Dubrovnik: Το μαργαριτάρι της Αδριατικής

Dubrovnik: Το μαργαριτάρι της Αδριατικής

Αν υπολογίσεις την ξέφρενη τουριστική ανάπτυξη από το 2005, μαζί με τις ορδές των Αμερικανών και των Βρετανών τουριστών που συρρέουν κάθε καλοκαίρι στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Αδριατικής ίσα που προλαβαίνεις να το ζήσεις πριν την ολοκληρωτική άλωση φέτος το καλοκαίρι –άντε, ίσως και του χρόνου.

hilton
bellvue
rixos
valamar
villaresidence
proto
atlas
locanda
sesame
nonenina
buza
lazareti
greenroom
hat
poljana

Τα 00's ήταν η χρυσή εποχή των Δαλματικών Ακτών. Όχι της ακμής, αλλά της ξαφνικής και ιλιγγιώδους ανόδου στα κυτάπια των τουριστικών/ταξιδιωτικών οδηγών. Οι Αμερικανοί που μόνο εξ' ακοής –κι αυτό από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας- σχέση είχαν με το Ντουμπρόβνικ το αγάπησαν και το τιμούν κάθε χρόνο δεόντως. Σμαραγδένια νερά, μια μεσαιωνική πόλη γεμάτη χρώμα, κεραμιδένιες στέγες, πλακώστρωτες πλατείες και μπαρόκ κτίσματα, βάλε από δίπλα και τις φωτογραφήσεις των ιλουστρασιόν περιοδικών για χάρη των οποίων δεκάδες μοντέλα γέμισαν τις γόβες τους με άμμο, δε θες και πολύ για να πειστείς πως ναι, το Ντουμπρόβνικ είναι η Μεσόγειος στα καλύτερά της. Ή πιο σωστά μοιάζει με το σημείο τομής της κεντρικής Ευρώπης με τη μεσογειακή φύση και τη θάλασσα.

Η τουριστική ανάπτυξη έφερε ως είθισται και την ανάλογη άνοδο των τιμών, άρα προετοιμάσου. Το Ντουμπρόβνικ δεν είναι φθηνός προορισμός, τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως πώς μπορείς να αρνηθείς μια πόλη την οποία ολόκληρος Λόρδος Βύρωνας χαρακτήρισε γενναιόδωρα «μαργαριτάρι» της Αδριατικής; Εκτός από τις μπαρόκ εκκλησίες, τη μεσαιωνική πόλη που προστατεύεται από την Ουνέσκο ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και στην οποία θα λιώσεις σόλες, τις δαντελωτές μικρές παραλίες, τις πελώριες και άρτια εξοπλισμένες ξενοδοχειακές μονάδες, τα δύο –σε λειτουργία- μοναστήρια, την άπλετη θέα προς τα νησιά της Αδριατικής, το κάστρο της πόλης και βέβαια τους δίμετρους θεληματικούς Κροάτες –γιατί όχι;- στο Ντουμπρόβνικ θα βρεις ένα ιδιαίτερα δραστήριο θερινό φεστιβάλ (φέτος από τις 10/07) αλλά και το War Photo Limited. Πρόκειται για ένα μουσείο που φιλοξενεί αδιαλείπτως μετά το τέλος του γιουγκοσλαβικού πολέμου εκθέσεις φωτογραφίας από φωτορεπόρτερ που βρέθηκαν σε εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη. Κι αυτό το τελευταίο ίσως δείχνει τελικά μια ποιοτική διαφορά, έναν ενδιαφέροντα τρόπο σκέψης των ανθρώπων της πόλης. Κι αν μια πόλη είναι οι άνθρωποί της, τότε στο Ντουμπρόβνικ αξίζει και με το παραπάνω να ταξιδέψεις.

