Τελικά πρέπει να πλένεις τα φρούτα και τα λαχανικά με σαπούνι λόγω κορονοϊού; (video)

Τελικά πρέπει να πλένεις τα φρούτα και τα λαχανικά με σαπούνι λόγω κορονοϊού; (video)

Ένα ερώτημα που όλοι έχουμε λίγο ή πολύ αυτές τις μέρες.

Η όλη κατάσταση με τον κορονοϊό είναι πρωτόγνωρη. Πρόκειται για κάτι το οποίο μας έχει αλλάξει την καθημερινότητα και τώρα όλοι προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα με τον καλύτερο τρόπο. Φυσικά, αυτό μας έχει γεννήσει πολλές απορίες σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης και γενικά τον τρόπο που πρέπει να χειριστούμε κάποιες παραμέτρους.

Ένα από τα ερωτήματα που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα έχει να κάνει με τα τρόφιμα και το κατά πόσο χρειάζονται σαπούνισμα. Είναι τελικά αναγκαίο; Μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό σε διαφορετική περίπτωση;

Το Refinery29 αναφέρει ότι μέχρι στιγμής οι απόψεις διίστανται. Υπάρχουν μερικοί γιατροί που υποστηρίζουν ότι η πλύση με σαπουνόνερο κρατάει τον COVID-19 μακριά, ωστόσο πολλοί περισσότεροι τάσσονται κατά αυτής της άποψης, αφού κανένα από τα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί δεν έχει προέλθει από κάποια τροφή. Αλλά, αν και θεωρητικά υπάρχει πιθανότητα να κολλήσεις από την επιφάνεια του φρούτου, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι με το σαπούνι αυτό το σενάριο αποκλείεται.

Έπειτα, υπάρχει το θέμα της πορώδους επιφάνειας των φρούτων και των λαχανικών. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι αν τα πλύνουμε με σαπούνι, τα χημικά μπορεί να απορροφηθούν στο εσωτερικό τους και στη συνέχεια να προκληθούν δυσάρεστες συνέπειες για τον οργανισμό μας, όπως είναι η δηλητηρίαση.

Ο FDA, μάλιστα, έχει πει: «Το να πλένεις τα φρούτα και τα λαχανικά με σαπούνι, απορρυπαντικό ή εμπορικό προϊόν πλύσης δε συνίσταται»

Το πιο ασφαλές που μπορούμε να κάνουμε είναι το «καλό» ξέβγαλμα με κρύο νερό ή, αν μιλάμε για καρπό με σκληρή επιφάνεια, τρίψιμο με ειδικό βουρτσάκι. Αυτό απομακρύνει το 90-99% των ρυπών.