Επιστροφή στη Φουκοσίμα

Επιστροφή στη Φουκοσίμα

Στην αποκλεισμένη ζώνη της Φουκοσίμα επέστρεψαν οι ταλαιπωρημένοι κάτοικοι ύστερα από την καταστροφή με το σεισμό και το τσουνάμι στη γύρω περιοχή.

Η πυρηνική καταστροφή που προκάλεσε το εργοστάσιο εμπόδιζε όλο αυτό τον καιρό τους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Κάτοικοι της περιοχής ασκούσαν πιέσεις, ζητώντας να επιστρέψουν έστω και για λίγο στον προσωπικό τους χώρο για να μαζέψουν τουλάχιστον τα πράγματά τους.

Τελικά 100 από αυτούς πήραν την άδεια για να κάνουν μια δίωρη επίσκεψη στη Φουκοσίμα. Έχοντας μεταφερθεί στην αποκλεισμένη ζώνη με λεωφορεία που μίσθωσαν οι Αρχές, μπόρεσαν να λάβουν τουλάχιστον λίγη θέρμη στον οικείο τους χώρο, να χειριστούν πρακτικά ζητήματα και να φύγουν για λίγο από τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκύψει για τους ίδιους. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχει ζητηθεί να δοθεί αποζημίωση και οικονομική ενίσχυση στα θύματα της πυρηνικής καταστροφής, η οποία υπολογίζεται γύρω στα 100δισ. δολάρια.

Η πυρηνική καταστροφή στη Φουκοσίμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και ο παγκόσμιος χάρτης περιμένει να δει τις επιπτώσεις στον πλανήτη.