Καλή Στράτα: Η Σύμη σε 500 σκαλοπάτια

Καλή Στράτα: Η Σύμη σε 500 σκαλοπάτια

Είναι η πιο ευχάριστη, η πιο καλαίσθητη και η πιο αξέχαστη ανάβαση που θα κάνεις ποτέ σε Χώρα νησιού, χωρίς να διαμαρτυρηθείς ούτε στιγμή. Αν κοιτάξεις προς το Γιαλό άλλωστε μερικά από τα 2.500 νεοκλασικά του νησιού θα σε αφήσουν άλαλη.

Στην Ύδρα έχουν γαϊδούρια, στις Σπέτσες χρησιμοποιούν άμαξες και στη Μύκονο παίρνουν μαζί τις Cayenne για τις μετακινήσεις τους. Ε, στην Σύμη με το σχεδόν ανύπαρκτο οδικό δίκτυο –αν εξαιρέσει κανείς το δρόμο που οδηγεί προς το Μοναστήρι του Πανορμίτη- έχουν σκαλιά. 500 τον αριθμό. Ακούγεται κουραστικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ό,τι καλύτερο έχεις συναντήσει σε ποδαρόδρομο ελληνικού νησιού.

Η Καλή Στράτα, έτσι ονομάζονται εν συντομία τα πέτρινα πλατιά σκαλοπάτια, υπήρξε ανέκαθεν η κεντρική αρτηρία του νησιού, ο σύνδεσμος μεταξύ του Γιαλού και της Χώρας, την οποία οι ντόπιοι αποκαλούν λιτά κι απέριττα Χωριό. Τα πυκνοδομημένα νεοκλασικά σπίτια, οι ανθισμένες βουκαμβήλιες, οι επιβλητικές, αρχοντικές πόρτες, τα ανοιχτά παράθυρα που σε αφήνουν να «κλέψεις» εικόνες καθημερινότητας των Συμιακών φτιάχνουν ένα σκηνικό βγαλμένο θαρρείς από παλιό ελληνικό κινηματογράφο.

Και λίγο πιο πάνω η απόλυτη θέα από το Ποντικόκαστρο, το αρχαίο κυκλικό κτίσμα δίπλα στους παλιούς Μύλους του νησιού. Στρέφεις το βλέμμα και ολόκληρος ο Γιαλός με τα υπέροχα χρωματισμένα σπίτια και τα αραγμένα σε ψυχαναγκαστική συστοιχία σκάφη να σου εντυπώνουν στο νου την εικόνα του αρχετυπικού ελληνικού καλοκαιριού. Αν η Σύμη είναι μια φορά φυσικά όμορφη, η Καλή Στράτα την κάνει δυο φορές όμορφη. Είναι σαν μια κοπιαστική αλλά υπέροχη ανάβαση μια ανάσα κοντύτερα στο θεό του καλοκαιριού.