Obrigado Lisboa!

Obrigado Lisboa!

Η πιο δραστήρια, ζωντανή, νεανική, hip πρωτεύουσα της Ευρώπης –επιτέλους- βγαίνει από τη βαριά σκιά των πολυφορεμένων ταξιδιωτικών προορισμών και συστήνεται από την αρχή στον κόσμο.

«Obrigado» στα πορτογαλικά θα πει «ευχαριστώ». Και δεν έχεις κανέναν απολύτως λόγο να μην ευχαριστείς, να μην ευγνωμονείς τη Λισαβόνα που περπάτησες τις πλατείες της, συναγελάστηκες τους μανιασμένους νεολαίους της, αγκομάχησες στα ρετρό τραμ της, ίδρωσες με τον ήλιο της, σκέφτηκες δυο φορές πριν ανέβεις τις (πολλές, πάρα πολλές) ανηφόρες της. Εδώ οι προσόψεις των κτιρίων είναι από μόνες τους ιστορικές αναφορές, τα καφέ μεταφέρουν αναμνήσεις αιώνων, ο εσπρέσο λέγεται bica, ο παραδοσιακός bacalau (ήτοι μπακαλιάρος) προσφέρεται σε όλες τις πιθανές εκδοχές και συναγωνίζεται τις νέο-γκουρμέ μεσογειακές αναζητήσεις των νέων σεφ, οι μπουτίκ των ντόπιων σχεδιαστών ξεφυτρώνουν πλάι στις ρετρό αγορές, οι hipsters δημιουργούν ένα καθημερινό ολονύχτιο πυρηνικό μανιτάρι στο Bairro Alto, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια βρίσκονται σε αγαστή σύμπνοια με μουσεία τελευταίας κοπής, όπως το Museo do Design e da Moda.

Στη Λισαβώνα θα ακούσεις ακόμη τις νοικοκυρές να κουτσομπολεύουν με ρυθμό οπλοπολυβόλου στην παραδοσιακή συνοικία της Alfama, θα ρομαντζάρεις με θέα τον ποταμό Τάγο από το Μνημείο των Ανακαλύψεων απέναντι από τον πύργο του Μπελέμ, θα φας και θα ξαναφάς και δε θα χορταίνεις να τρως τα περίφημα pasteis de nata. Θα νομίσεις πως βρέθηκες στο Σαν Φρανσίσκο εξαιτίας της μεγάλης κόκκινης σιδερένιας γέφυρας της "25ης Απριλίου" που συνδέει τις δύο πλευρές της πόλης, θα πας –όχι για να φας, αλλά για sight-seeing- στο εστιατόριο του John Malkovich, θα χορέψεις ενδεχομένως στο club του ίδιου. Θα ξεχαστείς χαζεύοντας ρετρό βιτρίνες στο Chiado, θα ανατριχιάσεις όταν σου πουν πως πίνεις τον καφέ σου στη θέση που συνήθιζε να κάθεται ο Pessoa, θα πάρεις το τραμ για μια (ανηφορική) απόσταση 30 δευτερολέπτων. Κι όταν κάποιο απόγευμα θα κοιτάς την πόλη να απλώνεται και να γίνεται ένα με το ποτάμι και τη θάλασσα από το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, θα ξέρεις βαθιά μέσα σου πως στη Λισαβώνα ερωτεύτηκες. Όχι ανθρώπους, κτίρια ή μαγαζιά. Αλλά την ατμόσφαιρα μιας πόλης αεικίνητης και συνάμα νοσταλγικής, που φωνάζει σε κάθε τετραγωνικό της μέτρο πως σφύζει από συναισθηματική νοημοσύνη.

Διαμονή
Inspira Santa Marta
Rua de Santa Marta 48
Φρεσκο-ανακαινισμένο και οικολογικό. Θεωρείται ένα από τα ξενοδοχεία στον κόσμο που «πρέπει να μείνεις αυτή τη στιγμή» κι αυτό χάρη στην εξαιρετική δουλειά αναπαλαίωσης του κτιρίου –έχει κρατηθεί η υπέροχη πρόσοψη με τα θεϊκά σιδερένια μπαλκόνια ενώ το εσωτερικό των δωματίων έχει ανοίξει κουβέντα με το μινιμαλισμό των lofts της απέναντι όχθης του Ατλαντικού. Όλα τα δωμάτια είναι εφοδιασμένα με μηχανές καφέ Nespresso για γρήγορη προμήθεια ενέργειας ενώ το μίνι-μπαρ είναι δωρεάν (χικ!).

inspira



Hotel da Estrella
Rua Saraiva de Carvalho 35
Ένα σχολείο του '50 σε μια από τις όχι τόσο κεντρικές και μάλλον ήσυχες συνοικίες της Λισαβώνας, το Campo de Ourique, έπεσε στα χέρια του interior designer/ιθύνοντα νου του παρισινού Budha Bar, Miguel Câncio Martins και έγινε ένα ποίημα αρχιτεκτονικής εσωτερικού χώρου. Ο ρεσεψιονίστ θα σας υποδεχθεί μπροστά από έναν μαυροπίνακα, το λόμπι θα σας ξυπνήσει αναμνήσεις από τη σχολική βιβλιοθήκη (που μάλλον δεν είχατε), η απόλυτα θετική ενέργεια του σχολείου θα σας κυριεύσει (χωρίς τον παραμικρό θόρυβο από αεικίνητα μαθητούδια).

