Δουλειά: Πότε είναι ok να λες «όχι»;

Δουλειά: Πότε είναι ok να λες «όχι»;

Γιατί δεν γίνεται να λες «ναι» σε όλα

Ειδικά αν είστε καινούρια σε μία θέση, είναι πιθανόν να δυσκολεύεστε να πείτε «όχι», σε ό,τι κι αν σας αναθέσουν, ανά πάσα στιγμή. Αυτό είναι λάθος γιατί, όχι μόνο κουράζετε τον εαυτό σας, αλλά, εντέλει, δεν φέρνετε εις πέρας τις υποχρεώσεις σας όταν δεν έχετε τον χρόνο, το κουράγιο ή και την εμπειρία. Πότε είναι ok να αρνηθείτε να κάνετε αυτό που σας λένε; Διαβάστε, παρακάτω, τέσσερις περιστάσεις.

1) Δεν έχετε χρόνο
Αν είστε πολύ πιεσμένη χρονικά, αυτό είναι ένα «όχι» που οφείλετε να πείτε, και μάλιστα με τον πιο ευθύ τρόπο. Το κάθε project μπορεί να σας αγχώσει και να σας κάνει ακόμα και να χάσετε τον ύπνο σας ή να σας στερήσει χρόνο από σημαντικότερα projects που ήδη τρέχετε. Μην ξεχνάτε ότι, για να κάνετε την δουλειά σας καλά, βασική προϋπόθεση είναι να έχετε τον χρόνο να την κάνετε.

2) Έχετε άγχος
Ακόμα κι αν το project Που σας προτείνουν είναι ευχάριστο, αν είστε σε φάση στρες, δεν θα διασκεδάσετε και θα νιώθετε περισσότερο υποχρεωμένη παρά ορεξάτη να το φέρετε εις πέρας. Όταν συμφωνείτε να δεσμευτείτε σε οτιδήποτε καλό είναι να είστε σε καλή φάση.

3) Σας έχει συμβεί επανειλημμένα
Αν πιάνετε τον εαυτό σας να λέει «ναι» πολύ συχνά και αργότερα να το μετανιώνει, θα ξέρετε ότι έχετε την τάση να μην μπορείτε να πείτε «όχι». Αυτό σίγουρα δεν είναι καλό για την ψυχική σας ισορροπία, καταρχήν. Εξασκηθείτε λίγο στο να λέτε και «όχι», γιατί δεν σας βλέπουμε καλά.

4) Δεν θέλετε να πληγώσετε τους συναδέλφους σας
Καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να έχετε άριστες σχέσεις με κάποιους από τους ανθρώπους που συνεργάζεστε, αλλά αυτή δεν είναι δικαιολογία. Οι συνάδελφοί σας θα καταλάβουν, γιατί κι αυτοί, με την σειρά τους, έχουν αναγκαστεί να πουν «όχι» πολλές φορές στο παρελθόν. Και ξέρουν ότι θα υπάρξουν και φορές, στο μέλλον, που δεν θα είστε αρνητική.

Διαβάστε ακόμα:
«Πιστεύεις στα UFO;»: Οι πιο τρελές ερωτήσεις σε συνεντεύξεις για δουλειά
Τι δεν πρέπει να συζητάμε με τους συναδέλφους μας;
Καταρρίπτεται ο μύθος της τσαγκαροδευτέρας!