Μονεμβασιά: Θα σε κάνει πριγκίπισσα

Μονεμβασιά: Θα σε κάνει πριγκίπισσα

Ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, μια ατόφια βυζαντινή πολιτεία, ένα μικρό χωριό που δραπέτευσε από τον αγρό της Τοσκάνης και σκαρφάλωσε σ' έναν βράχο της Πελοποννήσου. Κάποτε τη Μονεμβασιά επιβουλεύονταν οι Φράγκοι κι οι Ενετοί, σήμερα την ονειρεύονται οι ταξιδιώτες απ' όλον τον κόσμο. Όχι άδικα.

Την προφέρουν Μονεμβασιά, Μονεμβάσια, Μαλβάζια (από τους Φράγκους). Την έχουν αποκαλέσει Βενετία της Ανατολής στις χρυσές βυζαντινές της εποχές, κάποιοι πιο τολμηροί τη συγκρίνουν στα ίσια με τα δαιδαλώδη πετρόχτιστα χωριά της Ούμπριας και της Τοσκάνης, τη λένε ακόμη το μοναδικό εν Ελλάδι φιορδ, το ντόπιο κρασί ονόματι Μαλβάζια, η αυθεντική συνταγή του οποίου αγνοείται από τον 16ο αιώνα, βρήκε μια θέση εκτός από τις αυλές ευγενών του Μεσαίωνα μέχρι και στον σαιξπηρικό «Ριχάρδο Γ».

Η Μονεμβασιά σίγουρα δεν είναι τόπος τυχαίος. Με το που θα διασχίσεις τη στενή γέφυρα, εκείνη τη λωρίδα ασφαλτοστρωμμένης γης που ενώνει την Πελοπόννησο με τον επιβλητικό φαλακρό βράχο, γνωρίζεις πως έχεις περάσει πια σε μια διαφορετική διάσταση. Ο χρόνος στη Μονεμβασιά έχει σταματήσει, το τοπίο έχει διατηρηθεί ατόφιο με τα πετρόχτιστα σπίτια να δροσίζονται ακόμη στους ίσκιους από τις ανθισμένες βουκαμβήλιες.

Στενά δρομάκια, εκκλησίες, ανοίγματα που αποκαλύπτουν μια ένθεη θέα προς το Μυρτώο Πέλαγος, η χαρακτηριστική μυρωδιά της υγρασίας διασταυρώνεται με τον βαρύ ίσκιο μιας ιστορίας που ξεκινά από το Μυκηναϊκό Πολιτισμό, άνθισε στην περίοδο του Βυζαντίου και κατάφερε να ανακαλύψει έναν μοναδικό ταξιδιωτικό εαυτό από τη δεκαετία του '60 μέχρι και σήμερα. Αν υπήρχε μετρητής ρομαντζάδας εδώ θα χτυπούσε limit up. Κάτι τα μικρά πετρόστρωτα δρομάκια, κάτι οι ιστορίες για τους Ιππότες, οι αφηγήσεις για τους κατακτητές, δε θέλεις και πολύ για να απαρνηθείς την πραγματικότητα και να οχυρωθείς πίσω από το μύθο της καστροπολιτείας.

Χαθείτε στο λαβύριθνο των μικροσκοπικών μονοπατιών, ανεβείτε στην Άνω Πόλη χωρίς δεύτερη σκέψη, ακολουθήστε τα βήματα του σπουδαίου Γιάννη Ρίτσου που αντιμετώπιζε πάντα με δέος και ιερή συγκίνηση τον τόπο που τον γέννησε. Επιστρέψτε στη ρίζα της γεύσης δοκιμάζοντας μια κουζίνα που επιμένει παραδοσιακά στα λιγοστά ταβερνάκια, χορτάστε θέα στο απέραντο γαλάζιο, ψωνίστε αγροτουριστικά προϊόντα από μια γη όχι τόσο πλούσια όσο οι γειτονικές αλλά ευλογημένη, βρείτε το δρόμο σας προς τη μικροσκοπική παραλία Πορτέλο και κολυμπήστε κυριολεκτικά στη σκιά του κάστρου. Ανακαλύψτε τις 40 εκκλησίες της καστροπολιτείας, μυρίστε τα εκκωφαντικά αρώματα της ανοιξιάτικης γης, μαζέψτε όσο ήλιο αντέχετε, μα πάνω απ' όλα προσδιορίστε από την αρχή της σχέση σας με την παρεξηγημένη είναι η αλήθεια έννοια του ρομάντσου. Θα σας στοιχίσει κατά τι παραπάνω, αλλά αξίζει τον κόπο.

