Φωτιά στα Βίλια: Σκληρή μάχη με τη φωτιά- Καίει ανεξέλεγκτη για 4η ημέρα

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Φωτιά στα Βίλια: Σκληρή μάχη με τη φωτιά- Καίει ανεξέλεγκτη για 4η ημέρα

Οι αναζωπυρώσεις προβληματίζουν ενώ οι άνεμοι δεν είναι με το μέρος των πυροσβεστών.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν γι' ακόμη μια μέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς ο εφιάλτης της πύρινης λαίλαπας στα Βίλια δε λέει να σταματήσει,

Μια ακόμη εφιαλτική νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι των Βιλίων και των γύρω περιοχών καθώς η καταστροφική πυρκαγιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλώντας κατοικημένες ζώνες ενώ συνεχίζει να καίει στρέμματα πευκοδάσους.

Οι κάτοικοι έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους από τις 4.00 τα ξημερώματα, ενώ από το πρωί εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση της φωτιάς, καθώς πνέουν στην περιοχή δυνατοί άνεμοι.

Από χθες οι κάτοικοι έζησαν ξανά εφιαλτικές στιγμές.

Οι οικισμοί που έχουν εκκενωθεί ως τώρα είναι η Αγία Παρασκευή, το ΚαραούλιΘέα, το Πανόραμα και ο Τιτάν. Υπάρχουν 3 βασικές εστίες που προβληματίζουν τους πυροσβέστες καθώς τα σημεία είναι δύσβατα και δεν είναι προσβάσιμα σε επίγειες δυνάμεις.

fotia vilia7

Οι άνεμοι δεν βοηθούν για 4η ημέρα κατοίκους και πυροσβέστες

Οι συνεχείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων προβληματίζουν τους πυροσβέστες καθώς και σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σε λίγες ώρες αναμένεται να ενταθούν οι βοριάδες στην περιοχή. Οι διάσπαρτες εστίες που καίνε στην ευρύτερη περιοχή και στο δάσος του όρους Πατέρας είναι πολλές και γι΄αυτό έχει καταστεί δύσκολος ο περιορισμός της φωτιάς.

Όλες οι δυνάμεις στο πύρινο μέτωπο

fotia vilia5

Με το πρώτο φως της μέρας εναέρια μέσα επιχειρούν να περιορίσουν τον εφιάλτη. 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το Beriev-200, πετούν στην περιοχή ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 427 πυροσβέστες, εννέα (9) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των 143 πυροσβεστών από την Πολωνία με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Φωτογραφίες: Ευτυχία Μύτιλη