Στις γυναικείες αγροτικές φυλακές οι κρατούμενες έχουν… τετράποδους λόγους να χαμογελούν

Γωγώ Φούντα
Στις γυναικείες αγροτικές φυλακές οι κρατούμενες έχουν… τετράποδους λόγους να χαμογελούν

Όλα όσα είδα στις γυναικείες φυλακές της Θήβας

Είναι Παρασκευή μεσημέρι. Ξεκινάω με το αυτοκίνητο με για τη Θήβα. Προορισμός: Γυναικείες Αγροτικές Φυλακές Ελεώνα. Μιάμιση ώρα μετά βρίσκομαι έξω από τις φυλακές. Παρκάρω το αυτοκίνητό μου και κατεβαίνω, παίρνοντας μόνο την ταυτότητά μου και τη φωτογραφική μου μηχανή. Περνάω τον έλεγχο των αστυνομικών, έπειτα μια πόρτα σιδερένια και βαριά και βρίσκομαι πλέον επίσημα εντός του χώρου των φυλακών.

Πρώτο συνάντησα τον Αλέξανδρο. Κρατά από το λουρί τον Έβερτ. Οι δυο τους συστήθηκαν στο καταφύγιο του Save A Greek Stray. Ο Αλέξανδρος είναι εκπαιδευτής σκύλων και έρχεται στις Γυναικείες Αγροτικές Φυλακές Ελεώνα κάθε Παρασκευή. Ο λόγος; Ένα πρόγραμμα για τις κρατούμενες. Συγκεκριμένα, την Ευαγγελία και την Εύα. Εκείνος τους φέρνει σε επαφή με τα σκυλιά και εκείνες μαθαίνουν να τα εκπαιδεύουν. Στόχος; Όταν ολοκληρώσουν την ποινή τους να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους, να εργαστούν ως εκπαιδεύτριες σκύλων και να επανενταχτούν γρήγορα στην κοινωνία και την καθημερινότητα.

kathimerinothta

Φτάσαμε στο σπίτι όπου κατοικούν οι δύο κοπέλες. Ένα σπίτι που θυμίζει μονοκατοικία στην επαρχία. Μικρό, με κεραμίδια στη σκεπή και μία ικανοποιητική αυλή, με τσιμέντο και χαλίκια. Το περιβάλλον είναι ήρεμο και πολύ φιλόξενο. Ανοίγουν την πόρτα και μπαίνουμε μέσα με τον Αλέξανδρο και τον Έκτορα. Έχουν ήδη στην παρέα τους άλλα τρία σκυλιά: Τη Λολίτα, που είναι λευκή και μικρόσωμη και τον Άρη με τον Δούκα που είναι ακόμη μικροί -σε ηλικία- και απίστευτα παιχνιδιάρηδες.

Ο πρώτος στόχος είναι να κοινωνικοποιηθεί ο Έκτορας με τα άλλα τρία σκυλιά, έτσι ο Έκτορας βρίσκεται στην αυλή με την Εύα και η Ευαγγελία φέρνει ένα ένα τα σκυλιά έξω, για να μυριστούν. Ο Έκτορας είναι καλός, φιλικός, τα αφήνει να τον μυρίσουν, δέχεται να τον περιεργαστούν.

periergastoun

Κάθομαι στο τραπεζάκι της αυλής και απολαμβάνω τη σχέση των δύο κοριτσιών με τα σκυλιά. Τα χαϊδεύουν, τα φιλούν, τα κανακεύουν, τα επιβραβεύουν για τη συμπεριφορά τους. Η Εύα βρίσκεται στη φυλακή εδώ και 9,5 χρόνια και η Ευαγγελία πέντε, όμως στο πρόγραμμα εντάχθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο. Τα σκυλιά δεν αργούν να γίνουν φίλοι, τα παιχνίδια ξεκινούν και σε λίγο κυλιούνται κάτω, απολαμβάνοντας το ένα τη συντροφιά του άλλου. Εμείς βρίσκομε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το πρόγραμμα του Save A Greek Stray. «Είναι η δεύτερη χρονιά του προγράμματος. Πέρσι είχαμε δύο σκυλιά, τα οποία και υιοθετήθηκαν, τον Μοντεχρίστο και τη Σαρλίζ. Φέτος το πρόγραμμα ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο, με τη Λολίτα και τον Μπερλίν, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Έβερτ» με ενημερώνει ο Αλέξανδρος.

Η Εύα και η Ευαγγελία δεν μπορούν να πιστέψουν την τύχη τους από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του Save A Greek Stray, ούτε να κρύψουν την ευγνωμοσύνη τους. «Θα είμαι άλλα πέντε χρόνια μέσα, αλλά τη ζωή μου εδώ τη φαντάζομαι έτσι. Ειλικρινά, δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τα σκυλιά. Σου δίνουν τόση αγάπη και μέρα με τη μέρα εξελίσσεσαι», λέει η Εύα, όσο κρατά στην αγκαλιά της τον τετράποδο Άρη σαν μωρό παιδί.

paidi

Η Ευαγγελία από την άλλη βγαίνει σε λίγες μέρες. «Φοβόμουν πολύ τα σκυλιά γιατί όταν ήμουν μικρή μου είχαν επιτεθεί. Με το πρόγραμμα του Save A Greek Stray ξεπέρασα όλους μου τους φόβους και τώρα σκέφτομαι όταν βγω, να ασχοληθώ με αυτό» μου εξομολογείται, παρόλο που παλαιότερα εργαζόταν ως κομμώτρια και σχεδιάστρια μόδας.

modasss

Φτάνει η ώρα να ξεκινήσει το μάθημα. Μπαίνουμε όλοι μέσα στο σπίτι. Ακόμη και οι τετράποδοι φίλοι μας μπαίνουν στα κλουβάκια τους. Μένει έξω η Λολίτα που παρέα με την Εύα θα μας κάνουν μια μικρή επίδειξη των γνώσεών τους. «Μείνε», «άστο», «λουρί» και «μέσα» ήταν μόνο μερικές από τις εντολές που με προθυμία υπάκουσε η χαριτωμένη Λολίτα. «Η Λόλι ήταν το σκυλί που με βοήθησε να ξεπεράσω τα προβλήματά μου. Είναι εύκολο να σε εμπιστευτεί ένα σκυλί, αλλά εξαρτάται από τι θα του δώσεις. Αν το αγαπάς και το σέβεσαι, θα στο επιστρέψει».

nnnnn

Τις ρωτώ ποιο ήταν το πιο αστείο περιστατικό που τους έχει συμβεί. «Μια μέρα η Ευαγγελία βγήκε από το μπάνιο και με βρήκε να κοιμάμαι αγκαλιά με τον Άρη, μέσα στο κλουβί του» λέει η Εύα και ξεσπούν σε γέλια, όσο θυμούνται το περιστατικό.

Πρέπει να τις αφήσω να κάνουν το εβδομαδιαίο μάθημά τους, για το οποίο ανυπομονούν. Άλλωστε ο Αλέξανδρος για αυτό βρισκόταν εκεί. Το ίδιο και η Λολίτα, ο Δούκας, ο Άρης, ο Έβερτ. Χαιρέτησα τα κορίτσια, τον Αλέξανδρο και τέσσερα ζευγάρια μάτια που με κοιτούσαν με αγάπη. Ας γνωριζόμασταν μόνο λίγες ώρες. Για τους τετράποδους φίλους, είναι αρκετά και λίγα δευτερόλεπτα.

deuterople