Διαμονή
Kinsterna Hotel
Άγιος Στέφανος, Μονεμβασιά, Τηλ: 27320 66300
Πέντε αστέρια στην πλαγιά του Πάρνωνα. Υπόδειγμα αριστοτεχνικής ανακαίνισης –διατηρήθηκαν μέχρι και οι αινωνόβιες πορτοκαλιές- το Kinsterna μπορεί να βρίσκεται απέναντι από τη Μονεμβασιά, ωστόσο τα 27 δωμάτιά του, το spa και το gourmet εστιατόριό του είναι μια καθωσπρέπει αποζημίωση (aka απόσταγμα ταξιδιωτικής ευζωΐας).

KINSTERNA

Hotel Byzantino
Κάστρο Μονεμβασιάς, Τηλ: 27320 61351
Κλασική επιλογή διαμονής στα σπλάχνα του κάστρου της Μονεμβασιάς ή αλλιώς cocooning στη βαριά (ιστορική) σκιά των Βυζαντινών αυτοκρατόρων.

byzantino



Αρδάμης Παραδοσιακοί Ξενώνες
Κάστρο Μονεμβασιάς, Τηλ: 27320 61887
Κτήριο με ιστορία που τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν πως ξεκινά κάπου στο 711 μΧ. Ο μοναδικός πύργος της Μονεμβασιάς υπήρξε Κυβερνείο των Ενετών και Διοικητήριο στην περίοδο της Τουρκοκρατίας ενώ σήμερα μετά από μια ψυχαγκαστική ανακαίνιση διαθέτει μέχρι και μία σουίτα, στο κέντρο της οποίας δεσπόζει ένα πηγάδι.

ardamis2


Hotel Malvasia
Κάστρο Μονεμβασιάς, Τηλ: 27320 63007-8
Βαφτισμένο από το όνομα που οι Φράγκοι έδωσαν στη Μονεμβασιά, στο Malvasia πρέπει να επιστρατεύσετε ό,τι απόθεμα ιπποτισμού έχετε μέσα σας για να μοιραστείτε την καλύτερη ίσως θέα προς το απέραντο γαλάζιο του Μυρτώου Πελάγους.

malvasia



Food & Drink
Ματούλα
Κάστρο Μονεμβασιάς, Τηλ: 27320 61660
Μαμαδίστικα μαγειρευτά, ντόπια κρασιά, θέα που χορταίνει και το πιο πεινασμένο ταξιδιωτικό βλέμμα και μια κουτάλα που πέρασε από τα χέρια της ιδιοκτήτριας Ματούλας –άνοιξε το εστιατόριο το 1952- σ' εκείνα της ανιψιάς Βενετίας.

matoula



Τ' Ακρογιάλι
Γέφυρα, Μονεμβασιά, Τηλ: 27320 61056
Η θάλασσα στα πόδια σας, τα «παιδιά» της-πάντα φρέσκα- στο πιάτο σας και η εικόνα του επιβλητικού βράχου της Μονεμβασιάς απέναντί σας.

akroyiali



Ο Άθας
Άγιος Ιωάννης, Τηλ: 27320 68375
Ήρθε ο καιρός να προσθέσετε στο γαστρονομικό λεξικό σας τα λήμματα γκόγκλες (χειροποίητα τοπικά ζυμαρικά με βούτυρο) και σαΐτια (τοπικές χορτόπιτες). Αν τα δοκιμάσετε κιόλας, θα καταλάβετε γιατί άξιζε η μίνι-απόδραση από την καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς.

