Δύσκολη νύχτα για Εύβοια και Ολυμπία: Ξενυχτάμε μαζί τους και ελπίζουμε

Δύσκολη νύχτα για Εύβοια και Ολυμπία: Ξενυχτάμε μαζί τους και ελπίζουμε

Δραματικές ώρες με πύρινα μέτωπα σε περιοχές της Ελλάδας.

Δύσκολες στιγμές βιώνει η Ελλάδα από εχθές το μεσημέρι (3/8/21) που ξέσπασε η φωτιά στην περιοχή της Βαρυμπόμπης. Η πύρινη λαίλαπα σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα της, θυμίζοντας στους πολίτες το καλοκαίρι του 2018, που κάηκε το Μάτι. Σπίτια, ζώα και περιουσίες έγιναν στάχτη μέχρι να καταφέρει η πυροσβεστική να σβήσει τελικά τη φωτιά.

Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες- Φόβοι για αύξηση των μποφόρ

Καίγεται η Εύβοια και η κατάσταση δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο

Την ίδια ώρα η Εύβοια ζούσε επίσης δύσκολες στιγμές, με την κατάσταση να έχει αυτή τη στιγμή «εκτροχιαστεί» εντελώς. Ανεξέλεγκτο είναι ακόμη το πύρινο μέτωπο στις Ροβιές Ευβοίας και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την πύρινη λαίλαπα. Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι Αρχές είναι να σώσουν τους πολίτες από τη μανία της πυρκαγιάς, με ορισμένους ωστόσο να αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.


https://www.instagram.com/p/CSJzyDLIEM7/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Σε διάγγελμα που εξέδωσε στις 20:00 το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε: «Δίνουμε μια τιτάνια μάχη σε πολλαπλά μέτωπα. Σήμερα το πρωί μετά από απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ζητήθηκε η προληπτική και οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων από τους μικρούς οικισμούς Καλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμνιά. Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται μεταξύ αυτών των οικισμών στον ορεινό όγκο αλλά και παραλιακά στον οικισμό Ροβιές».

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Αρχαία Ολυμπία

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται και η Αρχαία Ολυμπία. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε: «Όσον αφορά τη φωτιά στην Ηλεία, εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 7 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι τέσσερις στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας».

Μάλιστα σύμφωνα με όσα μεταδίδουν και τα δελτία ειδήσεων οι άνεμοι άλλαξαν φορά και οι φλόγες κινούνται απειλητικά προς τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.



Φωτογραφίες και βίντεο από τα πύρινα μέτωπα έχουν κατακλύσει τα social media, με celebrities και μη να κάνουν post προκειμένου να βοηθήσουν την κατάσταση, τόσο στην Εύβοια, όσο και στην Αρχαία Ολυμπία.

Η φωτιά του 2007 στην Αρχαία Ολυμπία

Το καλοκαίρι του 2007 η Ηλεία καιγόταν και πάλι και η πυρκαγιά αυτή είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και να καούν 1.500 σπίτια, περισσότερα από 268.834 εκτάρια γης, 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και 60.000 ζώα.

Η πύρινη λαίλαπα είχε φτάσει μέχρι τον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής. Σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να σβήσουν σύντομα τη φωτιά και να μην θυμίσει εποχές 2007.

Το hashtag #ροβιες στο Twitter έχει συσπειρώσει τον κόσμο, ο οποίος ξεσπά και ταυτόχρονα ψάχνει τρόπους να βοηθήσει την κατάσταση και τους συμπολίτες με όποιον τρόπο μπορεί.

Cover Photo: Instagram Act4evoia