Σε αυτή τη διαφήμιση ΔΕΝ θα κάνεις SKIP

Σε αυτή τη διαφήμιση ΔΕΝ θα κάνεις SKIP

Πόσες φορές άνοιξες ένα βίντεο στο YouTube και μέτρησες αντίστροφα τα δευτερόλεπτα μέχρι να καταφέρεις να πατήσεις SKIP; Πόσες φορές δεν ευχήθηκες το συγκεκριμένο βίντεο να μπορούσες να το απολαύσεις;

Κι όμως, υπάρχουν κάποια βίντεο που δεν είναι για απόλαυση. Που δεν πρέπει να πατήσεις το SKIP και να πας παρακάτω. Γιατί αυτά τα βίντεο αφορούν τη γυναίκα της διπλανής σου πόρτας. Τη γειτόνισσα, τη συνάδελφο, τη γυναίκα που περπατά δίπλα σου στο πεζοδρόμιο. Μοιάζει να μην έχετε κανένα κοινό που να σας συνδέει. Ή ίσως και να έχετε. Δεν έχει σημασία.

Σημασία έχει ότι μπορεί αυτή η γυναίκα να υποφέρει μέσα στο ίδια της το σπίτι. Και μπορεί να θέλει να σου το πει, να σου το φωνάξει με όλο της το «είναι». Να ζητήσει βοήθεια. Πού είναι η γυναικεία συμπαράσταση;

Πάνω σε ένα τέτοιο βίντεο «πέσαμε». Και όχι, ΔΕΝ κάναμε SKIP. Το είδαμε όλο, μέχρι το τέλος. Θέλεις να σε πείσουμε πως τέτοιες γυναίκες ζουν ανάμεσά μας;

Αλήθεια, πόσοι πιστεύεις ότι είναι οι «άντρες του σπιτιού»; Αυτοί που θέλουν και έχουν τα δικά τους δικά τους και της γυναίκας τους πάλι δικά τους; Που δεν «σηκώνουν πολλά πολλά»;

Φωνές, φωνές, φωνές. Ταπείνωση.

Ταπείνωση σαν αυτή, που είδαμε στο βίντεο, και νιώσαμε να μιλά απευθείας στην καρδιά μας.

Δες το βίντεο και εσύ:

Αλήθεια, γνώριζες ότι μία στις δύο γυναίκες έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση;

Κι όμως. Δες ακόμη ένα σοκαριστικό βίντεο:



Το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα», με δράση από το 1989, ασχολείται με θέματα ισότητας των φύλων και με την κοινωνική ένταξη των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών αλλά και προστασία των δικαιωμάτων τους. Στο πλαίσιο αυτό παρέχει δωρεάν νομική βοήθεια σε θύματα έμφυλης βίας και οργανώνει ομάδες ενδυνάμωσης για γυναίκες. Από το 2015 μέχρι σήμερα το Κέντρο «Διοτίμα» έχει βοηθήσει περισσότερες από 250 γυναίκες, με τη νομική κάλυψη που τους προσέφερε. Φέτος, σε συνεργασία με την Παπαστράτος υλοποιούν ένα σημαντικό πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και δωρεάν νομικής υποστήριξης σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας. Το πρόγραμμα ονομάζεται «SPEAK» και έχει τρεις στόχους:

AIMA 2
  • Να προσφέρει δωρεάν νομική βοήθεια σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία και ίσως να μην έχουν την οικονομική άνεση για να αντιδράσουν. Η νομική προστασία αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ανεξαρτησία της γυναίκας – θύμα.
  • Να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους νέους, μέσω ανοιχτών ομάδων εργασίας, στις οποίες συμμετέχουν και άνδρες και γυναίκες που συζητούν το θέμα.
  • Να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό, με στόχο να πάψει να υπάρχει η «κουλτούρα της σιωπής και της ανοχής». Το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας είναι «Μην προσπερνάς» και θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η βία κατά των γυναικών δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή και ότι όλοι εμείς χρειάζεται να μην την προσπερνάμε, θεωρώντας πώς είναι κάτι φυσιολογικό.
AIMA 3
  • Φώναξε κι εσύ κατά της έμφυλης βίας, ΜΠΟΡΕΙΣ!

    Για να μπουν και οι νέοι μέσα στο διάλογο για την έμφυλη βία, έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους για δημιουργούς έως 30 ετών, οι οποίοι θα καταθέσουν μέσα από το φακό τους το δικό τους προβληματισμό για το θέμα. Ο διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός μέχρι τις 31 Αυγούστου και οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να βρουν το απαραίτητο ενημερωτικό υλικό στο www.diotima.org.gr. Η ταινία που θα βραβευθεί θα αποτελέσει επίσημο μέσο της καμπάνιας επικοινωνίας το επόμενο διάστημα.

    Αυτό που χρειάζεται όλοι να θυμόμαστε είναι πώς στην πραγματικότητα, η έμφυλη βία δεν έχει καλό τέλος. Ας μην προσπερνάμε τα σημάδια της… ας μην κάνουμε SKIP.