#Stand4CoffeeFuture: Όταν το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο ξεκινάει από ένα ποτήρι καφέ

#Stand4CoffeeFuture: Όταν το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο ξεκινάει από ένα ποτήρι καφέ

Αλήθεια, ήξερες ότι από το 2015 ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ (ICO) αποφάσισε να καθιερώσει την εν λόγω επέτειο, με σκοπό να συσπειρώνει τους παραγωγούς και τους καταναλωτές του καφέ παγκοσμίως, επικοινωνώντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη του δημοφιλούς αυτού ροφήματος και τη διαχρονική του αξία;

Για μία αθεράπευτη coffee lover, όπως εγώ, η περασμένη Παρασκευή ήταν μία ξεχωριστή γιορτή, ένα ορόσημο που μου υπενθύμισε με τον πιο απολαυστικό τρόπο ότι ακόμη και η πιο βαρετή ή δύσκολη ημέρα, μπορεί να πάρει αισιόδοξες διαστάσεις, αρκεί βέβαια να ξεκινά με μερικές γουλιές ζεστού καφέ. Διότι κάπως έτσι ξεκίνησε η ημέρα μου, αφού περνώντας την είσοδο του γραφείου, μία λαχταριστή έκπληξη με περίμενε στο meeting room της εταιρείας, το οποίο είχε μεταμορφωθεί σε ένα μικρό, cozy καφέ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ.

Αλήθεια, ήξερες ότι από το 2015 ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ (ICO) αποφάσισε να καθιερώσει την εν λόγω επέτειο, με σκοπό να συσπειρώνει τους παραγωγούς και τους καταναλωτές του καφέ παγκοσμίως, επικοινωνώντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη του δημοφιλούς αυτού ροφήματος και τη διαχρονική του αξία; Για να είμαι ειλικρινής, ούτε εγώ το γνώριζα μέχρι πριν από μερικές ημέρες. Το έμαθα όμως, από τον έμπειρο barista του brand illy, ο οποίος καθώς παρασκεύαζε τον καφέ μου, όχι μόνο μου μίλησε για την αξία της Παγκόσμιας Ημέρα Καφέ, αλλά μου εξήγησε και το γιατί ο φετινός εορτασμός είναι αφιερωμένος στους νέους και το πάθος τους για ένα καλύτερο αύριο.

Αν αναρωτιέσαι, λοιπόν, τι σχέση μπορεί να έχει ο βιώσιμος, καινοτόμος και ισότιμος κόσμος που ονειρευόμαστε, με το αγαπημένο μας ρόφημα, τότε ετοίμασε μία ζεστή κούπα καφέ και συνέχισε να διαβάζεις.

cafe2

Πώς ο καφές μας παρακινεί να ονειρευτούμε έναν καλύτερο κόσμο

Αν το καλοσκεφτείς, δισεκατομμύρια άνθρωποι απολαμβάνουμε καθημερινά τον καφέ μας όμως, οι περισσότεροι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σε βάθος το «ταξίδι» που χρειάζεται να διανύσει το αγαπημένο μας ρόφημα, μέχρι να καταλήξει στα ποτήρια μας. Αυτό το ξέρουν καλά, βέβαια, οι άνθρωποι οι οποίοι συμμετέχουν στη διαδρομή του καφέ και έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον συγκεκριμένο τομέα. Σε αυτούς τους ανθρώπους, λοιπόν, θέλησε να δώσει φέτος τον λόγο ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ (ICO), δημιουργώντας την πρωτοβουλία «Επόμενη Γενιά του Καφέ», η οποία απευθύνεται σε ταλαντούχους νέους και επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν όραμα να εργαστούν στον τομέα του καφέ. Βέβαια, υποστηρικτής σε αυτό το εγχείρημα είναι και η κορυφαία εταιρεία illycaffè, η οποία όχι μόνο μας κέρασε καφέ και εμπλούτισε με γευστικές «πινελιές» την περασμένη Παρασκευή στο γραφείο, αλλά δημιούργησε και την εκστρατεία #STAND4COFFEEFUTURE, συμμετέχοντας στην προσπάθεια για έναν καλύτερο κόσμο, με αφετηρία τον κλάδο του καφέ.

cafe3

#STAND4COFFEEFUTURE γιατί ο κάθε ένας μπορεί να κάνει τη διαφορά

Αφού πήρα τον καφέ που μου ετοίμασε ο barista και κάθισα αναπαυτικά στο γραφείο μου, θέλησα να μάθω περισσότερα σχετικά με την κατάσταση στον κλάδο του καφέ. Προς έκπληξή μου, λοιπόν, πληροφορήθηκα ότι η επέλαση του Covid-19 δεν άφησε ούτε αυτόν τον τομέα ανεπηρέαστο, αφού μετέβαλε σημαντικά την προσφορά και τη ζήτηση του καφέ, γεγονός που επιβάρυνε τους αγρότες, οι οποίοι ήδη δυσκολεύονταν αρκετά εξαιτίας των χαμηλών τιμών και των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Όπως ήταν επόμενο, αυτή η κατάσταση έσπρωξε αρκετούς νέους να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια του καφέ, ώστε να αναζητήσουν μία άλλη θέση εργασίας σε έναν διαφορετικό κλάδο.

Σε μία προσπάθεια να αντιστρέψει την κατάσταση, λοιπόν, η illycaffè θέλησε να επενδύσει στην προσωπική ανάπτυξη και την ολοκλήρωση των νέων που θέλουν να ασχοληθούν με τον καφέ, μέσα από τα 26 παραρτήματα του Università del Caffè και το Master in Economics and Science of Coffee. Τα συγκεκριμένα μεταπτυχιακά διπλώματα στα Οικονομικά και την Επιστήμη του Καφέ θέλουν να προσφέρουν μία διεπιστημονική κατάρτιση σε οποίον ενδιαφέρεται να εργαστεί στη βιομηχανία του καφέ, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την ευγνωμοσύνη της illycaffè, σε όλους εκείνους που αφιερώνουν τις δεξιότητές τους στον καφέ, μοιράζοντας μικρές, καθημερινές στιγμές απόλαυσης σε όλους εμάς και συγχρόνως, δίνοντας κίνητρο σε άλλους ανθρώπους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

cafe4

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως οι άνθρωποι που έχουν ήδη αποφοιτήσει από το πρόγραμμα είναι εκείνοι που «τρέχουν» την καμπάνια #STAND4COFFEEFUTURE, αφού είναι τα κατάλληλα πρόσωπα για να εκφράσουν τα σοβαρά ζητήματα που προβληματίζουν τους επαγγελματίες στον κλάδο του καφέ, όπως την κλιματική αλλαγή και την περιορισμένη πληροφόρηση, καθώς και να επικοινωνήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου, βιώσιμου και ισότιμου κόσμου. Έτσι και αλλιώς, η illycaffè δίνει εδώ και χρόνια σημασία στον αντίκτυπο που έχει στην κοινωνία, εμπνέοντας όλους εμάς να καταλάβουμε ότι «κάθε ένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά» και την ίδια ώρα, επιδιώκει να λειτουργεί με βιώσιμο τρόπο, στοχεύοντας μάλιστα σε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2033 και την εξάλειψη 175 τόνων πλαστικού ανά έτος.