Μαθήματα καριέρας από τον Steve Jobs

Μαθήματα καριέρας από τον Steve Jobs

Ο ιδρυτής και «μυαλό» της Apple έφυγε σήμερα από τη ζωή, οι συμβουλές του όμως προς τη νέα γενιά έμειναν για να μας εμπνέουν.

Ο Steve Jobs ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά αυτού του πλανήτη, μια ευφυής προσωπικότητα και ένας σπουδαίος οραματιστής που κατάφερε να χτίσει μια αυτοκρατορία στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας και να αλλάξει μια για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο που παράτησε το πανεπιστήμιο και αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό του και που, τελικά, κατάφερε να πείσει ολόκληρο τον κόσμο πως τα προϊόντα του είναι απαραίτητα (ενώ αρκετά δεν ήταν), να τα αγοράζει σε τιμές μεγαλύτερες του κόστους και μάλιστα όλοι να νιώθουν ευτυχισμένοι με αυτό.

Αυτές, λοιπόν, είναι οι 5 συμβουλές για επιχειρηματική επιτυχία από τον «μεγάλο» Steve Jobs, όπως τις διατύπωσε ο ίδιος μέσα στα περασμένα χρόνια. Εμπνευστείτε και πράξτε ανάλογα:

1. Άκου το ένστικτό σου
«O χρόνος σου είναι πολύτιμος, γι' αυτό μην το σπαταλάς ζώντας τη ζωή κάποιου άλλου. Μην παγιδεύεσαι από το "δόγμα" - το οποίο είναι να ζεις με τα αποτελέσματα της σκέψης κάποιων άλλων. Μην αφήνεις το θόρυβο των απόψεων άλλων ανθρώπων να πνίξει την εσωτερική σου φωνή. Και το σημαντικότερο, έχε το θάρρος να ακολουθείς την καρδιά και το ένστικτό σου. Με κάποιο τρόπο, ξέρουν ήδη τι θέλεις πραγματικά να γίνεις. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα».

2. Αν δε σου ταιριάζει, άλλαξέ το
«Όταν ήμουν 17, διάβασα μία φράση που πήγαινε κάπως έτσι: "Αν ζεις κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία σου, κάποια μέρα σίγουρα θα είναι". Μου έκανε μεγάλη εντύπωση, και από τότε και για τα τελευταία 33 χρόνια, κοιτάζω στο καθρέφτη κάθε πρωί και ρωτάω τον εαυτό μου "Αν σήμερα ήταν η τελευταία μου μέρα, θα ήθελα να κάνω αυτό που πρόκειται να κάνω σήμερα;". Και όποτε η απάντηση είναι "όχι" για πολλές μέρες στη σειρά, ξέρω ότι πρέπει να αλλάξω κάτι».

3. Να αγαπάς αυτό που κάνεις
«Η δουλειά σου θα γεμίζει ένα μεγάλο μέρος της ζωής σου και ο μόνος τρόπος για να είσαι πραγματικά ικανοποιημένος είναι να κάνεις ό, τι πιστεύεις ότι είναι υπέροχη δουλειά. Και ο μόνος τρόπος για να κάνεις υπέροχη δουλειά είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις. Και αν δεν το έχεις βρει ακόμα, συνέχισε να ψάχνεις. Μη συμβιβάζεσαι. Όπως με όλα τα ζητήματα της καρδιάς, θα το καταλάβεις όταν το βρεις. Και όπως κάθε μεγάλη σχέση, γίνεται καλύτερο και καλύτερο όσο περνάνε τα χρόνια. Γι' αυτό, συνέχισε να ψάχνεις μέχρι να το βρεις. Μη συμβιβάζεσαι».

4. Ξεκίνα με τα απλά
«Μην ανησυχείς για πολλά πράγματα μαζί. Πάρε μία χούφτα απλών πραγμάτων για να ξεκινήσεις και μετά συνέχισε με πιο πολύπλοκα. Να σκέφτεσαι όχι μόνο για το αύριο, αλλά και για το μέλλον. Άφησε το σημάδι σου στο σύμπαν».

5. Να μαθαίνεις διαρκώς
«Πάντα υπάρχει κάτι περισσότερο να μάθεις. Αντάλλαξε ιδέες με άλλους ανθρώπους τόσο μέσα όσο και εκτός του κύκλου σου. Μάθε από τους άλλους».