Σταμάτα να είσαι «πολύ καλή» στη δουλειά, λέει ψυχολόγος - Αυτό κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι

Αν νιώθεις ότι παραείσαι ευγενική και «καλή» στη δουλειά, ώρα να σταματήσεις να το κάνεις. Αυτό που κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι για να είναι πιο αληθινοί και αξιόπιστοι στη δουλειά τους.
Σχεδόν όλοι θα βρεθούμε κάποια στιγμή σε μια αλληλεπίδραση που θα μας κάνει να νιώσουμε άβολα. Και στη δουλειά, αυτές οι καταστάσεις εμφανίζονται - δυστυχώς - καθημερινά, ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε διαφορές σε θέματα ιεραρχίας.
Οι περισσότεροι από εμάς, όμως, δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό από το να χαμογελάσουμε ευγενικά και για να καταπνίξουμε την αμηχανία. Ακόμη χειρότερα, προσπαθούμε να πείσουμε τους άλλους και τον ίδιο μας τον εαυτό ότι δε συμβαίνει κάτι το ιδιαίτερο και όλα είναι καλά.
5 επαγγελματικοί στόχοι που μπορείς να θέσεις για να δεις την καριέρα σου να εξελίσσεται
Μήπως είσαι υπερβολικά ευγενική;
Ποιο είναι το πρόβλημα με την υπερβολική ευγένεια; Υπάρχει μια θλιβερή ειρωνεία. Όσο περισσότερο προσπαθούμε να καλύψουμε την αμηχανία μας με την ευγένεια, τόσο περισσότερο οι άλλοι μπορούν να μας καταλάβουν.
Οι άνθρωποι είναι καλοί στο να εντοπίζουν συναισθήματα, που διαρρέουν μέσω της μη λεκτικής μας συμπεριφοράς, όπως ο τόνος της φωνής. Νομίζουμε ότι κάνουμε καλή δουλειά καλύπτοντας το άγχος μας με κοπλιμέντα, αλλά όταν αυτά τα κοπλιμέντα λέγονται μέσω ψεύτικων χαμόγελων, κανείς δεν τα πιστεύει.

Τι μπορείς να κάνεις;
Πολλοί άνθρωποι εργάζονται σε περιβάλλοντα όπου η υπερβολική ευγένεια είναι ο κανόνας. Υπάρχουν τρία πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αλλάξεις αυτή την κουλτούρα, ώστε να κάνεις τους γύρω σου να εκτιμούν περισσότερο την ειλικρίνεια και την αυθεντικότητα.
1) Αμφισβήτησε την «κουλτούρα ευγένειας»
Ρώτα τον εαυτό σου: Αρέσει σε όλους γύρω μου αυτή η υπερβολική κουλτούρα ευγένειας, ή το κάνουν επειδή το κάνουν και οι άλλοι;
Οι κοινωνικές νόρμες είναι ένας μεγάλος παράγοντας για τις συμπεριφορές, και όσο πιο γρήγορα οι νέοι υιοθετούν αυτές τις νόρμες, τόσο πιο γρήγορα θα θεωρηθούν ότι «ταιριάζουν». Αν κάποιος νέος παρατηρήσει ότι όλοι λένε κοπλιμέντα μετά από μια μέτρια παρουσίαση, θα κάνει το ίδιο χωρίς να το θέλει στην πραγματικότητα.
Ξεκίνα μια συζήτηση για αλλαγή. Πάρε μια αίσθηση του τι νιώθουν πραγματικά οι άνθρωποι για την «κουλτούρα της ευγένειας» που υπάρχει στον χώρο εργασίας σου. Ένας τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να προτείνεις εναλλακτικές λύσεις.
Πριν από την επόμενη παρουσίαση, για παράδειγμα, μπορείς να ρωτήσεις τους ανθρώπους: «Πώς θα νιώθατε αν κάθε φορά γράφαμε τρία συγκεκριμένα πράγματα που θα μπορούσατε να βελτιώσετε και τρία συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει σίγουρα να διατηρήσετε στο τέλος της παρουσίασης;»
.jpg?t=f72_xFA6MIFs2xuzwWJF7w)
2) Να είσαι ακριβής και συγκεκριμένη
Είναι φυσικό να βγάζουμε συμπεράσματα μόνο και μόνο κάνοντας υποθέσεις. Στόχευσε σε συγκεκριμένη, βασισμένη στη συμπεριφορά ανατροφοδότηση. Όσο πιο ακριβώς μπορείς να εντοπίσεις το πρόβλημα - για παράδειγμα, ότι η παρουσίαση είχε πάρα πολλές τεχνικές λέξεις, αντί για «ήταν βαρετή» - τόσο πιο χρήσιμο θα είναι το feedback.
Το ίδιο ισχύει και για τα κοπλιμέντα. Αν πεις σε κάποιον ακριβώς τι έκανε καλά ή γιατί η δουλειά του ήταν εξαιρετική, θα φανείς πιο αληθινή και τα λόγια σου θα έχουν περισσότερη ουσία.
3) Ξεκίνα πιο συγκρατημένα
Όταν πηγαίνεις σε μια νέα δουλειά, μπορεί να νιώθεις ότι ξαφνικά αλλάζει ο κόσμος σου και συχνά αυτό οφείλεται στις συμπεριφορές τις οποίες καλείσαι να αντιμετωπίσεις με ευγένεια, αλλά το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ξεκινήσεις από μικρά πράγματα.
Διάλεξε θέματα που είναι ασήμαντα, αλλά που οι άνθρωποι ακόμα νοιάζονται γι' αυτά, όπως το τι να έχουμε στην κουζίνα του γραφείου. Τίποτα που θα κάνει κάποιον να εκνευριστεί. Ο στόχος είναι να χτίσεις τα θεμέλια της επικοινωνίας. Έτσι, όταν προχωρήσεις στα πιο δύσκολα θέματα, οι νόρμες γύρω από την ειλικρίνεια θα έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν.
Μην ξεχνάς πως για να αλλάξει κάτι πρέπει να δείξεις κι εσύ από την πλευρά σου την απαραίτητη υπομονή. Και όπως όλα τα πράγματα χρειάζονται όρια, το ίδιο ισχύει και με το να είσαι ευγενική στη δουλειά.