Διαμονή
Hilton Imperial
Marijana Blazica 2
Κτήριο του 1895 που υπέστη σοβαρές ζημιές στην περίοδο του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας περιήλθε στα χέρια της γνωστής αλυσίδας, αναινίστηκε υποδειγματικά το 2005 διατηρώντας στο ακέραιο την εξωτερική πρόσοψη και προσφέρει υποδειγματική φιλοξενία και θέα προς την παλιά πόλη σε όποια κάστα ταξιδιώτη κι αν ανήκεις –αρκεί βέβαια να το λέει το πορτοφόλι σου.


Hotel Bellevue
Pera Čingrije 7
Σύγχρονο πεντάστερο ξενοδοχείο που γεφυρώνει το προαιώνιο δίλημμα «βουνό ή θάλασσα;». Ήτοι βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε έναν από τους λόφους της πόλης –άρα προσφέρει άπλετη θέα στα τυρκουάζ νερά της Αδριατικής- αλλά διαθέτει και ωραιότατη πρόσβαση σε αμμουδερή παραλία για βουτιές απόλυτης ιδιωτικότητας.


Rixos Libertas
Liechtensteinov Put 3
Ok, δεν είναι ότι πιο ευχάριστο να γνωρίζεις πως το ξενοδοχείο που μένεις υπήρξε καταφύγιο πολεμικών προσφύγων, ωστόσο να τι θαύματα γίνονται άμα βρεις τον σωστό επενδυτή. Ένας Τούρκος επιχειρηματίας ανέλαβε να μεταμορφώσει το πάλαι ποτέ καταφύγιο σε πεντάστερη παιδική χαρά για κορεσμένους δυτικούς ταξιδιώτες. Τι να λέμε τώρα; Δεν τσιγγουνεύτηκε ούτε σεντς ο άνθρωπος.


Valamar Dubrovnik President Hotel
Iva Dulcica 142
Την απόλυτη μεσογειακή εμπειρία. Αυτό σου υπόσχονται να ζήσεις οι μαρκετινίστες του εν λόγω ξενοδοχείου. Και γιατί να μην τη ζήσεις; Και τα τζακούζι σου θα έχεις και την πισίνα σου και την ιδιωτική σου παραλία και γκουρμέ κουζίνα. Βασίλισσα θα σε έχουν, στο πλαίσιο βεβαίως μια μονάδας που έχει κι άλλα 179 δωμάτια να εξυπηρετήσει.


Villa Residence Lantoni
Pod Križem 27, Mlini
Ωραιότατη βίλα ιταλικής κοπής, μόλις 11 χιλιόμετρα έξω από το Ντουμπρόβνικ. Δεν απευθύνεται σε σένα που έχεις (αυτο)χριστεί μανιακή weekender αλλά σε σένα που προσδιορίζεις τις διακοπές σου μακριά από τα μάτια του κόσμου και ονειρεύεσαι κοκτέιλ με θέα. Α, και το μόνο που δέχεσαι να σου χαλάσει το ζεν είναι το τζιτζίκι του διπλανού πεύκου.


Food & Drink
Proto
Siroka 1
Οι ντόπιοι το τιμούν από το 1886, οπότε και πρωτοάνοιξε, ωστόσο συνεχίζουν και μετά τη γενναία ανακαίνιση του 2002. Η ταράτσα του συναγωνίζεται στα ίσα τις συνταγές μαγειρέματος ψαριών που μεταφέρονται από πάππου προς πάππο και συνοδεύονται από τοπικά κροάτικα κρασιά.


Atlas Club Nautica
Brsalje 3
Αυτά είναι! Μακράν η καλύτερη θέα προς τη μεσαιωνική πόλη, το πλέον γκουρμέ μενού και φυσικά ο μισθός μισού μήνα που θα αποπληρώσει το φονικό για το πορτοφόλι σου συνδυασμό. Η αγαλλίαση που θα νιώσεις ωστόσο, κάτι σαν να 'σαι το κορίτσι του Μποντ που του ανοίγουν κρασιά του νέου κόσμου πριν παραγνωριστούν, θα αποσβέσει το χρηματικό κόστος. Ωστόσο, υπάρχει σχεδόν δίπλα ένα μικρό κι ανεπιτήδευτο σαντουιτσάδικο που την κάνει τη low budget δουλειά του, έχει και τη θέα του.


