Έννεα βήματα για να κάνετε καριέρα

Έννεα βήματα για να κάνετε καριέρα

Εάν θέλετε να κάνετε καριέρα, τότε πάρτε το πάνω σας και ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές πολύ προσεκτικά.

Αν θέλετε να κάνετε καριέρα, πρέπει να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας. Φυσικά και δεν πρέπει να επαναπαυτείτε στους άλλους, καθώς το μέλλον σας το ορίζετε εσείς οι ίδιες. Παρακάτω ακολουθούν εννιά βασικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτεροι επαγγελματίες και έτσι όταν βρεθεί η ευκαιρία να είστε έτοιμες να αναλάβετε μια πιο υπεύθυνη θέση.

  • Ποτέ μην σταματήσετε να μαθαίνετε. Πλέον ο κόσμος αλλάζει με πολύ ταχείς ρυθμούς και για να κάνετε καριέρα πρέπει συνεχώς να είστε ενήμερες για οτιδήποτε συμβαίνει και σας αφορά. Αν βέβαια, έχετε αποφασίσει πως οι δεξιότητές σας είναι αρκετές, ίσως πρέπει να συμβιβαστείτε και με τη δουλειά που κάνετε τώρα, καθώς ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και δεν υπάρχουν περιθώρια επανάπαυσης και εφησυχασμού.
  • Να είστε καλοί ακροατές. Πάντα να ακούτε πολύ προσεκτικά τους συναδέλφους σας, γιατί μπορείτε να κερδίσετε πολλά από την εμπειρία τους. Όποιος είναι καλός ακροατής, μαθαίνει συνεχώς και είναι πολύ πιο ανοιχτός στα ερεθίσματα του περιβάλλοντός του. Μάλιστα πάρτε πρωτοβουλία και καθοδηγήστε τις συζητήσεις σε θέματα που σας ενδιαφέρουν και έχετε περιθώρια να ενημερωθείτε περισσότερο.
  • Πάντα να εκπληρώνετε τις υποχρεώσεις σας. Η διαφορά ανάμεσα στον καλό και στον άριστο υπάλληλο είναι πολύ μικρή και πολλές φορές η δουλειά που κάνετε, ακόμα και αν δεν σας ικανοποιεί πλήρως, μπορεί να είναι η καλύτερη αφετηρία. Συνεπώς να είστε υπεύθυνοι υπάλληλοι και να παίρνετε πρωτοβουλίες προτείνοντας βελτιώσεις και οτιδήποτε θεωρείτε καλύτερο για την επιχείρηση που εργάζεστε. Αυτό θα αυξήσει την αξία σας στην εταιρία.
  • Σχηματίστε ένα καλό κοινωνικό δίκτυο. Καλώς ή κακώς οι δημόσιες σχέσεις είναι το ήμισυ στο χτίσιμο μιας καριέρας. Αν, λοιπόν, έχετε μεγάλο και με σημαντικούς ανθρώπους κοινωνικό δίκτυο, θα σας είναι πιο εύκολο να μαθαίνετε για νέες ευκαιρίες και ενδιαφέρουσες προοπτικές.
  • Προσδιορίστε την τωρινή σας θέση εργασίας. Είναι χαζό στην εταιρία σας να κάνετε όλες τις δουλειές χωρίς να σας έχει ζητηθεί, χωρίς να έχετε αξιολογήσει ποιες είναι πιο σημαντικές και αν θα καρπωθεί κάποιος άλλος τους κόπους σας. Μην χαραμίζετε το χρόνο και το ταλέντο σας. Μιλήστε με τους ανωτέρους σας για τα καθήκοντά σας και κάντε μαζί τους μια αξιολόγηση για το ποια από αυτά είναι πιο σημαντικά, για να κατανείμετε ανάλογα την ενέργειά σας.
  • Βάλτε στόχο τη θέση που ονειρεύεστε. Είναι σημαντικό να έχετε στόχους όταν θέλετε να χτίσετε μια καριέρα και να μην απλά σπαταλάτε χρόνο δουλεύοντας σε άσχετους τομείς. Πριν, λοιπόν, σχεδιάσετε το μέλλον σας πρέπει να έχετε αποφασίσει ποια δουλειά θέλετε να κάνετε και δεν εννοούμε απαραίτητα συγκεκριμένο πόστο (η σύγχρονη ζωή απαιτεί ευελιξία), αλλά τομέα.
  • Έσω έτοιμες. Η δουλειά των ονείρων σας μπορεί να εμφανιστεί αύριο και για αυτό πρέπει να είστε έτοιμες να αρπάξετε την ευκαιρία. Πάντα να έχετε ενημερωμένο και στοχευμένο βιογραφικό σημείωμα.
  • Αποκτήστε τα σωστά προσόντα. Πέρα από τα όποια πτυχία σας, αν θέλετε να σταδιοδρομήσετε πρέπει να αποκτήσετε τις κατάλληλες δεξιότητες για την ανάλογη δουλειά. Παρακολουθήστε τα κατάλληλα σεμινάρια και διαβάστε τα ανάλογα βιβλία. Και ποτέ μην ξεχνάτε πως η δουλειά που κάνετε τώρα είναι το καλύτερο μάθημα για εσάς.
  • Πραγματοποιήστε τα όνειρά σας. Μην αφήσετε μια εργασία που σας τρώει πολύ χρόνο να σκοτώσει τα όνειρά σας. Εάν έχετε θέσει υψηλούς στόχους, ξεκινήστε να τους πραγματοποιείτε, να μαζεύετε εφόδια, να επαγρυπνείτε για ευκαιρίες. Αν η τωρινή σας δουλειά καταφέρει να σας καταναλώσει, τότε δύσκολα θα προλάβετε το τρένο που λέγεται καριέρα.