«Η Αγιά Σοφιά δεν θα υπάρχει ως το 2050» - Άρθρο κόλαφος για την απόφαση Ερντογάν να την κάνει τζαμί

«Η Αγιά Σοφιά δεν θα υπάρχει ως το 2050» - Άρθρο κόλαφος για την απόφαση Ερντογάν να την κάνει τζαμί

Η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά βρίσκει αντίθετους ακόμα και τους ίδιους τους Τούρκους. Ένα άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της Cumhuriyet, στο οποίο φιλοξενούνται απόψεις ιστορικών και αρχαιολόγων από τη γειτονική χώρα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από τον Ιούλιο του 2021 η Αγιά Σοφιά, με απόφαση της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λειτουργεί ως τζαμί. Οι εικόνες που καταφθάνουν από την Κωνσταντινούπολη το τελευταίο διάστημα είναι από απογοητευτικές ως ντροπιαστικές. Φθορές, ακαθαρσίες και μηδενικός σεβασμός σε ένα μνημείο του Ορθόδοξου Χριστιανισμού και της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Επάνω σε αυτή τη βαρβαρότητα που αντιμετωπίζει, καθημερινά πλέον, η Αγιά Σοφιά είναι βασισμένο και ένα άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της Cumhuriyet στο οποίο φιλοξενούνται απόψεις ειδικών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το άλλοτε «κόσμημα της Βασιλεύουσας».

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα αναφέρουν ιστορικοί και αρχαιολόγοι, η Αγιά Σοφιά δεν θα υπάρχει μέχρι το 2050 αν συνεχιστεί η καθημερινή της βεβήλωση. Ο διάσημος ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί υποστηρίζει πως δεν έπρεπε επουδενί η Αγιά Σοφιά να μετατραπεί σε μέσο άσκησης πολιτικής από πλευράς Ερντογάν, καθώς όπως αναφέρει «οι εικόνες καταστροφής είναι στην ημερήσια διάταξη».

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr

DPG Network