Τάρτα πορτοκάλι σε στυλ Capri από τη Natalie Portman

Τάρτα πορτοκάλι σε στυλ Capri από τη Natalie Portman

Η διάσημη ηθοποιός που μέσα σε μια χρονιά κέρδισε Oscar, αρραβωνιάστηκε και έφερε στο κόσμο το πρώτο της παιδί, είναι γνωστή για τη χορτοφαγική διατροφή που ακολουθεί και τη προτίμησή της στα βιολογικά προϊόντα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η Natalie Portman δεν απολαμβάνει τα γλυκά της που και που. Η ακόλουθη συνταγή για τάρτα πορτοκάλι που μοιράζεται μαζί μας, έχει ιταλικές ρίζες και αποτελεί ένα εξαιρετικό γλυκό, ελαφρύ, μυρωδάτο και πεντανόστιμο, από τα χεράκια του «καλού κοριτσιού» του Hollywood.

Για τη ζύμη
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
ξύσμα 2 λεμονιών
1-2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
1 μεγάλο αυγό
1 μεγάλος κρόκος αυγού
2 κουταλιές της σούπας Grand Marnier
1 κούπα ζάχαρη άχνη

Για τη γέμιση
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 1/3 κούπα φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
¼ κούπας σκούρα καφέ ζάχαρη
½ κούπα τυρί μασκαρπόνε (ή Philadelphia, αν δεν βρείτε)
7 μεγάλα αυγά
3 κουταλιές της σούπας Grand Marnier ή άλλο λικέρ πορτοκάλι
ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση
1.Βάλτε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού σε ένα μπολ και αρχίστε να ανακατεύετε προσθέτοντας το βούτυρο, μέχρι να γίνει ένα μείγμα.
2.Σε ένα μικρό μπολ αναμείξτε το αυγό, τον κρόκο, το λικέρ και τη ζάχαρη άχνη.
3.Συνδυάστε τα δύο μείγματα χτυπώντας τα με ένα πιρούνι μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη ζύμη. Βάλτε την πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε την μέχρι να απαλύνει.
4.Απλώστε την σε ένα ταψάκι περίπου 15εκ., καλύψτε την με ζελατίνα και αφήστε την στο ψυγείο να παγώσει για 15 λεπτά.
5.Βουτυρώστε μια ταρτιέρα περίπου 25εκ. Βγάλτε από το ψυγείο τη ζύμη και «ανοίξτε» την σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, δημιουργώντας έναν κύκλο περίπου 30εκ. Απλώστε τη ζύμη στη ταρτιέρα και κόψτε τα κομμάτια που εξέχουν. Τυλίξτε τη ταρτιέρα με ζελατίνα και βάλτε ξανά τη ζύμη στο ψυγείο να παγώσει για 30 λεπτά.
6.Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Τρυπήστε τη ζύμη με ένα πιρούνι, καλύψτε την με αλουμινόχαρτο και ρίξτε από πάνω ξερά φασόλια, ή ρύζι για βάρη. Ψήστε την για 10 λεπτά.
7.Μόλις ψηθεί, βγάλτε τα βάρη και το αλουμινόχαρτο, κατεβάστε τη θερμοκρασία στους 190 και ψήστε για άλλα 10 με 15 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει. Βγάλτε τη ζύμη από τον φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει πάνω στη σχάρα.
8.Για τη γέμιση, αναμείξτε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη καφέ ζάχαρη και το μασκαρπόνε σε ένα μπολ και χτυπήστε τα καλά με το μίξερ ή το σύρμα. Προσθέστε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε αυγό. Προσθέστε το λικέρ και συνεχίστε να χτυπάτε.
9.Ρίξτε τη γέμιση μέσα στη ζύμη, βάλτε τη πάλι στο φούρνο και ψήστε τη μέχρι η κρέμα να χρυσίσει, γύρω στα 45 λεπτά.
10.Αφήστε τη τάρτα να κρυώσει και πριν τη σερβίρετε, πασπαλίστε τη με ζάχαρη άχνη.