Τατόι ώρα μηδέν

Τατόι ώρα μηδέν

Το κτήμα Τατοϊου έφτασε η ώρα για να υποδεχτεί τον κόσμο στον οποίο ανήκει.

42.000 στρέμματα πρασίνου τα πρώην βασιλικά κτήματα συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό για βόλτες, αθλητισμό και εκδρομή μόλις 15χλμ από την Αθήνα. Τα κτήματα αυτά ανήκαν στην τέως βασιλική οικογένεια και μεταβιβάστηκαν στο Δημόσιο με αντάλλαγμα 12 εκατομμύρια ευρώ το 2003. Ακόμα δυστυχώς δεν έχει ιδρυθεί θεσμικός φορέας που θα αναλάβει τα κτήματα οπότε προσωρινά τη διεύθυνση τους έχει αναλάβει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.

Ο χώρος έχει παραδοθεί στο κοινό και μάλιστα πρόσφατα έγινε ξενάγηση στο χώρο με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος αλλά η κατάσταση του χρήζει αξιοποίησης. Τα χρόνια που έχουν περάσει έχουν αφήσει λεηλατημένα τα κτήρια και έχει ήδη προκηρυχθεί μελέτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μετατροπή του κτήματος σε πάρκο. Το γεγονός ότι η πολιτεία έχει αδιαφορήσει τόσο καιρό έχει οδηγήσει πολίτες και ομάδες όπως οι «Φίλοι του Κτήματος Τατοϊου» σε δράσεις ώστε να αξιοποιηθεί ο χώρος.

Στην Αθήνα έχουμε τόσο ανάγκη από πράσινο και αντίστοιχους χώρους αναψυχής που είναι τουλάχιστον βλακώδες αν όχι εγκληματικό να αφήνουν οι κυβερνήσεις τέτοια δημόσια περιουσία να μαραζώνει.