έριδες και ριάλιτι γιατί το μόνο που θέλει να κάνει είναι να δημιουργεί.

Η σημερινή ημέρα με βρίσκει με το βιβλίο της στα χέρια με τίτλο «Φαγητάρες» και είμαι έτοιμη να δοκιμάσω το δικό της αγαπημένο, όπως το αποκαλύπτει στην κουβέντα μας!

https://www.instagram.com/p/DK9lNDkN1Iv

10 χρόνια από την πρώτη σκέψη να ασχοληθείς επαγγελματικά με την κουζίνα και να μπεις σε σχολή μαγειρικής. Δύσκολος ο δρόμος;

Και εύκολος και δύσκολος. Εύκολος γιατί αγαπώ τη μαγειρική και ήξερα από την αρχή ότι αυτό θέλω να κάνω. Δύσκολος γιατί ο χώρος έχει πολύ ανταγωνισμό και χρειάζεται καθημερινά να αποδεικνύεις ότι αξίζεις. Θέλει θυσίες, αντοχές και πείσμα.

Η Χριστίνα Χριστοφή δεν έγινε τελικά η τρίτη Ελληνίδα MasterChef, αλλά κέρδισε την αγάπη του κοινού

Στο πρώτο σου βιβλίο δοκιμάζεις κλασικές συνταγές με έξυπνες παραλλαγές αλλά και νέες ιδέες, πάντα με υλικά από Ελλάδα και Κύπρο. Είναι όπως το ονειρευόσουν;

Ναι, είναι όπως το είχα φανταστεί. Δεν ήθελα απλώς να δώσω συνταγές – ήθελα να βγει προς τα έξω η προσωπικότητά μου, ο χαρακτήρας μου.

Έχει μέσα πιάτα εμπνευσμένα από ταξίδια, από την οικογένειά μου, από αγαπημένους ανθρώπους. Και ένα μυστικό: σε 8 συνταγές υπάρχουν κρυμμένα πρόσωπα που αγαπώ. Για παράδειγμα, στο brownie θα βρείτε «κρυμμένο» το ανιψάκι μου, τον Σπύρο, γιατί είναι τρελός με τη σοκολάτα.

Τι σημαίνει Φαγητάρα για εσένα; Ποια στοιχεία πρέπει να έχει; Μιλάμε για πλήρες πιάτο; Comfort food; Γλυκό; Σνακ;

Η φαγητάρα για μένα είναι το φαγητό που σε κάνει να κλείνεις τα μάτια όταν το τρως. Δεν έχει να κάνει με την κατηγορία – μπορεί να είναι comfort, γλυκό, ή ακόμα και ένα απλό σνακ. Αρκεί να είναι καλοφτιαγμένο, με ισορροπία, νοστιμιά και ψυχή.

Ποια είναι η αγαπημένη σου συνταγή από το βιβλίο και γιατί;

Είναι δύσκολη ερώτηση, γιατί όλες οι συνταγές είναι καλοδιαλεγμένες και καλοδουλεμένες. Όμως θα πω το καραμελωμένο κοτόπουλο με πιπεριά Φλωρίνης – έχει έντονο umami και μου βγάζει κάτι βαθιά γευστικό.

fagitares.jpg

Ξεκίνησες το ταξίδι στις κουζίνες κρυφά από την οικογένειά σου. Έχουν φτάσει σε σημείο να πουν «καλά έκανες που ακολούθησες τον δρόμο αυτό»;

Πλέον ναι. Είδαν ότι είναι η αγάπη μου και το κάνω με μεράκι. Νομίζω πως αν είχα κάνει οτιδήποτε άλλο, δεν θα ήμουν τόσο αφοσιωμένη.

Κύπρος ή Ελλάδα; Πού σε βρίσκουμε σήμερα και αν θα σκεφτόσουν να μετακομίσεις;

Είμαι στην Κύπρο. Η βάση μου είναι εδώ. Έχω εκπομπή στον ALPHA, με ένα πολύ φρέσκο concept που αγαπώ – αφορά το zero waste και τα leftovers. Έγραψα το πρώτο μου βιβλίο και αυτή τη στιγμή ετοιμάζω το πρώτο μου προσωπικό project στη Λεμεσό. Ανυπομονώ να το μοιραστώ σύντομα.

