Λισαβόνα: Έχει και τραμ, πάμε μια βόλτα;

Λισαβόνα: Έχει και τραμ, πάμε μια βόλτα;

Το τραμ με τον αριθμό 28 δεν είναι απλώς μεταφορικό μέσο για τους Πορτογάλους. Είναι η ζωντανή ιστορία τους.

Προσοχή, προσοχή! Στη Λισαβόνα κυκλοφορούν τρεις ράτσες τραμ. Η κίτρινη –καλή και ρετρό, γνωστή και ως ελέκτρικου-, η κόκκινη –γνωστή τουριστοπαγίδα- και βεβαίως εκείνη των νέας κοπής high end βαγονιών. Τα κίτρινα τραμ με τα παλιά, φθαρμένα βαγόνια που τρίζουν χωρίς έλεος είναι μέρος του DNA της πορτογαλικής πρωτεύουσας.

Ωστόσο η γραμμή με τον αριθμό 28 (Graca 28) είναι το πραγματικό σημείο αναφοράς της πόλης, που έχει εξελιχθεί και σε ένα πρώτης τάξης αξιοθέατο. Με αφετηρία την πλατεία Martim Moniz η γραμμή 28 διασχίζει το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης. Από το ανήσυχο Bairro Alto μέχρι την bohemian chic Alfama με το φημισμένο παζάρι της (πες το και flea market).

To 28, στο οποίο ο αριθμός των τουριστών επιβατών είναι ευθέως ανάλογος με εκείνον των πορτοφολάδων, τερματίζει στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου, σημείο από το οποίο η θέα με τις στέγες της Λισαβόνας είναι απλά εμπειρία ζωής. Όσο για το Feira da Ladra, το παζάρι δηλαδή όπου μπορείς να ψωνίσεις από την πανδαισία του vintage μέχρι αγνώστου προελεύσεως επώνυμα προϊόντα (μη ρωτάς πολλά), θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ τουριστικών ταμάτων.

Μόνο οι σημαιοστολισμένοι δρόμοι, η μυρωδιά από τις σαρδέλες που οι κάτοικοι ψήνουν στις εξώπορτες των σπιτιών τους και τα τρελαμένα Πορτογαλόπουλα που παίζουν δεξιά κι αριστερά, θα είναι μια καθωσπρέπει ανάσα δροσιάς, έπειτα από την αναφορική διαδρομή με το τραμ 28 που θα σας έχει καταδείξει με σαφήνεια πώς νιώθει μια παστή σαρδέλα Ατλαντικού στην κονσέρβα της.