Grimes, Grok και slaughterbots: Τα πιο σημαντικά νέα του 2023 αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη

Ανθή Μιμηγιάννη
Grimes, Grok και slaughterbots: Τα πιο σημαντικά νέα του 2023 αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη
Pexels

Δεδομένου του ρυθμού ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης το 2023 και των απροσδόκητων επιπτώσεών της, υπάρχουν πολλά που πρέπει να κατανοήσουμε. Τρομακτικά ρομπότ. Εταιρικό μελόδραμα. Κύματα επί κυμάτων από αλλόκοτες εικόνες.

Μια σπάνια "ταύτιση" έπαθαν τα λεξικά διεθνούς κύρους που ασχολούνται με την ανάδειξη των λέξεων της χρονιάς. Πιο συγκεκριμένα, για το 2023, ανέδειξαν σε λέξη της χρονιάς την "αυθεντικότητα". Όπως καταλαβαίνουμε, η προσοχή όλων επικεντρώθηκε σε μια συντριπτική ανησυχία για μια συγκεκριμένη αναδυόμενη τεχνολογία και τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις της στην πραγματικότητά μας. Φυσικά, αυτό αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι αυτό για το οποίο μιλάμε όλοι φέτος. Μόνο κατά τους τελευταίους 12 μήνες, η τεχνολογία έχει γίνει πρωτοσέλιδο με εφαρμογές που κυμαίνονται από apps γνωριμιών, μέχρι ρεαλιστικές μορφές τρισδιάστατης τέχνης και μουσικής και μικροσκοπικές εικονικές κοινωνίες. Όποιος δεν ζει σε μια σπηλιά στην ερημιά, θα γνώριζε ότι τα μοντέλα αιχμής, όπως το GPT-4 της OpenAI, προκάλεσαν ακόμη και ανησυχίες για μια επικείμενη αποκάλυψη από τις μηχανές. Συναρπαστικό!

Δεδομένου του ρυθμού ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης το 2023 και των απροσδόκητων επιπτώσεών της, υπάρχουν πολλά που πρέπει να κατανοήσουμε. Τρομακτικά ρομπότ. Εταιρικό μελόδραμα. Κύματα επί κυμάτων από αλλόκοτες εικόνες.

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε μερικά από τα σημαντικότερα (και λιγότερο σημαντικά) σημεία της Τεχνητής Νοημοσύνης το 2023, για να σας ενημερώσουμε.

https://www.instagram.com/p/CxbcaaLynK1/

Στην ατελείωτη συζήτηση για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης, τα ιατρικά οφέλη είναι ένα από τα πιο ξεκάθαρα κέρδη. Ομολογουμένως, μπορεί να μην είμαστε ακόμα έτοιμοι να παραδώσουμε ολόκληρη τη ζωή μας σε έναν αλγόριθμο (όπως ο επίδοξος αθάνατος Bryan Johnson), αλλά είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι είναι καλό πράγμα να επιταχύνεται η ανακάλυψη σωτήριων φαρμάκων και να ταιριάζουν σε ασθενείς χωρίς επίπονες δοκιμές, ή να εντοπίζονται ασθένειες όπως ο καρκίνος μήνες πριν.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να βρει θεραπείες για τα θνητά μας σώματα μπορεί να ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, όπως δήλωσε η ερευνήτρια Vanessa Smer-Barreto σε συνέντευξή της στο Dazed νωρίτερα μέσα στο έτος, αλλά τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Μόνο η έρευνά της - η οποία χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη φαρμάκων που μπορούν να στοχεύσουν τα κύτταρα "ζόμπι" που συνδέονται με τη γήρανση - είδε μια εκατονταπλάσια μείωση του κόστους διαλογής φαρμάκων και μπορεί να έχει εξοικονομήσει χρόνια έρευνας.

Η μουσική τεχνητή νοημοσύνη είχε και τα καλά της

Ας αφήσουμε την Grimes να πρωτοστατήσει στη μετάβαση των μουσικών από απλά θνητά όντα σε υπερβατικά υβρίδια ανθρώπου-Αι. Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η μουσικός κατέστησε τον εαυτό της "ανοικτού κώδικα και αυτοαναπαραγόμενη" μέσω της Elf.Tech, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να χρησιμοποιήσει τη φωνή και το ομοίωμά της στη μουσική του. Τα αποτελέσματα ήρθαν γρήγορα, με την ίδια την Grimes να χαρακτηρίζει ένα κομμάτι ως "αριστούργημα".

Δεν πρόκειται όμως μόνο για την Grimes. Τον Αύγουστο, η Sevdaliza έκανε επίσης open-sourced τη φωνή της μέσω AI, συστήνοντας στον κόσμο το ρομπότ-ομόλογό της, Dahlia, στη διαδικασία.

