Συνάδελφοι- εφιάλτης; Οι πιο χαρακτηριστικοί τύποι και πώς να τους χειριστείτε!

Γωγώ Φούντα
Συνάδελφοι- εφιάλτης; Οι πιο χαρακτηριστικοί τύποι και πώς να τους χειριστείτε!

Γιατί και ο... άγιος φοβέρα θέλει!

H πρώτη μέρα στη δουλειά, είναι ακριβώς σαν την πρώτη μέρα στο σχολείο, μη σας πούμε και χειρότερη! Φοράς τα καλά σου, δεν έχεις ιδέα τι θα αντιμετωπίσεις και τελικά καταλήγεις να τρως το μεσημεριανό σου ολομόναχη γιατί απλά δεν ξέρεις που να... γευματίσεις! Το καλό είναι, ότι τις πρώτες μέρες όλοι είναι ευγενικοί και ελαστικοί μαζί σου. Τι γίνεται όμως όταν με το πέρασμα του χρόνου, οι υπέροχοι συνάδελφοί σου μετατρέπονται σε... εφιάλτη που δεν ξέρεις πώς να χειριστείς; Εδώ λοιπόν σας έχουμε τις πιο δύσκολες περιπτώσεις συναδέλφων και πώς να βγείτε αλώβητες από την μεταξύ σας συνεργασία!

1. Ο ατομιστής: Και εκεί που πάτε να κάνετε μία ομαδική δουλειά, υπάρχει πάντα κάποιος που δε συμφωνεί με τους υπόλοιπους και απλά σπάει νεύρα με την επιμονή του. Αρχικά μην κάνετε το λάθος να συγκρουστείτε γιατί θα το μετανιώσετε. Εξηγείστε την κατάσταση σε μία φίλη, και αν σας πει ότι όντως έχετε δίκιο, μπορείτε πολύ απλά με καλό τρόπο να του δώσετε να καταλάβει πού ακριβώς κάνει λάθος και πως αυτό που προτείνετε οι υπόλοιποι είναι καλύτερο από εκείνο που προτείνει αυτός ή αυτή! Οποιαδήποτε κι αν θα είναι η εξέλιξη, σε καμία περίπτωση μην τον κακολογήσετε στο αφεντικό σας. Είναι εντελώς αντιεπαγγελματικό.

2. Ο... διπρόσωπος: Παντού υπάρχουν τέτοιοι δυστυχώς. Είναι εκείνος που θα σας πλησιάσει λέγοντάς σας πράγματα για τον εαυτό του και αν τελικά κάνετε το λάθος και ανοιχτείτε, μαύρο φίδι που σας έφαγε! Πολύ σύντομα θα σας κακολογήσει στο αφεντικό και την υπόλοιπη ομάδα και μάλιστα χωρίς λόγο! Αυτό που έχετε να κάνετε, είναι να δώσετε τη δική σας εξήγηση μόνο εκεί που πρέπει, και όλα τα υπόλοιπα θα λάβουν... το δρόμο της δικαιοσύνης! Και μην ξεχνάτε: Οι συνάδελφοι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν φίλοι!

3. Ο εκπαιδευόμενος: Είναι συνήθως τα παιδιά πιο νεαρής ηλικίας, που κάνουν πολλά και αμοίβονται λίγο! Το γεγονός ότι έχετε μια κάποια εμπειρία, δεν σας επιτρέπει να του κάνετε το βίο αβίωτο και να έχετε παράλογες απαιτήσεις. Σίγουρα, οτιδήποτε κι αν ζητήσετε όχι δεν θα σας πει, και καλά θα κάνει, αλλά καλό θα ήταν να είστε κι εσείς πιο συνεργάσιμη και ελαστική κάποιες φορές, γιατί στο τέλος θα καταλήξετε με έναν εξαντλημένο βοηθό που δεν θα μπορεί να αποδώσει ούτε στο ελάχιστο!

4. Ο κουτσομπόλης: Είναι αυτός που ξέρει τα πάντα! Από τα μυστικά του διεθυντή, μέχρι τις προθέσεις του προέδρου της εταιρείας. Το πώς τα μαθαίνει αποτελεί μυστήριο, μιας και μάλλον έχει πολύ πιο αναπτυγμένη την παρατηρητικότητά του και φυσικά αισθήσεις που δεν εφησυχάζουν ποτέ! Μην κάνετε αυτό το άτομο εχθρό σας για κανένα λόγο και φυσικά μην του κάνετε εξομολογήσεις! Πιστέψτε μας, μόνο χρήσιμες μπορούν να σας φανούν οι γνώσεις του.

5. Ο προιστάμενος που εφευρίσκει δουλειά: Είναι κάποιοι άνθρωποι, που η προαγωγή σημαίνει αυτομάτως ότι χαλαρώνουν και απλά φορτώνουν άλλους! Από την μία δεν μπορείτε εσείς να φτιάξετε τον κόσμο, και να τους κάνετε σωστούς επαγγελματίες, αλλά μπορείτε φυσικά με θεμιτά μέσα να τους... την πείτε! Αν λοιπόν σας φορτώνει με πάρα πολλή δουλειά, σε παράλογο θα λέγαμε βαθμό, κάντε περίπου 2 βδομάδες υπομονή. Στο διάστημα αυτό λοιπόν κρατήστε σημειώσεις σχετικά με το τι αποδίδει και τι όχι. Αν για παράδειγμα, ένα εξτρά καθήκον που σας έχει αναθέσει ο προιστάμενος, πάει πίσω την κύρια δουλειά σας, γιατί απλά δεν προλαβαίνετε, καταγράψτε το και στο τέλος δείξτε του τον κατάλογό σας. Αν δε συμμορφωθεί, ήρθε η ώρα να κάνετε μία επίσκεψη στο διεθυντή.

Διαβάστε επίσης:

8 συμβουλές για το πότε θα πρέπει να αναζητήσετε μια νέα δουλειά

Τι μπορεί να φταίει που η καριέρα σας μένει στάσιμη;

Θέλετε το 2014 να είστε πιο ευτυχισμένες από ποτέ; Τα 5 βήματα της ευτυχίας