daestrella



CS Vintage Lisboa
Rua Rodrigo da Fonseca 2
Μεγάλα δωμάτια, μεγάλα ανοίγματα που αφήνουν τον εκτυφλωτικό ήλιο της Λισαβώνας να σε χαϊδεύει γλυκά στο πρωινό ξύπνημα, μεγαλεπίβολη διακόσμηση που θυμίζει κάτι από τις ένδοξες ημέρες της κραταιάς γενέτειρας των θαλασσοπόρων και των κοσμοπολιτών.

csvintage



LX Boutique Hotel
Rua do Alecrim 12
Το ξενοδοχείο που κάποτε στέγασε τον σπουδαίο Πορτογάλο ποιητή Fernando Pessoa αναβαπτίστηκε σε hip budget παράδεισο, αφού φαίνεται πως οι ιδιοκτήτες δε βιάζονται να κάνουν απόσβεση των 10 εκατομμυρίων ευρώ που επένδυσαν στην ανακαίνιση. Τα δωμάτια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες (Xssential, Xpanded & Xplendid) ενώ κάποια προσφέρουν μοναδική θέα στον Τάγο.

lxboutiquehotel



Altis Prime Hotel de Apartamentos
Rua Rodrigo da Fonseca 4
Επιτομή του urban chic τα συγκεκριμένα διαμερίσματα προσφέρουν πολύ περισσότερο χώρο από εκείνον ενός ξενοδοχειακού δωματίου, ζωτικές ανάσες οξυγόνου στο ταξιδιωτικό σας budget και καθιστούν παντελώς άχρηστο το GPS, μια και βρίσκονται στο κέντρο της Λισαβώνας.

altis



Food & Drink
Bica do Sapato
Avenida Infante D. Henrique, Armazém B, Santa Apolonia
Επειδή στο μυαλό του John Malkovich άμα μπεις δεν ξέρεις πώς θα βγεις, εάν και εφόσον βρεθείς στη Λισαβώνα μπορείς τουλάχιστον να μπεις στο ιλουστρασιόν bar-restaurant που διατηρεί εκεί. Funky ατμόσφαιρα, σεφ με ρίζες από τη μακρινή Μοζαμβίκη, σούσι με το καντάρι και fusion γαστρονομικές επιρροές που ωστόσο θα λησμονήσεις γρήγορα εξαιτίας των λίτρων κοκτέιλ που θα καταναλώσεις.

bicadosabato



Eleven
Rua Marques de Fronteira, Jardim Amalia Rodrigues
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν 11 Πορτογάλοι φίλοι καρδιακοί που αποφάσισαν πως η πόλη τους χρήζει επειγόντως ενός εστιατορίου τιμημένου με αστέρι από το βαρύτιμο Michelin guide. Κάπως έτσι επένδυσαν σε ένα design restaurant που μπορεί να απογοήτευσε τον κριτικό γεύσης της Independent, χορταίνει, ωστόσο, τουλάχιστον το μάτι.

eleven



560
Rua das Gaveas 78
Δημιουργική μεσογειακή κουζίνα (από υλικά στεριάς και θάλασσας) στο urban chic περιβάλλον ενός νέου εστιατορίου που ήρθε στη Λισαβώνα για να προστεθεί στη λίστα των classics.

560


Antiga Confeitaria de Belém
Rua de Belém 88-90
Λένε πως στο μικρό αυτό καφέ φυλάσσεται το πλέον επτασφράγιστο μυστικό ολόκληρης της Ευρώπης. Οι pasteis de nata (τάρτες επί το ελληνικότερον) κρύβουν στην τρυφερή σάρκα τους ιστορία 300 και πλέον ετών και μια συνταγή που σκαρφίστηκαν οι καλόγριες του Μοναστηριού του Αγίου Ιερώνυμου στο Belem. Θα τις βρείτε σε αφθονία σε ολόκληρη τη Λισαβώνα, αλλά οφείλετε να τις δοκιμάσετε εδώ.

antiga



Café a Brasileira
Rua Garrett 120
Η crème de la crème της Λισαβώνας (από κοντά και τα πλήθη των τουριστών) στριμώχνονται από το 1905 στο πιο διάσημο καφέ της πόλης. Εδώ εφευρέθηκε ο bica, ένας πρώτης τάξεως ανταγωνιστής του δημοφιλούς espresso, εδώ συνήθιζε να παίρνει το αψέντι του και να καπνίζει αρειμανίως ο Fernando Pessoa.

