Στον αστερισμό των Διδύμων

Στον αστερισμό των Διδύμων

Υπάρχει ολόκληρη μυθολογία πίσω από τους Διδύμους.

Δίδυμοι ήταν οι Κάστωρ και Πολυδεύκης, Διόσκουροι μάλιστα καθότι γιοί του Διός. Τα δύο αδέρφια απέκτησαν δόξα ως ανδρείοι. Καθάρισαν το Αιγαίο από τους ληστές. Επίσης όταν ο βασιλιάς της Καληδόνας ζήτησε πολεμιστές για να κυνηγήσουν τον Καλιδώνιο Κάπρο τα αδέλφια προσφέρθηκαν, το ίδιο έκαναν και στην αργοναυτική εκστρατεία.

Οι Διόσκουροι εξαιτίας κάποιου γεγονότος που σχετιζόταν με γυναίκες απέκτησαν εχθρότητα με τα ξαδέλφια τους και σε κάποιο τσακωμό τους ο Πολυδεύκης σκότωσε τον ξάδελφο του Λυγκέα και ο ξάδελφος Ίδας τον Κάστορα. Ο Δίας τότε θύμωσε, κεραυνοβόλησε τον δολοφόνο του Κάστορα και πήρα τον Πολυδεύκη στους ουρανούς.

Όμως ο Πολυδεύκης ήταν απαρηγόρητος για τον αδελφό και αρνήθηκε την αθανασία αφού ο αδελφός του θα βρισκόταν στον Άδη. Έτσι ο Δίας του χάρισε το προνόμιο να περνάει μια μέρα με τον αδελφό τους στον Άδη και μια μέρα στον ουρανό μαζί του. Έπειτα έκανε τα αδέλφια αστέρι και προέκυψε ο αστερισμός των Διδύμων. Οι Διόσκουροι έχουν μείνει στην ιστορία για την αδελφική τους αγάπη.