Ο κρόκος Κοζάνης κινδυνεύει με αφανισμό επειδή ο κόσμος... φοβάται τη δουλειά

Γωγώ Φούντα
Ο κρόκος Κοζάνης κινδυνεύει με αφανισμό επειδή ο κόσμος... φοβάται τη δουλειά

Η απαιτητική συγκομιδή του κρόκου διώχνει τα εργατικά χέρια μακριά

Αναμφισβήτητα οι εποχές που διανύουμε δεν είναι ούτε εύκολες ούτε και αφήνουν περιθώρια για πολυτέλειες. Ωστόσο, μία είδηση που κάνει το γύρο της Ελλάδας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την καλλιέργεια του κρόκου Κοζάνης, προβληματίζει ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει ξεσηκώσει και αντιδράσεις.

Η Κοζάνη είναι μία περιοχή που περνάει δύσκολα καθώς το ποσοστό ανεργίας της έχει φτάσει το 30%. Ο κρόκος λοιπόν, ο οποίος και αποτελεί περιζήτητο προιόν, από διάφορα μέρη του πλανήτη, ήταν πάντοτε μία ανάσα στην πληγωμένη οικονομία της περιοχής. Μάλιστα, θεωρείται ποιοτικά ο κορυφαίος σε σχέση με άλλους κρόκους από άλλες χώρες που τον καλλιεργούν.

Ωστόσο, φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια, η καλλιέργεια του τόσο επικερδούς προιόντος όσο πάει και εγκαταλείπεται, καθώς σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του αναγκαστικού συνεταιρισμού κροκοπαραγωγών Κοζάνης κ. Μανώλη Πατσιλιά η δουλειά είναι δύσκολη και απαιτητική με αποτέλεσμα οι νέοι να επιλέγουν να μην ασχοληθούν με αυτή. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συγκομιδή του κρόκου διαρκεί περίπου ένα μήνα, Οκτώβριο-Νοέμβριο, ενώ η αμοιβή είναι της τάξεως των 5.000-8.000 ευρώ.

Ας ελπίσουμε η απόφαση αυτή να μην είναι τελεσίδικη γιατί τα κέρδη από το συγκεκριμένο προιόν είναι τεράστια, και πάντα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη τη δουλειά.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Το top model και παρουσιάστρια Alena Buffon στον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών για τα παιδιά!

Πώς να καλύψεις το τατουάζ σου για μια μέρα (video)

Η γυναίκα που τρέφεται αποκλειστικά με πατατάκια επειδή... φοβάται τα λαχανικά!