Οι χαρούμενοι συνάδελφοι μας χαρίζουν μακροζωία!

Οι χαρούμενοι συνάδελφοι μας χαρίζουν μακροζωία!

Όσο δύσκολο κι αν είναι να πετύχουμε καλό κλίμα στη δουλειά και κυρίως με τους κοντινούς μας συναδέλφους πρέπει να το προσπαθήσουμε (και να το προσπαθήσουν και οι ίδιοι βέβαια). Διαφορετικά; Δεν μας μένουν «πολλά ψωμιά» ακόμα.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Πόσες φορές ευθύνονται οι συνάδελφοί μας για τα νεύρα που έχουμε, λόγω της κακής τους (τουλάχιστον) συμπεριφοράς; Ας ελπίσουμε ότι, με την έρευνα που μας έρχεται από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, θα συνετιστούμε όλοι!

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη η συναδελφική αλληλεγγύη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου. Η Dr. Arie Shirom και η ομάδα της εξέτασαν σε βάθος 20ετίας (από το 1988 έως το 2008) τα ιατρικά αρχεία περίπου 800 υπαλλήλων, και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια για να εκτιμήσουν τα επίπεδα των εργασιακών απαιτήσεων, του ελέγχου της δουλειάς και της υποστήριξης από συναδέλφους και προϊσταμένους.

Παρά το γεγονός ότι η δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του αφεντικού διαπιστώθηκε σε πολλές περιπτώσεις ως το αγαπημένο θέμα συζήτησης μεταξύ συναδέλφων, η έρευνα έδειξε ότι ένας υποστηρικτικός προϊστάμενος δεν επηρεάζει θετικά την υγεία. Αντίθετα, ένας υποστηρικτικός συνάδελφος λειτουργεί καταλυτικά στη διάθεση του κάθε εργαζόμενου.

«Η κοινωνική υποστήριξη των συναδέλφων, που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει πόσο καλά είναι ενσωματωμένο το άτομο στο εργασιακό περιβάλλον του, είναι πιθανός δείκτης του κινδύνου θνησιμότητας ανεξαρτήτως αιτίας», δήλωσαν οι επιστήμονες για την έρευνά τους που δημοσιεύεται στο έντυπο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, «Health Psychology».

Τα πράγματα είναι απλά: τα επαγγελματικά προβλήματα είναι ήδη πολλά.

Θα μπορούσαμε αντί για γκρίνια και μιζέρια, να υιοθετήσουμε πιο ευγενικούς τρόπους προς του συναδέλφους μας και ας χαμογελάμε που και που. Εκτός από μεταδοτικό είναι και φίλτρο μακροζωίας!