Και δεν έζησαν αυτοί καλά: Πότε σταμάτησε να σου φέρεται σαν πριγκίπισσα;

Και δεν έζησαν αυτοί καλά: Πότε σταμάτησε να σου φέρεται σαν πριγκίπισσα;

Μια νέα καμπάνια κατά της ενδοοικογενειακής βίας που δίνει μια άλλη εκδοχή στα κλασικά παραμύθια του Disney.

«Και ζήσαν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερααα». Η φράση-κλειδί που έκλεινε όλα τα παραμύθια που σου διάβαζαν οι γονείς σου όταν ήσουν παιδί και πόσο δε τα κλασικά παραμύθια του Disney με τις αγαπημένες σου πριγκίπισσες. Τότε σου αρκούσε αυτό το ευτυχισμένο τέλος. Τώρα όμως; Έχεις σκεφτεί ποτέ τι μπορεί να συνέβη μετά; Αφού ήρθε ο πρίγκιπας πάνω στο λευκό άλογο και πήρε τη Χιονάτη πίσω στο παλάτι για να την παντρευτεί και να ζήσουν μαζί; Αν όχι, μη σε νοιάζει, κάποιος σκέφτηκε για εσένα και για όλους μας.

«Πότε σταμάτησε να σου φέρεται σαν πριγκίπισσα;»

Αυτό είναι το μότο κάτω από το οποίο ο καλλιτέχνης Saint Hoax έστησε μια ολόκληρη καμπάνια για την ενδοοικογενειακή βία, με τον τίτλο «Happy Never After» και με σκοπό να δώσει δύναμη στα θύματα να καταγγέλλουν τους θύτες.

Ο ίδιος είπε στην Huffington Post:
«Οι πριγκίπισσες του Disney θεωρούνται ως τα ιδανικά θηλυκά. Ανήκουν σε μια παραμυθένια χώρα όπου το "και ζήσαν αυτοί καλά" (σ.σ. "happy ever afters") είναι βέβαιο πως θα συμβεί. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά μετά το "ζήσαν αυτοί καλά";».

Γι᾽αυτό και οι αφίσες του είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές και άβολες, ώστε να τονίζουν αυτό ακριβώς το ερώτημα -ή μάλλον, την απάντησή του. Δείχνουν τις αγαπημένες πριγκίπισσες του Disney γεμάτες μώλωπες, με αίμα να τρέχει από τη μύτη τους και πρησμένα, μαυρισμένα μάτια, εικόνες που δύσκολα μπορείς να φανταστείς για τα «είδωλα» της παιδικής σου ηλικίας. Για αυτό και, συνδυάζοντάς τες με την σκληρή πραγματικότητα της ενδοοικογενειακής βίας, γίνονται τρομακτικά αληθινές.

«Παρουσιάζοντας τις πριγκίπισσες του Disney ως θύματα ενδοοικογενειακής βίας, προτείνω την ιδέα πως κανένα κορίτσι/γυναίκα δεν είναι ασφαλές από το να κακοποιηθεί συναισθηματικά/σωματικά/σεξουαλικά. Ως καλλιτέχνης από την Μέση Ανατολή, έχω πάντα την ανάγκη να εκφράσω την αδικία και την ανισότητα που επικρατεί στη χώρα μου», συμπληρώνει ο Saint Hoax.

Όσο άσχημη και απίστευτη εικόνα και αν φαίνεται, με μια πρώτη ματιά, το ματωμένο, κακοποιημένο πρόσωπο της Άριελ ή της Σταχτοπούτας, η πραγματικότητα αργά ή γρήγορα έρχεται και χτυπά εσένα κατά μέτωπο: η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να συμβεί σε κάθε γυναίκα, κάθε στιγμή, είτε μένει σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, είτε στο παλάτι της παραμυθοχώρας. Το θέμα είναι τι μπορείς να κάνεις εσύ για να βοηθήσεις.