Σπιτική σπανακόπιτα για τον Alexander Payne

Σπιτική σπανακόπιτα για τον Alexander Payne

Ο πολυβραβευμένος χολιγουντιανός σκηνοθέτης Alexander Payne μας εκμυστηρευτικέ την αγαπημένη του συνταγή για σπιτική σπανακόπιτα. Η ελληνική καταγωγή του δεν θα τον άφηνε ποτέ αν επιλέξει κάτι άλλο ως αγαπημένο φαγητό, άλλωστε.

Υλικά

2.5 κιλά σπανάκι ψιλοκομμένο

1 κούπα ελαιόλαδο

4 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 ματσάκια φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/2 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο

1 κουταλιά σούπας θαλασσινό αλάτι

1 κουταλιά σούπας μαύρο πιπέρι

500γρ. τυρί φέτα

4 αυγά

500γρ. τυρί cottage

1/4 κούπας φυτικό βούτυρο (λιωμένο)

1 πακέτο έτοιμα φύλλα για πίτα

1 κουταλιά σούπας μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

1.Ξεπλύνετε και στραγγίξτε καλά το σπανάκι. Το σπανάκι θα πρέπει να είναι αρκετά στεγνό

2.Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάλτε το λάδι να κάψει. Βάλτε τα ξερά και τα πράσινα κρεμμύδια να κάψουν μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Προσθέστε το σπανάκι, το μαϊντανό και το άνηθο και μαγειρέψτε για 5-10 λεπτά μέχρι το σπανάκι να μαραθεί αρκετά. Προσθέστε μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατέψτε. Βγάλτε το σκεύος από την φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.

3.Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε την φέτα, τα αυγά, το τυρί cottage και ανακατέψτε. Στη συνέχεια προσθέστε το μείγμα με το σπανάκι και ανακατέψτε να ομοιογενοποιηθεί. Σε ένα άλλο μικρό μπολ προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και το λάδι, και με τη ειδική βούρτσα, αλείψτε 2 ταψιά.

4.Ανοίγετε τα φύλλα για την πίτα, όπως λέει στις οδηγίες εκτέλεσης στο κουτί. Στον πάτο κάθε ταψιού, απλώστε περίπου 10 φύλλα. Κάθε φορά που προσθέτετε από ένα φύλλο το λαδώνετε μία φορά και με την βούρτσα. Προσθέστε το μισό από το μείγμα με το σπανάκι και πιέστε το με μία σπάτουλα να γίνει ίσιο. Απλώστε και άλλα 10 φύλλα με την ίδια διαδισικασία πάνω από το μείγμα.

5.Πριν τα βάλετε στο φούρνο, χαράξτε με ένα μαχαίρι την πίτα σας, έτσι ώστε να μπορείτε να κόψετε τα κομμάτια ευκολότερα μετά. Βάλτε το φούρνο στους 350 βαθμούς και ψήστε την πίτα για 25 περίπου λεπτά, μέχρι τα φύλλα να πάρουν χρυσό-καφέ χρώμα.

Η πίτα σας είναι έτοιμη, σερβίρεται ζεστή αλλά επίσης ακόμα πιο νόστιμη είναι κρύα. Διατηρείτε στο ψυγείο.