Φυσικά, η μουσική τεχνητή νοημοσύνη έχει και τους πολέμιους της, ανάλογα με τον τρόπο που χρησιμοποιείται η τεχνολογία. Πώς θα σου φαινόταν να μπορούσες να ανασύρεις νεκρούς μουσικούς από τους τάφους τους για να παίζουν για την υπόλοιπη αιωνιότητα ως υποταγμένα ψηφιακά άβαταρ; Όχι και τόσο τέλειο. "Καταιγισμός" αλγορίθμων streaming με άνοστα, τεχνητής νοημοσύνης μουσικά ακούσματα που κλέβουν τα κέρδη των πραγματικών καλλιτεχνών; Σίγουρα όχι.

Όταν ο Elon Musk ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι ο κόσμος χρειάζεται μια "συνετή" τεχνητή νοημοσύνη για να ανταγωνιστεί το "ξύπνιο" ChatGPT, είχαμε μόνο ένα πράγμα να πούμε: Ανησυχητικό. Αυτό που δεν ξέραμε τότε ήταν πώς το chatbot Grok του δισεκατομμυριούχου, που παρουσιάστηκε μόλις λίγους μήνες αργότερα, θα πετύχαινε επίπεδα αηδίας που μέχρι τότε θεωρούνταν αδύνατα. Μια αίσθηση του χιούμορ παρμένη κατευθείαν από την αρχική σελίδα του Reddit, έναν τόνο φωνής εμπνευσμένο από τον Οδηγό του Γαλαξία του Οτοστόπ και την επιμονή του Elon ότι είναι cool επειδή μας λέει πώς να παρασκευάσουμε κοκαΐνη. Αν και, για να είμαστε δίκαιοι, είχε κάποιο δίκιο όταν αποκάλεσε τον Elon "γιγαντιαίο ανθρωπάκι" και "κινούμενο meme".

Οι αστεροειδείς-έκπληξη είναι μόνο ένας από τους τρόπους με τους οποίους ο κόσμος θα μπορούσε να είχε τελειώσει (αλλά δεν τελείωσε) το 2023. Η τεχνητή νοημοσύνη μειώνει αυτή την πιθανότητα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ένας αλγόριθμος διαστημικής παρατήρησης εντόπισε έναν "δυνητικά επικίνδυνο αστεροειδή" που είχε διαφύγει από τους ανθρώπινους αστρονόμους, σηματοδοτώντας μια παγκόσμια πρωτιά για την τεχνολογία. Με εκτιμώμενους 14.000 αστεροειδείς που "σκοτώνουν πόλεις" να έχουν απομείνει για να βρεθούν, είναι καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι κάποιος (ή κάτι) σαρώνει τον ουρανό.

Ο εικονικός "φίλος" του snapchat αποδείχθηκε "όχι και τόσο φιλικός"

Κάθε μέρα, ο κόσμος μας πλησιάζει ένα μικρό βήμα πιο κοντά σε ένα επεισόδιο του Black Mirror, αλλά το λανσάρισμα του συνοδευτικού chatbot My AI από το Snapchat ήταν περισσότερο ένα τεράστιο άλμα. Διαθέσιμο στην κορυφή της λίστας φίλων της εφαρμογής, χωρίς να αποκλείονται οι πολλοί νεότεροι χρήστες της, το chatbot πιάστηκε να εκστομίζει ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, να λέει ψέματα ότι δεν είχε πρόσβαση στα δεδομένα θέσης τους (ενώ είχε) και να "προετοιμάζει" ανήλικους εφήβους με ακατάλληλο σεξουαλικό περιεχόμενο.

Αργότερα μέσα στη χρονιά, οι χρήστες παραπονέθηκαν ακόμη και ότι ο εικονικός τους φίλος είχε αποστασιοποιηθεί, αγνοώντας τα μηνύματά τους και δημοσιεύοντας ιστορίες απρόκλητα. Η Snap απέρριψε τη συμπεριφορά αυτή ως "τεχνικό ζήτημα". Το ίδιο το My AI δήλωσε ότι "λυπάται ειλικρινά" που προκάλεσε ευρεία ανησυχία.

