Θάλασσα γυαλί στα μέρη του Μπαλί

Θάλασσα γυαλί στα μέρη του Μπαλί

Λένε πως ο Ιούνιος είναι μακράν ο καλύτερος μήνας για να βρεθείς στο Μπαλί με τις τιμές των ξενοδοχείων να είναι ευθέως ανάλογες της χαμηλής υγρασίας και της μηδαμινής πιθανότητας για απογευματινές μπόρες. Ακόμη το σκέφτεσαι;

Οι Έλληνες αγαπούν το Μπαλί. Ή πιο σωστά το λατρεύουν. Εκατοντάδες συμπατριώτες μας πήγαν για μία φορά και έμειναν για πάντα εκεί –γι' αυτό πρόσεχε τι εύχεσαι όταν βρεθείς στο νησί με τους 1.000 ινδουιστικούς ναούς. Το πιο τουριστικά φιλικό και μάλλον το πιο ασφαλές από τα νησιά της Ινδονησίας, το Μπαλί είναι ο τροπικός παράδεισος που... μπορείς να ακουμπήσεις. Οργιώδης βλάστηση, boutique ξενοδοχεία, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί που προσκυνούν το σχετικά μικρό, ηφαιστειογενές νησί –μπορείς να κάνεις το γύρο του με αυτοκίνητο σε μία μόνο ημέρα. Τυχαία νομίζεις κατέληξε εκεί η Τζούλια Ρόμπερτς στο «Eat, Pray, Love», για να βρει το απολωλώς της chi; Από την πιο δημοφιλή παραλία του νησιού, την περίφημη Kuta που προσελκύει τα σμήνη των surfers και των θαυμαστών/θαυμαστριών τους, μέχρι την πιο ήσυχη Legian και τη Jimbaran (δυο βήματα από την πρωτεύουσα Denpasar) με τα ρηχά νερά μέχρι την ηφαιστειογενή και σαφώς πιο low-key παραλία της Lovina στα βόρεια –τη λιγότερο τουριστικά αναπτυγμένη περιοχή- στο Μπαλί μπορείς να γίνεις ένα με το τουριστικό πλήθος όσο εύκολα μπορείς να γίνεις ένα με την ηρεμία και τη γαλήνη του φυσικού τοπίου.

Το τουριστικά αναπτυγμένο Μπαλί δε θα δυσκολευτείς να το ανακαλύψεις. Αρκεί να μείνεις στο νότο. Ωστόσο, υπάρχει και το άλλο, το Μπαλί της ενδοχώρας με τους ατελείωτους ορυζώνες, τα μονοπάτια γύρω από τον ποταμό Ayung, την απίστευτη βλάστηση και τα ακόμη πιο απίστευτα resorts στην περιοχή του Ubud. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν στο Ubud για μία ημέρα και καταλήγουν να περνούν το σύνολο των διακοπών τους εκεί, γοητευμένοι από την ήπια τουριστική ανάπτυξη, τα υπέροχα spa, την αρμονική συνύπαρξη φύσης-ανθρώπου. Κάθε Οκτώβρη στο Ubud θα συναντήσεις συγγραφείς από όλον τον κόσμο που φτάνουν με αφορμή το «Φεστιβάλ Συγγραφέων & Αναγνωστών» ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά υπάρχει η επιβλητική «Σπηλιά του Ελέφαντα», ένας ινδουιστικός ναός που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Αν τα πηγαίνεις καλά με την έννοια του fitness μην παραλείψεις να καταδυθείς στο βυθό του Μπαλί –υπάρχουν πολλά γραφεία που οργανώνουν scuba diving-, αφού ακόμη και οι πιο κοσμογυρισμένοι δύτες συναινούν πως εδώ θα δεις μερικά από τα πιο καρτ-ποσταλικά υποθαλάσσια θαύματα. Για τα υπόλοιπα θαύματα οφείλεις να επισκεφθείς το πιο ιερό μέρος του νησιού, το Purah Besakih στα βόρεια, με τους ναούς που έχουν αφιερωθεί στην ινδουιστική θεϊκή τριάδα (Βισνού, Σίβα, Βράχμα) και –γιατί όχι;- να φλερτάρεις από πρώτο χέρι με το αυθεντικό, ατόφιο ζεν.

