4+2 σημάδια, που σου δείχνουν να αλλάξεις κλιματιστικό!

4+2 σημάδια, που σου δείχνουν να αλλάξεις κλιματιστικό!

Όλα έχουν αρχή μέση και τέλος. Έτσι και το κλιματιστικό σου. Δες ποια σημάδια προδίδουν πως πρέπει να το αλλάξεις.

Το καλοκαίρι είναι ο καλύτερος φίλος σου και σε δροσίζει στους δύσκολους και ανυπόφορους καύσωνες. Τον χειμώνα μπορεί να σε ζεσταίνει τόσο καλά όσο και το καλοριφέρ. Τα κλιματιστικά έχουν καταστεί πλέον μια από τις βασικότερες οικιακές συσκευές για ένα νοικοκυριό.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε άλλη συσκευή, έρχεται η ώρα που πρέπει να αντικατασταθούν. Τα air-condition διαθέτουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής που μπορεί μεν να παραταθεί με τη σωστή συντήρηση ετησίως αλλά και πάλι δεν πρόκειται να σου δουλεύουν τέλεια για δεκαετίες επί δεκαετιών.

Πώς θα γνωρίζεις όμως ότι έφτασε η ώρα να τα αποχαιρετήσεις; Μην ανησυχείς. Υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια τα οποία θα σου αποκαλύψουν ότι έφτασε η δύσκολη στιγμή του αποχωρισμού. Πάμε να τα δούμε:

klimatistika-plaisio-2-(1).png

1 - Ασυνέπεια στην ψύξη

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια ότι το κλιματιστικό σου χρήζει αντικατάστασης είναι η ψύξη χωρίς συνέπεια. Τι εννοούμε; Εάν κάποιοι χώροι του σπιτιού σου είναι κατάψυξη και κάποιοι άλλη σαν την έρημο Σαχάρα, τότε κάτι πάει πολύ στραβά με το air-condition σου. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Το κλιματιστικό δυσκολεύεται αρκετά να κατανέμει ομοιόμορφα τον δροσερό αέρα καθώς είτε υπάρχουν προβλήματα με τον αγωγό είτε ο συμπιεστής του έχει κάνει τον κύκλο του και έχει πλέον μόνο μειωμένη απόδοση. Μην αναρωτιέσαι αν φτιάχνει. Μπορείς να μπεις στη διαδικασία, αλλά συνήθως όλα έχουν ήδη τελειώσει. Καλύτερα να ανακυκλώσεις την παλιά σου συσκευή και να αποκτήσεις ένα νέο, τελευταίας τεχνολογίας, κλιματιστικό.

2 - Επισκευή στην επισκευή στην… επισκευή

Δεν προλαβαίνεις να φτιάξεις το ένα πράγμα και χαλάει ακόμη ένα; Εάν οι συνεχείς βλάβες και επισκευές αποτελούν την καθημερινότητα για το κλιματιστικό σου τότε αυτό είναι από μόνο του ένα από τα πιο ενδεικτικά σημάδια ότι ο αποχωρισμός έφτασε. Όσο και να μη θέλεις να το πιστέψεις, το κλιματιστικό σου διανύει τα τελευταία στάδια λειτουργίας του. Αν και η περιστασιακή συντήρηση είναι φυσιολογική, εάν καλείς τον τεχνικό πιο συχνά και από τη μαμά σου, τότε ανακύκλωσε τις παλιές μονάδες και πάρε καινούργια. Σκέψου πως τα χρήματα που θα ξόδευες στις συχνές επισκευές, θα μπορούσες να τα αξιοποιήσεις στην αγορά ενός νέου και χωρίς πρόβλημα κλιματιστικού.

klimatistika-plaisio-3-(1).png

3 - Ηλικία και άνοδος νέων τεχνολογιών

Μπορεί όταν είχες πρωτοπάρει το κλιματιστικό σου να ήταν κάτασπρο όπως το γάλα και να δούλευε… ρολόι αλλά αυτή η κίτρινη πλέον μονάδα που αντικρίζεις καθημερινά και η μάχη για μια καλή ψύξη, δείχνει ότι γέρασε. Τα κλιματιστικά, σε αντίθεση με τα κρασιά, δεν παλαιώνουν καλά. Αν μιλάμε για μια συσκευή δεκαετίας και βάλε, τότε θα πρέπει αρχίσεις να σκέφτεσαι την αλλαγή.