Στην πορεία ως private chef, ποιο είναι το πιο περίεργο πιάτο που έχεις φτιάξει;

Ένα γλυκό με γκουαντσιάλε! Συνήθως το βρίσκουμε σε αλμυρές παρασκευές, αλλά εγώ έκανα μια αλμυρή καραμέλα με αυτό. Έδεσε υπέροχα – ήταν απροσδόκητο αλλά «μούρλια».

https://www.instagram.com/p/DIzHnRbtPtl

Ποιο είναι το επόμενο όνειρο που έχεις σκοπό να κατακτήσεις στην πορεία σου;

Να ανοίξω έναν χώρο που να ενώνει την τέχνη με τη μαγειρική. Ένα τραπέζι στη φύση, με χειροποίητα πιάτα, απλά αλλά βαθιά φαγητά, και ανθρώπους που έρχονται για την εμπειρία, όχι απλώς για να φάνε. Και ετοιμάζω κάτι ακριβώς προς τα εκεί...

Υπάρχει κάποια εκπομπή/σειρά σε σχέση με τη μαγειρική που να σε έχει εμπνεύσει ή κάποιος σεφ;

Το Chef’s Table στο Netflix με έχει εμπνεύσει βαθιά όσον αφορά το fine dining – είναι σαν να βλέπεις έργα τέχνης. Και στο άλλο άκρο, η Nadiya στο Netflix – απλή, γήινη, συγκινητική. Μαγειρεύει με συναίσθημα στη φύση και μου θυμίζει πολλά.

Κεφάλαιο MasterChef. Μετά τη δεύτερη θέση, έναν χρόνο πριν αλλά και τη νίκη στο Silver Award, τι έχει αλλάξει στη ζωή της Χριστίνας και στη ζωή της σεφ Χριστοφή;

«Άλλαξαν πάρα πολλά – ουσιαστικά η ζωή μου γύρισε 180 μοίρες. Πάντα ήθελα να γράψω βιβλίο, και τώρα μου δόθηκε η ευκαιρία – όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Ελλάδα. Πρόσφατα επισκέφτηκα τα Χανιά και ήταν πολύ συγκινητικό για μένα να δω το βιβλίο μου στο Public εκεί. Και τώρα είμαι έτοιμη για το επόμενο βήμα, ένα project πολύ καινούργιο για την Κύπρο».

«Αγαπώ την τέχνη και ό,τι έχει να κάνει με την τέχνη και τη μαγειρική. Ασχολούμαι για παράδειγμα με την κεραμική αλλά για να φτιάχνω πιάτα ή κανάτες για το εστιατόριο για να φιλοξενήσουν τα φαγητά μου», είχε πει χαρακτηριστικά. Πριν να δημιουργήσεις ένα νέο πιάτο, θέλεις ακόμα να το ζωγραφίζεις;

«Ναι, μου αρέσει πάρα πολύ η τέχνη. Είναι εκεί που καταφεύγω όταν θέλω να ηρεμήσω και με κάνει χαρούμενη. Η κεραμική είναι μία από τις τέχνες που αγαπώ. Φτιάχνω μόνη μου πιάτα για να σερβίρω τα φαγητά μου, και ζωγραφίζω από πέντε χρονών. Ακόμα ζωγραφίζω – κυρίως φαγητά και τραπέζια. Μερικά από αυτά μπορεί να τα δείτε και στο βιβλίο μου».

Βλέπεις MasterChef φέτος; Σου λείπει; Έχεις κάποιον παίκτη/παίκτρια που θα ήθελες να κερδίσει;

«Δεν βλέπω πολύ γιατί δεν έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο, αν και κάνουν εξαιρετική δουλειά. Από τα λίγα επεισόδια που πρόλαβα, θα έλεγα ότι ξεχώρισα τον Νέστορα και τον Γιώργο».

Θυμάμαι τα δάκρυά σου μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Με την εμπειρία του ενός χρόνου μετά, θεωρείς ότι βγήκες κερδισμένη από τον διαγωνισμό;

«Ναι, δεν μπορούσα να κρύψω το συναίσθημά μου. Είμαι γενικά πολύ αυθόρμητη.

Τώρα, ένα χρόνο μετά, καταλαβαίνω ότι το να ερχόμουν πρώτη δεν θα άλλαζε κάτι ουσιαστικό στην καριέρα μου. Πιστεύω ότι τελικά δεν έχει σημασία η θέση, αλλά το τι κάνεις εσύ μετά.

Πρέπει να το τρέξεις, να αρπάξεις τις ευκαιρίες από τα μαλλιά – ακόμα και όταν ακούς "όχι" ή βρίσκεις κλειστές πόρτες, να συνεχίζεις. Αυτό κάνει τη διαφορά.

xristofi.jpg