alila_ubud
alila_uluwatu
ayana
kamandalu
mozaic
pantarei
ultimo
redcarpet
kudeta
kutaartmarket
ubudmarket

Διαμονή
Bulgari Resort
Jalan Goa Lempeh, Banjar Dinas Kangin, Uluwatu, + 62 361 8471000
Ο εμβληματικός ιταλικός οίκος δημιούργησε ένα ξενοδοχείο που, όπως θα λέγαμε και στην καθομιλουμένη, «δεν υπάρχει». Σκαρφαλωμένο σ' ένα βράχο, με θέα στον Ινδικό Ωκεανό, ιδιωτική, παρθένα παραλία στα ανοιχτά της οποίας εμφανίζονται συχνά πυκνά δελφίνια, μπαλινέζικο γράμμα αλλά ιταλιάνικο πνεύμα στην αρχιτεκτονική. Αν έψαχνες να κάνεις ένα δώρο καλής ζωής στον εαυτό σου φέτος το καλοκαίρι, μόλις το βρήκες.

Alila Ubud
Desa Melinggih Kelod, Payangan, Gianyar, +62 361 975963
Η πισίνα του συγκαταλέγεται στις «20 πισίνες που πρέπει να βουτήξεις» σύμφωνα με το βαρύτιμο άρθρο του περιοδικού Forbes. Χτισμένο στις όχθες του ποταμού Ayung μέσα στην οργιώδη τροπική βλάστηση θα σε μεταμορφώσει σε κοσμοπολίτικης κοπής Μόγλη, μακριά από τα αδιάκριτα τουριστικά μάτια, χωρίς άγχος, χωρίς φασαρία. Μόνο ζεν και κανένα περαστικό, πράο πιθηκάκι.


Alila Villas Uluwatu
Banjar Tambiyak, Desa Pecatu, +62 361 848 2166
Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο οι βραβεύσεις και οι τίτλοι πέφτουν με ένταση φθινοπωρινού τροπικού μουσώνα. Από το Βρετανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής μέχρι το Traveler της Conde Nast, όλοι έχουν έναν καλό λόγο να γράψουν για τις αιωρούμενες μετα-βίλες που αν βρίσκονταν ένα μέτρο πιο κοντά στη θάλασσα δε θα ήταν ξενοδοχείο αλλά γόνδολα. Για τη θέα δε σου λέω. Θα την ρουφήξεις με το καλαμάκι του κοκτέιλ όταν θα ξαποσταίνεις στη θαλπωρή των πελώριων σεζ λονγκ.


Ayana Resort & Spa
Jl Karang Mas Sejahtera 80364, Jimbaran, +62 361 702222
Αν το διαλέξεις, προτίμησε μια από τις 78 βίλες, για να εξασφαλίσεις 100 τετραγωνικά να 'χεις να απλώνεσαι, ιδιωτικές βουτιές στην προσωπική σου πισίνα, θέα στον Ινδικό και μια φιλόξενη βάση για το iPod σου, όπου σου προτείνω να ακούς αποκλειστικά και μόνο new age.


Kamandalu Resort & Spa
Banjar Nagi, Jalan Andong, Ubud, +62 361 975825
Δε μιλάμε για ένα απλό ξενοδοχείο, αλλά για ένα μικρό χωριουδάκι με πέντε γυαλισμένα αστέρια στην είσοδό του. Πιστό στο δίπτυχο resort & spa το εν λόγω ξενοδοχείο προσφέρει ό,τι κοπής βίλα βάλει ο νους σου, τροπικούς κήπους να ξαμολήσεις ελεύθερο το chi σου και μια από τις λίγες ευκαιρίες στη ζωή σου να πλησιάσεις τη νιρβάνα του Ινδουιστή προσκυνητή.


