16 ημέρες αϋπνίας, ένα νεογέννητο και ένας τρίχρονος «μεγάλος» αδερφός

Μαρίζα Μπαϊρακτάρη
16 ημέρες αϋπνίας, ένα νεογέννητο και ένας τρίχρονος «μεγάλος» αδερφός

Δεν περίμενα να το πω ποτέ αυτό. Αλλά 2020 σ'ευχαριστώ που μου χάρισες το δεύτερο παιδάκι μου! Η μικρή διαφορά ηλικίας μεταξύ 2 παιδιών μπορεί να είναι πολύ δύσκολο task για τους γονείς αλλά εδώ που τα λέμε δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία να βλέπεις τα παιδιά σου να μεγαλώνουν μαζί! Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν είναι εξαντλητικό! Απο τη μια έχω να θηλάσω το νεογέννητό μου και από την άλλη προσπαθώ ν'αφιερώσω ποιοτικό χρόνο στον τρίχρονο γιό μου. Και επειδή με ρωτάτε συνέχεια πώς είναι η ζωή με 2 παιδιά (αν και νωρίς) έκατσα και έγραψα κάποιες συμβουλές που με βοηθούν αυτές τις ημέρες (16) να στέκομαι στα πόδια μου και να μην πέσω κάτω απο την αϋπνία!

  • Να θυμάσαι ότι το μεγαλύτερο παιδί σου είναι και αυτό ακόμα μικρό. Ειδικά τις πρώτες μέρες, που ακόμη δεν ξέρεις ακριβώς τις ανάγκες σου και προσπαθείς να θέσεις τις προτεραιότητες σου μπορεί να είναι λίγο περίεργα. Μην ξεχνάς πως και εκείνο αντίστοιχα με τον τρόπο του προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.
  • Επικεντρώσου στο μεγαλύτερο σου παιδί, στην αρχή τουλάχιστον, γιατί μπορεί να αισθάνεται ότι όλη η προσοχή πέφτει πάνω στο νέο μέλος! Βεβαιώσου ότι του μιλάς συνεχώς και του εξηγείς για τον νέο του ρόλο ως μεγάλος αδερφός/η και επιβράβευσέ τον/την για τη φοβερή δουλειά που κάνει ακόμη και αν αυτό είναι κάτι πολύ μικρό!
  • Συμπεριέλαβε το μεγαλύτερο σου παιδί όπου μπορείς. Στα απλά, όπως στην αλλαγή πάνας ή στο να σου δώσει τα μωρομάντηλα κτλ. Βοηθάει, επίσης, να του διαβάσεις κάποια βιβλία που θα το προετοιμάσουν για τον ερχομό του μωρού όπως επίσης και να διακοσμήσετε μαζί το βρεφικό δωμάτιο.
  • Κάποιες φορές θα σε χρειάζονται και τα δύο μικρά σου ταυτόχρονα. Σίγουρα δεν μπορείς να τα κάνεις όλα τέλεια ούτε να χωριστείς στην μέση. Κάνε ό,τι μπορείς τη δεδομένη στιγμή. Μπορεί να πρέπει να πας στο μεγαλύτερο πρώτα και να του ζητήσεις να σε βοηθήσει έτσι ώστε να φροντίσετε το μωρό μαζί! Αν μπορείς να έχεις βοήθεια έστω και για μερικές ώρες για το μωρό είναι σημαντικό να περνάς αποκλειστικό χρόνο με το μεγαλύτερο παιδί σου. Επίσης, βοηθάει αν και ο άλλος γονιός όποτε ευκαιρεί κάνει το ίδιο.
  • Ζήτα βοήθεια!!! Αυτή μπορεί να είναι η μαμά σου, η ξαδέρφη σου, η φίλη σου, η γειτόνισσα συνήθως πάντα υπάρχει κάποιος που θέλει να βοηθήσει. Αν τα βρίσκεις πολύ σκούρα τις πρώτες μέρες και δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις ή αισθάνεσαι ότι σε πιάνει κατάθλιψη μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια απο κάποιον επαγγελματία να σε κατευθύνει. Κάποιοι γονείς επιλέγουν να έχουν βοήθεια για το μεγαλύτερο τους παιδί ώστε να μπορούν να περνούν χρόνο με το μωρό.
  • Μην πανικοβάλεσαι στην ιδέα βόλτα με τα δύο παιδιά! Ακολουθώντας μια ρουτίνα βοηθάει τα μεγαλύτερα παιδιά να αισθάνονται πως δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά! Μην αλλάξεις συνήθειες! Μπορείς να πάρεις ένα διπλό καρότσι (αν το πρώτο παιδί χωράει ακόμη στο καρότσι) ή να βάλεις μια προσθετική σανίδα πατίνι (όπως εμείς) ώστε να είναι και τα δύο παιδιά μαζί στην βόλτα! Φτιάξε μια τσάντα και γέμισε την με όλα τ’ απαραίτητα ώστε να μην χρειάζεται να τη φτιάχνεις συνέχεια. Στην αρχή βέβαια μπορείς απλώς να οργανώσεις playdates στο σπίτι για να μην χρειάζεται ν'αγχώνεσαι πώς θα τα καταφέρεις με τα δύο παιδιά έξω!
  • Προσπάθησε όσο και αν ακούγεται ακατόρθωτο να ξεκουράζεσαι μέσα στην ημέρα! Προσπάθησε να τα κοιμήσεις μαζί ώστε να μπορείς και εσύ να χαλαρώσεις. Φτιάξει ένα πρόγραμμα! Κοιμήσου όταν κοιμάται το μωρό ή αν το μεγαλύτερο πηγαίνει στο παιδικό σταθμό όταν εκείνο λείπει! Εκμεταλλεύσου ό,τι χρόνο έχεις για σένα!
  • Μην περάσεις άλλες αλλαγές στο μεγαλύτερο παιδί σου. Δεν είναι η κατάλληλη περίοδος τώρα. Όπως να κόψεις την πιπίλα ή να βγάλεις την πάνα. Δώστου τον χρόνο του και μην σκας αν έχει "αργήσει". Στόχος σου είναι να επιβιώσεις τις πρώτες ημέρες-εβδομάδες επικεντρώνοντας την προσοχή σου στα απολύτως απαραίτητα και στις ανάγκες των παιδιών σου. Δεν πειράζει αν το σπίτι σου είναι λίγο περισσότερο ακατάστατο. Προσπάθησε να είσαι όσο πιο χαλαρή γίνεται καθώς είναι σημαντικό να κάνεις διαλείμματα και να προσέχεις τον εαυτό σου!
  • Μην ξεχνάς να το απολαμβάνεις! Όσο δύσκολο και αν μοιάζει. Σκέψου θετικά! Σκέψου πόσα έχεις καταφέρει! Σκέψου όλα εκείνα τα μικρά καθημερινά που σε κάνουν να χαμογελάς! Θα μεγαλώσουν πριν το καταλάβεις! Κράτα γερά θα έρθουν καλύτερες μέρες, στο υπόσχομαι!

Περιμένω τα μηνύματά σας εδώ