Η Monachus monachus δεν είναι μονάχη

Η Monachus monachus δεν είναι μονάχη

Τουλάχιστον όχι πάντα, γιατί που και που το ανθρώπινο χέρι βρίσκεται δίπλα της για να τη βοηθήσει και όχι για να την εξαφανίσει.

Νηρέας είναι το όνομα της αρσενικής μεσογειακής φώκιας Monachus monachus την οποία μέλη οικολογικών οργανώσεων έσωσαν λίγο πριν αυτός εγκαταλείψει τη ζωή. Πρόκειται για είδος υπό εξαφάνιση, το οποίο η ανθρώπινη επίδραση στο περιβάλλον έχει εξαναγκάσει να εγκαταλείψει τις ακτές και να προσανατολιστεί στα σπήλαια, από όπου όμως τα νεογέννητα χωρίζονται συχνά από τις μητέρες τους εξαιτίας της παλίρροιας.

Αυτό ακριβώς έπαθε και ο μικρός Νηρέας, ο οποίος όταν βρέθηκε στη στεριά ήταν γεμάτος παράσιτα, αδύναμος και ανίκανος να αντιδράσει στην ανθρώπινη παρουσία. Μεταφέρθηκε άμεσα σε κέντρο αποκατάστασης στην Αλόννησο όπου αναρρώνει, καθημερινά παίρνει διαρκώς βάρος και σύντομα θα αφεθεί ελεύθερος.

Γύρω στις εξακόσιες είναι, σύμφωνα με τη MOm (περιβαλλοντική οργάνωση που ασχολείται με τη διάσωση της φώκιας Monachus monachus), οι φώκιες που ζουν ελεύθερες στη φύση, με τον ανθρώπινο παράγοντα να τους στερεί την τροφή, ενώ πρόσφατα μία από αυτές ξεβράστηκε στη Βόρεια Εύβοια με τραύμα από σφαίρα –το έκτο περιστατικό στην περιοχή.