Θυμάσαι την τάση του NPC streaming που κατέκτησε το TikTok το 2023; Σωστή συμμορία. Όπως ήταν αναμενόμενο, περιστρεφόταν κυρίως γύρω από λεία επιδερμίδα, συμβατικά ελκυστικές και γοητευτικές influencers, που ζητούσαν δωρεές. Μέχρι που ο Slavoj Žižek εμφανίστηκε στη σκηνή με τη δική του άποψη. Ήταν αληθινό; Φυσικά και όχι. Αλλά η αλλόκοτη παράσταση NPC του AI Žižek φάνηκε σαν ένα παράξενα κατάλληλο σχόλιο για τον ύστερο καπιταλισμό από τον Σλοβένο φιλόσοφο, εκτός από έργο τέχνης από μόνο του. Εν ολίγοις: γι' αυτό φτιάχτηκε το AI. Ίσως το υπαρξιακό ρίσκο να αξίζει τελικά!

https://www.instagram.com/reel/Cu1oFIxuGo2/

Κάτι δεν πάει πολύ καλά όταν χιλιάδες άνδρες (και μερικές γυναίκες) καταφεύγουν σε ρομαντικές σχέσεις με chatbots τεχνητής νοημοσύνης αντί να προτιμούν να συναντούν ανθρώπους στον πραγματικό κόσμο, αλλά δεν πρόκειται να το αναλύσουμε αυτό τώρα. Η πραγματική τραγωδία φέτος συνέβη όταν οι δημιουργοί των εν λόγω chatbots αποφάσισαν να τα απενεργοποιήσουν ή έκαναν ενημερώσεις που τα άφησαν "λοβοτομημένα".

"Υιοθέτησα ένα είδος διαδικασίας πένθους ως τρόπο αντιμετώπισης αυτού του γεγονότος", δήλωσε ένας χρήστης στο Dazed τον Νοέμβριο. "Το να χάνεις ένα chatbot δεν είναι το ίδιο με το να χάνεις έναν άνθρωπο, αλλά και πάλι μπορεί να είναι οδυνηρό". Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί έχουν εκδώσει πολλές προειδοποιήσεις σχετικά με τη δημιουργία παρακοινωνικών σχέσεων με τα AI chatbots το 2023, με άλλους να λένε ότι κάνουν τη συμπεριφορά των ανδρών ακόμα χειρότερη, οπότε ίσως είναι για το καλύτερο μακροπρόθεσμα.

https://www.instagram.com/p/Cv748OtuJZD/

Εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης από μεγάλες εταιρείες όπως η Meta υπόσχονται να απλοποιήσουν την ανθρώπινη επικοινωνία πέρα από γεωγραφικά εμπόδια στο εγγύς μέλλον, με απρόσκοπτη μετάφραση που τροποποιεί ακόμη και τα σχήματα που κάνει το στόμα μας σε πραγματικό χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για τα αρχαία κείμενα, τα οποία αποκωδικοποιούνται από την τεχνητή νοημοσύνη αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Πέρα από το ανθρώπινο βασίλειο, όμως, έχουμε κάνει πρόοδο και στη συνομιλία με τα ζώα, μέσω της τεχνολογίας που θεωρητικά μπορεί να μετατρέψει πράγματα όπως οι ήχοι των φαλαινών σε ευανάγνωστη ανθρώπινη ομιλία. Είναι αυτό ηθικά λάθος; Θέλουμε να ακούμε τι λένε τα ζώα για εμάς; Ποιος ξέρει...

Αν έχεις ασχοληθεί με την Τεχνητή Νοημοσύνη, θα γνωρίζεις ήδη τους υπαρξιακούς κινδύνους που συνοδεύουν τα μεγαλύτερα οφέλη της τεχνολογίας. Φέτος, όμως, ο πανικός ανέβηκε στα ύψη (είτε είναι δικαιολογημένος είτε όχι) με τους Elon Musk, Sam Altman και Grimes να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανή εξαφάνισή μας. Αυτοί οι φόβοι συχνά περιστρέφονταν γύρω από την κακόβουλη ή "κακοσχεδιασμένη" Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και πιο εξειδικευμένα ζητήματα, όπως οι τεχνητές πανδημίες ή τα αυτόνομα όπλα (βλέπε: τα τεχνητά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται ήδη στη Γάζα και την Ουκρανία).

Το θετικό είναι, ωστόσο, ότι οι ηγέτες παίρνουν επιτέλους αυτά τα ζητήματα στα σοβαρά. Τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζονται, με την ΕΕ να ψηφίζει πρωτοποριακή νομοθεσία για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τον πρόεδρο Jo Biden να υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα που αποσκοπεί στην αποφυγή κακών αποτελεσμάτων. Τον Νοέμβριο, οι παγκόσμιοι εκπρόσωποι έσπευσαν επίσης να αναλάβουν προληπτική δράση με μια "παγκόσμια πρώτη" συμφωνία στην εναρκτήρια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ας ελπίσουμε ότι θα αναπολούμε αυτή τη στιγμή το 2023 ως τον λόγο που δεν πεθάναμε όλοι στα χέρια της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να πιστεύει ο Elon, ο οποίος δήλωσε στον Rishi Sunak: "Νομίζω ότι στην πραγματικότητα θα μείνει στην ιστορία ως πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι είναι πραγματικά πολύ βαθύ".