Sergio Pininfarina: πέθανε αυτός που γέμιζε Ομορφιά τους δρόμους

Sergio Pininfarina: πέθανε αυτός που γέμιζε Ομορφιά τους δρόμους

Ένας Καλλιτέχνης του auto design έφυγε για το τελευταίο ταξίδι

"Η Ferrari απλώς έφτιαχνε τις μηχανές. Ο Pininfarina τις έντυνε".

Ο Sergio Pininfarina πέθανε προχθές, στα 85 του χρόνια, ήρεμα στο σπίτι του στο Τορίνο. Δεν ήταν ένας απλός σχεδιαστής. Δεν τραβούσε γραμμές που θα σχημάτιζαν ένα - ακόμη - αυτοκίνητο. Ήταν καλλιτέχνης., ένας Yves Saint Laurent του design.
Από το 1961 που πήρε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης από τον πατέρα του, Battista, ο οποίος ίδρυσε την Carrozzeria Pinin Farina το 1930 (και την ξαναέχτισε, κυριολεκτικά, από τις στάχτες της, καθώς οι Σύμμαχοι κατά τη διάρκεια του Β. Παγκοσμίου την κατέστρεψαν βομβαρδίζοντάς τη), μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του, έκανε το επώνυμό του συνώνυμο του τολμηρού, σπορτίφ και κομψού design στον χώρο του αυτοκινήτου.

Από τα σχεδιαστήρια της εταιρείας του πέρασαν τα ομορφότερα, πιο stylish, δημοφιλέστερα και γρηγορότερα αυτοκίνητα των Ferrari, Alfa Romeo, Maserati και Fiat.
Το δυνατό του σημείο ήταν αυτός ο μοναδικός συνδυασμός σχεδιαστικού, πρωτοποριακού, ταλέντου και marketing wise αντίληψης, ειδικά αν σκεφτεί κάποιος τις δεκαετίες στις οποίες πρωτοξεκίνησε.

Το 2002 παραχώρησε, ουσιαστικά, την διεύθυνσή του ομίλου στον γιο του, Αντρέα, ο οποίος όμως σκοτώθηκε το 2008 σε - τραγική ειρωνεία - τροχαίο δυστύχημα.

Adio Maestro!