Διεθνές Φεστιβάλ Σμύρνης: 25 κεράκια

Διεθνές Φεστιβάλ Σμύρνης: 25 κεράκια

Μια γιορτή με συναυλίες, θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις που φέτος συμπληρώνει αισίως τα 25 της χρόνια προσφέρει το απαραίτητο άλλοθι κουλτούρας και πολιτιστικής εκτόνωσης στην περιήγησή σου εντός και πέριξ της Σμύρνης (ε, τι; Μόνο βόλτες στο παζάρι ήθελες;). 

Από την Natalie Cole μέχρι την Paul Taylor Dance Company και τις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή από τη θεατρική ομάδα του Δήμου Αβδελιώδη κόσμος και ντουνιάς θα περάσει φέτος από το Διεθνές Φεστιβάλ Σμύρνης ενόψει της συμπλήρωσης των 25 του χρόνων. Φέτος ειδικά ο τόνος θα είναι κατά τι πανηγυρικότερος όχι μόνο εξαιτίας της «στρογγυλής» επετείου των 25 αλλά και χάρη στην τουριστική σπρωξιά που επιδιώκουν να δώσουν οι γείτονες στην «παραμελημένη» υπό τη σκιά της φρενήρους τα τελευταία χρόνια ανάπτυξης της Κωνσταντινούπολης, Σμύρνη.

Το φεστιβάλ που ξεκίνησε το 1987 ως ένας τρόπος να αξιοποιηθούν να αρχαία θέατρα πέριξ της Σμύρνης, όπως εκείνο της Εφέσου, αλλά και οι υποδομές των εμπορικών εκθέσεων που φιλοξενούνται συχνά πυκνά στη Σμύρνη, έχει και αξιόλογα ονόματα και διεθνή ακτινοβολία. Συναυλίες συμφωνικής μουσικής από σημαντικές ορχήστρες, όπως η Φιλαρμονική της Ρώμης, η «Λίμνη των Κύκνων» από το δραστήριο Εθνικό Μπαλέτο της Τουρκίας, πολυσυλλεκτικά ανσάμπλ (βλέπε Des Equilibres) ξεχωρίζουν από το φετικό πρόγραμμά. Ανάμεσά τους και η σκηνοθετική απόπειρα του Δήμου Αβδελιώδη που με τη ομάδα του κάνουν τη δική τους ανάγνωση στις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή –παίχτηκε χθες στο αρχαίο θέατρο της Εφέσου-, αποτελώντας φέτος την ελληνοτουρκική γέφυρα πολιτισμού που παραδοσιακά έχει τη δική της, περίοπτη θέση στο φεστιβάλ.

Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουλίου, οπότε αν τις επόμενες εβδομάδες βρεθείτε στη Σμύρνη, ρίξτε μια ματιά κι εδώ.