"Πέτα τα βιβλία από το παράθυρο"

"Πέτα τα βιβλία από το παράθυρο"

Οι περίεργες "βιογραφίες" της Alicia Martin

Η Alicia Martin κατάγεται από τη Μαδρίτη και είναι μία από τις πιο γνωστές installation artists στον κόσμο, ενώ "ειδικεύεται" στο hit and run. Στήνει δηλαδή τις ιδιαίτερες εγκαταστάσεις της σε καντρικά σημεία μικρών και μεγάλων πόλεων, και περιμένει τις αντιδράσεις του κοινού. Η Alicia, ετοιμάζει τα έργα της μυστικά και δεν εκθέτει σε κάποιο μουσείο ή γκαλερί παρλα δημόσια.

Η πιο πρόσφατη δημιουργία της άφησε τους κατοίκους της Μαδρίτης με το στόμα ανοιχτό, οι οποίοι είδαν έκπληκτοι χιλιάδες βιβλία να σχηματίζουν ένα είδος "σκάλας" από τα παράθυρα προς το έδαφος, σαν κάποιος να σταμάτησε το χρόνο ενώ πετιούνταν από το παράθυρο! Τα έργα της αυτά τα ονομάζει "Biografies" . Μέσα από την ανατρεπτική της τέχνη, η Alicia προσπάθει να επισημάνει την απομάκρυνση του σύγχρονου ανθρώπου από τη μελέτη και το διάβασμα. «Τα βιβλία χάνονται σιγά σιγά και τη θέση τους παίρνει το Internet. Είναι κρίμα…».

Κάθε εγκατάσταση αποτελείται από περίπου 5.000 βιβλία,για τη στήριξη των οποίων χρησιμοποιήθηκε, ένας ειδικός μεταλλικός σκελετός ο οποίος σχηματίζει την πορεία τους προς τα κάτω. Τα βιβλία, είναι "πιασμένα" το ένα με το άλλο σε άτακτους σχηματισμούς, άλλα τσαλακωμένα, άλλα άπιαστα και άλλα ανοιχτά με τις σελλύδες τους έτοιμες για ξεφύλλισμα!