Πέρα από την ηλικία του, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η τεχνολογία προχωράει με αλματώδη ρυθμό. Τα τελευταία χρόνια έχουν βγει πολλαπλές νέες και καινοτόμες τεχνολογίες που έχουν ήδη μετατρέψει την παλιά σου μονάδα σε… συνταξιούχο. Οι σύγχρονες μονάδες είναι εξοπλισμένες με έξυπνες λειτουργίες, όπως προγραμματιζόμενους θερμοστάτες, συνδεσιμότητα Wi-Fi, παρακολούθηση κατανάλωσης ενέργειας και πολλά άλλα.

klimatistika-plaisio-4-(1).png

4 - Θόρυβοι, μυρωδιές και υγρασία

Ακούς μήπως περίεργους θορύβους στα ξαφνικά που δεν έχεις ξανακούσει; Εκρήξεις, σφυρίγματα και… ουρλιαχτά υποδηλώνουν ότι σίγουρα κάτι δεν πάει καλά στο παλιό σου κλιματιστικό. Μην το αμελήσεις διότι αν ξεκινήσουν όλα αυτά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να εξελιχθεί σε… εφιάλτη!

Πέρα από τους θορύβους εάν ξεκινήσουν και οι δυσάρεστες οσμές, ίσως την πάτησες για τα καλά. Αν και οι οσμές ίσως να προδίδουν αλλαγή στα φίλτρα, κάποιες φορές αποτελούν και σημάδια μούχλας ή άλλων ρύπων που έχουν κρυφτεί εντός της μονάδας. Τέτοια συμβάντα δεν επηρεάζουν μόνο την ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων αλλά υποδηλώνουν επίσης πιθανές μηχανικές βλάβες. Αν τέλος, παρατηρείς και μια ανεξήγητη λίμνη υγρασίας γύρω από το κλιματιστικό, τότε βάψε το μπλε και πέτα το! Εντάξει, αστειευόμαστε. Προφανώς θα πρέπει να το ανακυκλώσεις και να προχωρήσεις στην αγορά ενός νέου μοντέλου.

klimatistika-plaisio-5-(1).png

5 - Αύξηση σε λογαριασμούς

Εάν παρατηρείς μια απότομη αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειάς σου, χωρίς να ευθύνονται οι φόροι ή η αγορά, τότε κάτι πάει αρκετά λάθος στο γερασμένο κλιματιστικό σου. Καθώς τα air-condition μεγαλώνουν, γίνονται λιγότερο αποδοτικά, απαιτώντας περισσότερη ενέργεια για να παρέχουν το ίδιο επίπεδο ψύξης. Αυτή η αναποτελεσματικότητα όχι μόνο βλάπτει το πορτοφόλι σου, αλλά επιβαρύνει επίσης και το περιβάλλον.

6 - Περιβαλλοντική επίπτωση

Ο αντίκτυπος του παλιού σου κλιματιστικό στο περιβάλλον είναι σημαντικός. Οι παλαιότερες μονάδες air-condition, όχι μόνο είναι πιο ενεργοβόρες αλλά μπορεί να χρησιμοποιούν και διάφορα ψυκτικά αρκετά επιβλαβή για το στρώμα του όζοντος. Μείωσε το ενεργειακό αποτύπωμα και περιβαντολογικό αποτύπωμα του κλιματιστικού σου αποκτώντας ένα καινούργιο και ανακυκλώνοντας το παλιό.