Ευτυχισμένη μαμά, ευτυχισμένα παιδιά

Δέσποινα Καμπούρη
Ευτυχισμένη μαμά, ευτυχισμένα παιδιά

Νομίζω ότι αν δεν ήμουν δημοσιογράφος, θα ήμουν σεφ. Ή φωτογράφος φαγητών. Ή σκηνοθέτης μαγειρικής εκπομπής. Ή ιδιοκτήτρια κάποιου εστιατορίου για brunch. Τελοσπάντων, πιστεύω πως είχα κάποια πιο επαγγελματική σχέση με το φαγητό από αυτή που έχω τώρα. Τη μαμαδίστικη homemade.

Αυτός είναι και ο λόγος που η σχέση μου με την κουζίνα είναι σχέση αγάπης. Σε αυτό το μαγικό χώρο του σπιτιού, περνάω πολλές ώρες, άλλοτε ξεσπώντας, κι άλλοτε εκτονώνοντας όλη την ένταση της ημέρας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τις περισσότερες φορές, αξίζει ο κόπος, χωρίς να θέλω να το παινευτώ.

Η μαγειρική, είναι μια διαχρονική σχέση για μένα. Δείχνει αγάπη και φροντίδα γι’ αυτούς που αγαπάς. Γι’ αυτό, φρόντισα να μάθω στα παιδιά μου, πόσο όμορφο πράγμα είναι να μαγειρεύεις γι’ αυτούς που αγαπάς.

Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε φορά που μπαίνω στην κουζίνα, μπαίνουν και οι μικρές μου μαζί. Παίρνουν δύο ψηλά σκαμπό και σκαρφαλώνουν στον πάγκο της κουζίνας για να με βλέπουν να ετοιμάζω τα υλικά. Θέλουν να ανακατεύουν, να ρίχνουν τα υλικά, να πλάθουν. Και φυσικά η κουζίνα στο τέλος μοιάζει βομβαρδισμένη, αλλά πραγματικά αξίζει ο κόπος. Γιατί τις στιγμές της δημιουργίας, η μαμά είναι ευτυχισμένη. Κι όταν η μαμά είναι ευτυχισμένη, είναι και τα παιδιά.

Πριν λίγες μέρες μου ζήτησαν να μιλήσω για τις κόρες μου και για το τι με κάνει να νιώθω περήφανη για αυτές. Δεν το είχα ξανασκεφτεί στο παρελθόν. Είναι πολύ μικρές για να έχουν κάνει κάτι τόσο μεγάλο που θα έλεγα ότι με κάνει να νιώθω περήφανη. Δεν έχουν προλάβει να κάνουν σημαντικά πράγματα – βήματα – επιτεύγματα. Όμως, κάθε φορά που συνειδητοποιώ πόσο καλά παιδιά είναι συγκινούμαι. Αυτό φαντάζομαι είναι κάτι που με κάνει περήφανη. Να μαθαίνω ότι συναισθάνονται τους φίλους τους, ότι συμπαραστέκονται στους αδύναμους, ότι προσφέρουν, ότι μοιράζονται… Αυτό μου αρκεί για τώρα και για πάντα. Ας μην καταφέρουν τίποτα «σπουδαίο» στη ζωή τους. Ας είναι απλώς καλοί άνθρωποι. Εμένα αυτό μου φτάνει και μου περισσεύει.

Και τώρα που σας είπα όλα αυτά, πάω στο αγαπημένο μου μέρος για να τους ετοιμάσω το αγαπημένο τους φαγάκι. Pasta kids με τριμμένο τυράκι! Γιατί τα πιο απλά είναι και τα πιο όμορφα στη ζωή μας!