We will always have Rome!

Μαρίζα Μπαϊρακτάρη
We will always have Rome!

Μόλις επιστρέψαμε ίσως από το πιο συναρπαστικό ταξίδι της ζωής μας. Ταξιδέψαμε για πρώτη φορά με τον 5 χρόνο γιο μου μόνο οι δυο μας στη Ρώμη!

Πόσο συχνά ακούμε όταν λέμε στους άλλους ότι θα ταξιδέψουμε με παιδιά. Γιατί παίρνετε τα παιδιά σας σε ταξίδια αφού δεν πρόκειται να το θυμούνται είναι μικρά…Η απάντηση μου είναι πάντα η ίδια: μπορεί όντως να μην το θυμούνται αλλά εμείς θα το θυμόμαστε!

Kαι γι’αυτό μοιράζομαι μαζί σου μόνο μερικούς από τους λόγους για τους οποίους θα ήθελα να ταξιδεύω ακόμη πιο συχνά με τα παιδιά μου και δεν θα το άλλαζα με τίποτα!

mariza-8.jpeg
  • Τα παιδιά βλέπουν πάντα την θετική πλευρά!
  • Τι καλύτερο απο το να βλέπεις τον αγαπημένο σου ήρωα και να τρως ταυτόχρονα στο αεροπλάνο; Ακόμα κι αν αισθάνονται πρόκληση με το να κάθονται ακίνητοι στα αεροπλάνα, ξέρω ότι μαθαίνουν την υπομονή!
  • Όταν ταξιδεύουμε με παιδιά, είναι βέβαιο ότι θα περπατήσουμε σε πάρκα, θα νοικιάσουμε ποδήλατο ή πατίνι, θα ανακαλύψουμε ήσυχα καφέ για ένα ζεστό κακάο ή πορτοκαλάδα που ενδεχομένως να μην πηγαίναμε αν δεν τα είχαμε μαζί μας!
  • Τα παιδιά είναι σφουγγάρια για νέες πληροφορίες. Ειδικά, όταν ρωτούν πώς να πουν τα πράγματα στην τοπική γλώσσα, έχουμε την ευκαιρία να τους μάθουμε και νέες λέξεις και φράσεις! Εμείς ας πούμε είπαμε Ciao και Buongiorno σε όλη τη Ρώμη!!
  • Τα παιδιά ξυπνούν νωρίς. «Ξυπνάμε με την πόλη», στην οποία βρισκόμαστε. Αγαπάμε πολύ τα ξημερώματα σε νέα μέρη όταν οι δρόμοι ζωντανεύουν. Ταξιδεύοντας με παιδιά σημαίνει ότι δεν χάνουμε ποτέ αυτές τις υπέροχες στιγμές και έχουμε όλη την ημέρα μπροστά μας!
  • Τα παιδιά είναι μινιμαλιστές. Και δεν το ξέρουν καν. Δεν χρειάζονται τίποτα φανταχτερό, χρειάζονται απλώς να εξερευνήσουν, να παίξουν και να μάθουν!
  • Τα παιδιά δεν ανεβάζουν πολύ το κόστος του ταξιδιού σου. Το αγαπημένο μεσημεριανό γεύμα των παιδιών μας; Μια μακαρονάδα ή 2 κομμάτια pizza αρκούν! Δεν θα μπορούσε να είναι φθηνότερο να ταξιδέψουμε μαζί τους, στην πραγματικότητα πιθανότατα μας εξοικονομούν χρήματα επειδή τρώμε πιο απλά γεύματα και τρώμε νωρίτερα δείπνα από ό,τι αν ήμασταν μόνοι μας.
  • Τα παιδιά σε αγαπούν. Πολύ! Και στο δειχνού συνέχεια κάνοντας πιο όμορφη την κάθε στιγμή στο ταξίδι σου. Σε κοιτάζουν και σε θαυμάζουν και εσύ πρέπει απλά να τα βοηθήσεις να ανακαλύψουν τον κόσμο.
mariza-7.jpeg

Τέλος, κάπου διάβασα αυτό και δεν θα μπορούσα να ταυτιστώ περισσότερο: "I travel with my young kids to build their hearts, not memories." (Ταξιδεύω με τα παιδιά μου όσο είναι μικρά για να χτίσω τις καρδιές τους, όχι τις αναμνήσεις)

Αν και σίγουρα δεν μπορώ να πω ότι πάμε σπίτι ξεκούραστοι από αυτά τα ταξίδια, σίγουρα επιστρέφουμε στο σπίτι πιο ανανεωμένοι. Ακόμα κι αν είναι πολύ μικρά για να θυμούνται τις λεπτομέρειες, πιστεύω ότι κάθε νέα εμπειρία τους δίνει ένα πλαίσιο αναφοράς που θα ζει για πάνταστο υποσυνείδητό τους.

mariza-4.jpeg

Ακόμα κι αν αγχώνονται να δοκιμάσουν κάτι έξω από τις «ζώνες ασφαλείας» τους, ξέρω ότι έτσι γίνονται πιο τολμηροί και πιο γενναίοι. Θα έχουμε αυτά τα ταξίδια, τα οδικά ταξίδια, τις πτήσεις, τις εμπειρίες, τα νέα φαγητά που δοκίμασαν και τις αντιδράσεις τους όταν ανακαλύπτουν νέα μέρη. Είτε το θυμούνται είτε όχι, δημιουργούμε μια σειρά εκπληκτικών στιγμών στο τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που έχουμε μόνο με τα παιδιά μας.

Υπάρχει μόνο ένας χρόνος που είναι σημαντικός κι αυτός είναι το τώρα! Δεν γινόμαστε νεότεροι, ούτε και τα παιδιά μας. Προς το παρόν, λοιπόν, ας προσπαθήσουμε να ταξιδεύουμε μαζί τους!

Follow on Instagram @mformariza