Σαν σήμερα, 108 χρόνια πριν, η μόδα στα γυναικεία μαλλιά έμελλε να αλλάξει για πάντα

Γωγώ Φούντα
Σαν σήμερα, 108 χρόνια πριν, η μόδα στα γυναικεία μαλλιά έμελλε να αλλάξει για πάντα

Ένας γερμανός κομμωτής έθεσε νέες βάσεις στη γυναικεία κουπ

Ποιο είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στην εμφάνιση μιας γυναίκας, το οποίο αν δεν είναι έτσι όπως πρέπει ή τουλάχιστον έτσι όπως το θέλει η ίδια, είναι ικανό να της χαλάσει ολόκληρη τη διάθεση; Μα φυσικά τα μαλλιά! Τα μαλλιά λοιπόν, είναι δείγμα θηλυκότητας, σεξουαλισμού αλλά και αυτοπεποίθησης, γι' αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι τα κομμωτήρια είναι οι μοναδικές επιχειρήσεις που δεν τις έχει αγγίξει η κρίση, ή τουλάχιστον όχι τόσο όσο τις υπόλοιπες.

Και μπορεί στις μέρες μας η απλότητα να είναι το παν, αλλά όλες μας θα θυμόμαστε τις οικογενειακές μας φωτογραφίες με τις μαμάδες μας να ξεχωρίζουν λόγω του... κράνους που είχαν αντί για μαλλιά, ή ακόμα κι εμάς στην εφηβεία μας, που κάναμε την μία τρέλα μετά την άλλη. Ναι αναφερόμαστε, όπως καταλάβατε κι εσείς στην περμανάντ, η οποία για πάρα πολλές δεκαετίες, αποτέλεσε το απόλυτο must στη γυναικεία κουπ, και σημάδεψε την πολύπαθη, στυλιστικά, δεκαετία του '80, τότε που επιτρέπονταν όλα!

Και δεν θα κάναμε ολόκληρο θέμα, αν δεν ανακαλύπταμε ότι σαν σήμερα, πριν 108 χρόνια, η γυναικεία μόδα στα μαλλιά, θα άλλαζε για πάντα! Ναι καλά καταλάβατε, το 1906 ένας ανήσυχος γερμανός κομμωτής ο οποίος λάτρευε τους πειραματισμούς, και άκουγε στο όνομα Karl Ludwig Nessler, εισήγαγε τον πρώτο μηχανισμό δημιουργίας περμανάντ. Όλα ξεκίνησαν το 1896 όταν έπειτα από την εμπειρία που απέκτησε σε διάφορα κουρεία, άρχισε να επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός μηχανισμού, που θα έδινε στα μαλλιά των γυναικών, μόνιμο κυματισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος που είχε ασχοληθεί με το... μόνιμο κατσάρωμα, ήταν ο Marcel Grateau, ο οποίος το 1872 δημιούργησε ένα ζεύγος από λαβίδες, το οποίο θερμαινόταν σε φλόγα αερίου και εφαρμοζόταν στα μαλλιά δίνοντάς τους ελαφρύ κυματισμό. Ο Nessler λοιπον, συνδύασε την μέθοδο αυτή, με κάποιες δικές του ιδέες, δημιουργώντας έναν ειδικό μηχανισμό και προσθέτοντας αρκετές χημικές ουσίες. Η διαδικασία ονομάστηκε μέθοδος του καυτού σπιράλ, τα μαλλιά ποτίζονταν με την ειδική χημική ουσία, και στη συνέχεια τυλίγονταν με κυλίνδρους, των οποίων η θερμοκρασία έφτανε μέχρι και τους 100 βαθμούς κελσίου. Και μιας και η θερμότητα ήταν ικανή να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα στο κεφάλι, ο Nessler δημιούργησε έναν μηχανισμό που κρατούσε τις τούφες ψηλά, ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα.

Πρώτο του μοντέλο ήταν η σύζυγός του Katharina Laible. Τι τραβάμε κι εμείς οι σύζυγοι!

Διαβάστε ακόμη:

Πώς θα αντιδρούσατε στη θέα ενός παιδιού με καρκίνο; Ένα video που (όντως) πρέπει να δείτε

«Κυρία επί των τιμών» ανακηρύχθηκε η Angelina Jolie από τη βασίλισσα Ελισάβετ