Food & Drink
Mozaic
Jl. Raya Sanggingan, Ubud, Gianyar, +62 361 975768
Το μόνο εστιατόριο στην Ινδονησία που έχει καταφέρει να βρει μια θέση στην περί πολλού λίστα των 100 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου του περιοδικού Restaurant. Fusion γαστρονομία που σέβεται τα υλικά του τόπου και ένα μενού που αλλάζει ανά εποχές, εβδομάδες, ακόμη και ημέρες.


Pantarei
Seminyak 17 A, Seminyak, +62 361 732567
Αν είσαι οπτικός και παρατηρητικός τύπος θα έχεις ήδη διαπιστώσει πως το όνομα του εστιατορίου είναι η μετάφραση του «Τα πάντα ρει» του Ηράκλειτου στα greeklish. Ε, ναι, λοιπόν, παντού υπάρχει ένας Έλληνας – στο Μπαλί συγκεκριμένα υπάρχουν μυριάδες που αναζήτησαν την επαγγελματική τύχη τους. Γύρος με θέα τον κοκοφοίνικα, στην περίπτωση που σε καταλάβει το αίσθημα του νόστου για την πατρίδα.


Ultimo
Jl. Laksmana 104X Oberoi-Seminyak, Kuta, +62 361 738720
Αν σε κούρασε το passion fruit και η παπάγια θα υπάρχει πάντα ένας Ιταλός να σου θυμίσει τη Μεσόγειο, ακόμη και μέσα στην οργιώδη βλάστηση του Μπαλί.


Red Carpet Champagne Bar
Jl. Oberoi 42c, Seminyak, +62 361 737 889
Ήθελες πάντα να πατήσεις το κόκκινο χαλί. Το ξέρω. Γι' αυτό στο Μπαλί θα βρεις ένα μήκους 24 μέτρων να λιώσεις τις σόλες σου. Η μεγαλύτερη και πιο ενημερωμένη συλλογή σαμπάνιας στο νησί σε ό,τι συνδυασμό κοκτέιλ μπορεί να σου έρθει στο μυαλό παρέα με χαριτωμένα amuse buche. Χρήσιμο tip: τα ποτά εδώ είναι καθαρά, πράγμα δυσεύρετο στο νησί.


Ku De Ta
Jalan Laksmana 9 Denpasar, +62 361 736969
Ίσως ο μόνος λόγος να βρεθείς στο Denpasar, την πρωτεύουσα του νησιού, πλην της άφιξης και της αναχώρησης στο νησί. Ευρωπαϊκών προδιαγραφών πολυχώρος με ανάλογο κόσμο από τας Ευρώπας και τας Αμερικάς και ντουζίνες από events να 'χεις να χορεύεις. Και μυριάδες six-packs να περιφέρονται δίχως λόγο και προορισμό.


Shopping
Pasar Seni (Kuta Art Market)
Jalan Singosari, Kuta
Ελληνιστί το μεγάλο παζάρι της Kuta. Η χαρά των ρούχων, γνωστών και ως μαϊμού, αλλά και των τοπικών προϊόντων (γι' αυτά και μόνο αξίζει να πας). Πολλοί το επισκέπτονται λίγο πριν τη δύση του ήλιου, το παζάρι στις τιμές θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, ενώ αν φύγεις από εδώ με πλήρες σετ σαλονάκι μπαμπού για τη βεράντα σου, μη διανοηθείς να με ρωτήσεις πώς θα το μεταφέρεις στην Ελλάδα.


Ubud Market
Jalan Campuhan, Ubud
Ανοιχτή τοπική αγορά όπου τα μικρά ξυλόγλυπτα αγαλματίδια συναγωνίζονται τις πασμίνες, τα ψάθινα καπέλα, τις τοπικές χειροποίητες μάσκες. Αν έχεις αναφυλαξία στο έθνικ μείνε μακριά.