Το πιο σπυρωτό ρυζάκι

Το πιο σπυρωτό ρυζάκι

Ο σωστός τρόπος για να μαγειρεύετε το ρύζι.

Το καλύτερο ρύζι για να κάνετε τα πιο σπυρωτά ριζότο είναι το μπασμάτι. Ο μακρύς και λεπτός σπόρος του το κάνει το ιδανικό ρύζι για τηγάνισμα και βράσιμο. Προσέξτε πως θα υπολογίσετε την ποσότητα του ρυζιού, αφού το ρύζι διπλασιάζεται όταν μαγειρευτεί και δεν θα σας χρειαστούν παραπάνω από 500γρ ρύζι για 4 άτομα.

Ένα αντικολλητικό, μεγάλο και λίγο βαθύ τηγάνι είναι το ιδανικό για να μαγειρέψετε σπυρωτό ρύζι. Μην πλένετε το ρύζι πριν το μαγειρέψετε γιατί θα χαθούν οι θρεπτικές του ουσίες από το νερό. Για να κάνετε ένα ριζότο, αρχίστε τσιγαρίζοντας λίγο κρεμμυδάκι και στη συνέχεια προσθέστε το ρύζι σας. Ανακατέψτε καλά το ρύζι όσο το τσιγαρίζετε για να μην σας κολλήσει, μέχρι να πάρει λίγο χρυσό χρώμα.

Στο επόμενο στάδιο, προσθέστε αλατισμένο ζεστό νερό στο τηγάνι -εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε ζωμό κρέατος και ανακατέψτε μία φορά. Το νερό πρέπει ίσα-ίσα να σκεπάζει το ρύζι, καθώς είναι η ιδανική ποσότητα για να φουσκώσει το ρύζι και να παραμείνει και σπυρωτό. Δεν χρειάζεται να το ανακατέψτε παραπάνω, μία φορά φτάνει.

Σκεπάστε το ρύζι σας και για 15 λεπτά μην ασχοληθείτε καθόλου μαζί του -40 λεπτά αν το ρύζι σας είναι αποφλοιωμένο. Η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλή για να σιγοβράσει το ρύζι και να ρουφήξει το νερό, χωρίς να λασπώσει.

Όταν μαγειρευτεί το ρύζι και το απομακρύνετε από την φωτιά, απλά σκεπάστε το με μία καθαρή πετσέτα και αφήστε το να απορροφήσει τους υδρατμούς και οι κόκκοι θα παραμείνουν ξεροί και δεν θα ενωθούν μεταξύ τους.