Enetiko
Κάστρο Μονεμβασιάς, Τηλ: 27320 61352
All day café με shinny happy προσωπικό και μια ταράτσα για ατέλειωτη εαρινή ραστώνη.

enetico



Βυζαντινό
Κάστρο Μονεμβασιάς, Τηλ: 27320 61351
Το μικρό καφέ του ομώνυμου ξενοδοχείου θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για το πρώτο γεύμα και τις πρώτες αχτίδες ήλιου της μέρας.


Malvasia
Κάστρο Μονεμβασιάς, Τηλ: 27320 63007-8
Το Francos της Πελοποννήσου. Θέα θάλασσα, άψογα κοκτέιλ και κλασική μουσική για να τα 'χετε καλά με το chi σας.

Έμβασις
Κάστρο Μονεμβασιάς
New entry στα σπλάχνα της καστροπολιτείας με υπέροχο ρετρό άλλοθι στα φερφορζέ έπιπλά του και ακόμη καλύτερα strawberry daiquiris.

emvasis


Shopping
Μορέως Ήδιστα
Κάστρο Μονεμβασιάς, Τηλ: 27320 61040
Ο διαιτολόγος σας θα σας μισήσει όταν θα μάθει ότι ενδώσατε στα παραδοσιακά αμυγδαλωτά, μα κυρίως στο σαμουσά, ένα τοπικό γλυκό με καρύδια, αμύγδαλα, σουσάμι και μπαχαρικά, τυλιγμένα με θαλπωρή (και μπόλικες θερμίδες) σε φύλλο κρούστας.

moreoshdista



Οι Λίξες
Κάστρο Μονεμβασιάς, Τηλ: 27320 61121
Η αγρουτουρίστρια μέσα σας. Αγνά παρθένα προϊόντα από μικροπαραγωγούς μπορούν να γίνουν η πρώτη ύλη για ένα νέο «πάλης ξεκίνημα» πίσω από το μαγειρικό πάγκο του σπιτιού σας.


Το Κελάρι
Κάστρο Μονεμβασιάς, Τηλ: 27320 61695
Από τη Μονεμβασιά θα φύγετε, ωστόσο μπορείτε να πάρετε ένα τουλάχιστον από τα καλύτερα κομμάτια της μαζί της. Τα τοπικά κρασιά είναι μια καλή επιλογή -ειδικά από το οινοπαντοπωλείο του εν λόγω ξενώνα. Άλλωστε πώς αλλιώς θα δικαιολογηθεί ο χαρακτηρισμός «Τοσκάνη της Πελοποννήσου»;

kellari



Κωνσταντινάτο
Κάστρο Μονεμβασιάς, Τηλ: 27320 62014
Καλώς ήλθατε στο νεραϊδόκοσμο. Αν στην Μονεμβασιά δεν πάτε με ή έστω δε βρείτε τον ιππότη σας, θα ανακαλύψετε σίγουρα αυτό το χαριτωμένο κατάστημα να εκτονώσετε τον ροζ μπον μπον εαυτό σας. Οι ιδιοκτήτριες εισάγουν επιλεγμένα μικροαντικείμενα τέχνης ακόμη και από τη Φλωρεντία.

Kastropolitia
Κάστρο Μονεμβασιάς,Τηλ: 27320 61546
Όχι, δεν είστε στην καρδιά κάποιας κεντροευρωπαϊκής μεσαιωνικής πόλης. Είστε στη Μονεμβασιά και στο συγκεκριμένο κατάστημα θα βρείτε ιππότες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες, δράκους του παραμυθιού σε μινιατούρες και με παράδοση σε όλον τον κόσμο, παρακαλώ. Ιθύνων νους η απόγονος μιας εκ των παλαιότερων οικογενειών της καστροπολιτείας.

kastropoliteia



Σαν Παραμύθι
Κάστρο Μονεμβασιάς, 27320 61041
Χειροποίητα κοσμήματα και φορέματα για να νιώσετε κι εσείς πριγκίπισσα του παραμυθιού, τουλάχιστον της μέρες της διαμονής σας στη Μονεμβασιά.

sanparamythi