abrazileira



Bocca
Rua Rodrigo da Fonseca 87, São Mamede
Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πορτογαλικής πρωτεύουσας στα χέρια ενός ταλαντούχου νέου σεφ. Ο Alexandre Silva αντλεί κόλπα από την παραδοσιακή μαγειρική του τόπου του και ψάχνει τα πιο αγνά υλικά για να δημιουργεί πιάτα που καταφέρνουν να γίνουν talk of the town.

bocca



Cinco Lounge
Rua Ruben A. Leitão 17
Δυο Βρετανοί στη Λισαβώνα. Η Julie ήταν γραμματέας σε πολυεθνικές όσο ο Dave γύριζε τη μισή υφήλιο, δουλεύοντας ως bartender και μαζεύοντας ιδέες και τεχνογνωσία. Μέχρι που το 2002 συναντήθηκαν για να δημιουργήσουν αυτή τη Μέκκα του κοκτέιλ, στην οποία κάποτε προσφερόταν ακόμη και κοκτέιλ αξίας 230 ευρώ. Σήμερα τα κοκτέιλ έχουν χωριστεί χρονολογικά, φτάνοντας μέχρι και σε συνταγές του 1800.

cinco



Lux
Avenida Infante D Henrique Santa Apolonia
Φαίνεται πως ο John Malkovich αγάπησε αρκετά τη Λισαβώνα για να επενδύσει (εκτός από το δικό του εστιατόριο) και στο αποκαλούμενο πιο hot club της πόλης μαζί με ντόπιους επιχειρηματίες. Δαιδαλώδη δωμάτια, καναπέδες και ατάκτως εριμμένα έπιπλα, μετακλήσεις διεθνών DJs, πλήθη Πορτογάλων που διασκεδάζουν με αυταπάρνηση και μια ταράτσα ιδανική για το τρίπτυχο lounge-ίλα/daiquiri/ηλιοβασίλεμα.

lux



Le Chat
Jardim 9 de Abril
Κοκτέιλ μπαρ νέας κοπής με έναν mixologist που έγινε διάσημος στην πόλη χάρη στην εμμονή του σε πρώτες ύλες, όπως το δενδρολίβανο και το καυτό τσίλι.

lechat



Crew Hassan
Rua das Portas de Santo Antão 159
Εναλλακτικο-hipster κολεκτίβα στα καλύτερά της. Vintage καναπέδες, ρετρό φλιπεράκια, οι πιο ψαγμένες φάτσες που θα συναντήσεις στην Πορτογαλία μαζί με ντόπια σύγχρονη μουσική, σεμινάρια, προβολές ταινιών. Λισαβώνα uber alles.

crewhassan



Shopping
Lidija Kolovrat
Βόσνια σκηνοθέτης και fashion designer μετακομίζει στην Πορτογαλία και αποφασίζει να κάνει την έννοια του εικονοκλαστικού έμβλημά της. Από το κατάστημά της δε θα αγοράσετε ρούχα αλλά έργα σύγχρονης τέχνης (εδώ ακριβώς ελλοχεύουν και οι κίνδυνοι).

lydia



A Vida Portuguesa
Rua Anchieta 11
Μια Πορτογαλίδα δημοσιογράφος δημιούργησε αυτό το μαγαζί-αναφορά στην Πορτογαλία των 50s. Μη χάσετε με τίποτα τα χειροποίητα σαπούνια, τα ρετρό κονσερβοκούτια με τις παστές σαρδέλες και τις μινιατούρες των Καθολικών Αγίων. Pop art!

avida



Luvaria Ulisses
Rua do Carmo, 87A
Αν επισκεφθείτε ένα μαγαζί στη Λισαβώνα, αυτό πρέπει να είναι το μικροσκοπικό Luvaria Ulisses. Μπορεί στα ελάχιστα τετραγωνικά του να χωρά μόνο ένας πελάτης τη φορά, όμως θα βγείτε από τα σπλάχνα του πλουσιότερες κατά ένα ζευγάρι γάντια κομμένα και ραμμένα στα μέτρα σας. Είναι κάτι σαν τάμα ζωής.

luvaria

Aleksandar Protic
Rua da Rosa 112
Αβανγκαρντισμός κρεμασμένος από τα τσιγκέλια ενός παλιού κρεοπωλείου που μεταμορφώθηκε σε προχώ μπουτίκ.

alexandar
fatima2

Fatima Lopes
Rua da Atalaia 36
Πορτογαλίδα σχεδιάστρια που ράβει τον άνδρα, τη γυναίκα, το παιδί και το σπίτι σας την έκανε λαχείο με τη μικρή αυτοκρατορία των καστασημάτων που διαθέτει στη Λισαβώνα. Μαντέψτε γιατί.

O Epicurista
Largo do Conde Barão 49
Μερικά από τα πιο σπάνια και ακριβά αρώματα θα δώσουν στο μπουντουάρ σας τη φιλοσοφική διάθεση που τόσο απεγνωσμένα αναζητούσε.

epicurista2



Paris Sete
Largo de Santos 14 D
Εμβληματικά design αντικείμενα και μια συλλογή ξύλινων μινιατούρων της TobeUs θα σας προκαλέσουν αντιδράσεις σκύλου Παβλόφ.

parisete2