Lokanda Peskarija
Gorica Sv. Vlaha 77
Η πανδαισία του couleur locale για σένα που αν δε φας κροατικό φαγητό δε νιώθεις να ΄χεις κάνει ένα βηματάκι προς την τοπική κουλτούρα. Ψάρι, ψάρι, ψάρι και ντόπιοι, ντόπιοι, ντόπιοι.


Sesame
Dante Alighieria
Σχεδόν ειδυλιακό. Όμορφη ολάνθιστη αυλή, ρομαντική ταράτσα, ραφιναρισμένα τοπικά προϊόντα και πολύς κόσμος που είχε την ίδια με σένα, οπότε φρόντισε για κράτηση.


Nonenina
Pred Dvorom 4
Μικρό καφέ-μπαρ, ιδανικό για μια γρήγορη στάση ή για ατέλειωτο χάζεμα περαστικών. Μαζεύει κόσμο και για early drinks. Αν δεν το βρίσκετε με το σημερινό όνομά του, αναζητήστε το ως Hemingway –όλοι έτσι το γνωρίζουν.


Buza
Od Margarite
Προσοχή, προσοχή! Αν δε βρίσκετε το μικρό άνοιγμα στα τείχη δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Ιγνατίου ή αν δε δείτε την επιγραφή «Cold Drinks with the Most Beautiful View», μη ντραπείτε να ρωτήσετε κάποιον περαστικό. Γιατί τόση ταλαιπώρια; Μα για ποτό με θέα στο πέλαγος και Σινάτρα στο πικ απ. Όπως λιμανάκια Βουλιαγμένης, στο πιο εκλεπτυσμένο.


Lazareti
Frana Supila 8
Κροάτες καλλιτέχνες βρήκαν σ' αυτήν τη μικρή, τοπική Σπιναλόγκα (εδώ κρατούνταν πάλαι ποτέ οι άρρωστοι και οι ξένοι σε καραντίνα) τον ιδανικό πολυχώρο για να εκθέτουν τα έργα τους. Ωστόσο, το club που υπάρχει εδώ θαρρώ πως έχει ξεπεράσει την καλλιτεχνική τους φήμη.


Shopping
Green Room
Buićeva Poljana
Η ισχύς εν τη ενώσει. Έξι Κροάτες σχεδιαστές κοσμημάτων συγκέντρωσαν την πραμάτεια τους σε τούτες τις προθήκες. Βάλε pin στο Google Maps.


Ronchi Hat Salon
Lucarica 2
Οι μέρες στις Δαλματικές ακτές μπορεί να αποδειχτούν καυτές εκεί που δεν το περιμένεις. Πράγμα γνωστό τα τελευταία 150 χρόνια, αφού τόση είναι η ιστορία του εν λόγω πιλοποιείου (καπελάδικου). Χειροποίητα, μοναδικά καπέλα, ένας τοπικός Philip Tracey.


Gundulićeva Poljana
Πλατεία Εκκλησίας του Αγίου Ιγνατίου
Τοπική υπαίθρια αγορά για να θαυμάσεις (ή να δοκιμάσεις) όλα τα καλά της τοπικής γης –από τρόφιμα μέχρι αγόρια.

Moje Tezoro
Izmedu Polaca 13
Η χαρά του αντικέρ. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να ανακαλύψεις σε ένα vintage-άδικο των Βαλκανίων. Δοκίμασε την τύχη σου και μπορεί να την κάνεις λαχείο ή απλώς να ανακαλύψεις εκείνο το σετ σκουλαρικιών της προγιαγιάς που χρόνια αγνοούσες.