Οι ντολμάδες της Melina Kanakaredes

Οι ντολμάδες της Melina Kanakaredes

Οι διάσημη ελληνίδα του Hollywood, γνωστή από την συμμετοχή της στο CSI:NY, λατρεύει ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά φαγητά και μας μαγειρεύει τα περίφημα ντολμαδάκια της.

Υλικά

60-75 μεγάλα κομμάτια αμπελόφυλλα

10 κούπες νερού

1 κούπα ρύζι μικρόκκοκο

1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο

5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 κουταλιά της σούπας φρέσκια μέντα ψιλοκομμένη

πιπέρι

αλάτι

χυμός από 3 λεμόνια

Εκτέλεση

1.Σε μια κατσαρόλα βάζετε 8 ποτήρια νερό, τον χυμό από μισό λεμόνι και το αλάτι, να βράζουν. Όταν αρχίσει το νερό να βράζει τοποθετείστε τα αμπελόφυλλα στην κατσαρόλα για 3 λεπτά. Αφαιρέστε τα αμπελόφυλλα και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό. Αφού παγώσουν σουρώστε τα. Άν κάποιο από τα φυλλά έχει διαλυθεί, βάλτε το στην άκρη για αργότερα.

2.Μουλιάστε το ρύζι για 10 λεπτά σε καυτό νερό. Τσιγαρίστε σε ένα τιγάνι τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Σε ένα μπολ βάλτε τα σωταριμένα κρεμμύδια, το ρύζι, ελαιόλαδο, τον άνιθο, την μέντα, τον χυμό από ένα λεμόνι και το πιπέρι. Τα ανακατέυετε κάλα με τα χέρια.

3.Ξεχωρίστε ένα αμπελόφυλλο και τοποθετείστε το σε ίσια επιφάνεια, με την λαμπερή επιφάνεια προς τα κάτω. Με ένα κουταλάκι πάρτε μια μικρή ποσότητα από το μείγμα και τοποθετείστε την στο κέντρο του αμπελόφυλλου. Τυλίξτε το αμπελόφυλλο, κλείνοντας πρώτα τις άκρες του προς τα μέσα κε μετά τυλίγοντας και το υπόλοιπο. Προσπαθήστε να μην τα τυλίξετε πολύ σφιχτά καθώς, το εσωτερικό τους θα φουσκώσει κατά το μαγείρεμα. Επαναλλάβετε μέχρι να σας τελειώσουν τα υλικά.

4.Τοποθετείτε τα φύλλα που σας έχουν περισσέψει στον πατο μια κατσαρόλας, και αρχίστε να τοποθετείτε ένα-ένα τα ντολμαδάκια σε στρώσεις, κοντά το ένα στο άλλο έτσι ώστε να μην ξετυλιχτούν κατά το μαγείρεμα. Όταν τελειώσετε με τις στρώσεις τοποθετείτε από πάνω 2 πιάτα. Γεμίζετε την κατσαρόλα με 3 κούπες νερό μέχρι να καλύφθεί το φαγητό σας, και ρίχνετε τον υπόλοιπο χυμό από τα λεμόνια και μία κουταλιά της σούπας λάδι. Αφήνετέ τα ντολμαδάκια να γίνουν σε χαμηλή φωτιά για 50-70 λεπτά. Όταν γίνει το ρύζι τα ντολμαδάκια σας θα είναι έτοιμα.

5.Τα ντολμαδάκια σας τρώγονται ζεστά αλλά εξίσου νόστιμα είναι και κρύα. Μπορείτε επίσης να τα σερβίρετε με μία κρύα σως γιαουρτιού.