Οι απολαυστικές gluten free συνταγές που δεν τους λείπει τίποτα… εκτός από γλουτένη!

Οι απολαυστικές gluten free συνταγές που δεν τους λείπει τίποτα… εκτός από γλουτένη!

Αυτό που μας εκπλήσσει βέβαια, είναι πως παρότι οι τάσεις συνήθως διαδέχονται αστραπιαία η μία την άλλη πριν προλάβουμε καν να τις βαρεθούμε, η gluten free διατροφή δείχνει να παραμένει για μία ακόμη χρονιά σταθερά πρώτη στις προτιμήσεις του κοινού και όχι άδικα!

Τι κι αν βρισκόμαστε ακόμη στον Φεβρουάριο; Τα food trends που θα κυριαρχήσουν κατά τη διάρκεια της παρούσας χρονιάς, έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν δειλά την εμφάνισή τους και να κερδίζουν υποστηρικτές σε κάθε άκρη του κόσμου. Μας συστήνονται μέσα από άρθρα που αναρτώνται καθημερινά στο διαδίκτυο, από post ψηφιακών… foodie φίλων στις αρχικές μας σελίδες, καθώς και μέσα από τους ανανεωμένους καταλόγους των πιο hype εστιατορίων της πόλης.

Αυτό που μας εκπλήσσει βέβαια, είναι πως παρότι οι τάσεις συνήθως διαδέχονται αστραπιαία η μία την άλλη πριν προλάβουμε καν να τις βαρεθούμε, η gluten free διατροφή δείχνει να παραμένει για μία ακόμη χρονιά σταθερά πρώτη στις προτιμήσεις του κοινού και όχι άδικα! Αν και το παγκόσμιο ποσοστό που αντιμετωπίζει δυσανεξία στη γλουτένη είναι σχετικά μικρό, οι ορκισμένοι ακόλουθοι της συγκεκριμένης διατροφής είναι αναρίθμητοι, ενώ αυξάνονται τακτικά από ανθρώπους που θέλουν να ανακαλύπτουν διαρκώς νέα και πιο ωφέλιμα -για το σώμα και το μυαλό- γευστικά «μονοπάτια».

Αν θέλεις, λοιπόν, να πραγματοποιήσεις ένα πιο… free twist στη διατροφή σου ή απλώς να αποκτήσεις πιο υγιεινές συνήθειες, τότε παρακάτω θα βρεις μερικές απολαυστικές συνταγές που θα σε πείσουν πως από μία gluten free διατροφή δεν λείπει τίποτα, εκτός από γλουτένη!

Αφράτο σουφλέ σοκολάτας

To σουφλέ σοκολάτας χωρίς γλουτένη είναι ένα πεντανόστιμο γλυκό, με το οποίο μπορείς να συνοδεύσεις τον καφέ σου ή να γλυκάνεις το απαιτητικό 8ωρο στο γραφείο. Για να το πραγματοποιήσεις θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

200 γρ. Φαρίνα Χωρίς Γλουτένη Μύλοι Αγίου Γεωργίου

250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

250 γρ. βούτυρο

5 αυγά

150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

0,25 κ.γ. αλάτι

Ξεκινάς την παρασκευή του γλυκού, λιώνοντας την κουβερτούρα με τη μέθοδο μπεν μαρί. Στη συνέχεια, τοποθετείς σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάς σε δυνατή ταχύτητα. Σταματάς, ρίχνεις το αλάτι, την κουβερτούρα, το βούτυρο, λίγο λίγο τη φαρίνα χωρίς γλουτένη και συνεχίζεις με το ανακάτεμα. Έχει σημασία να γνωρίζεις πως η συγκεκριμένη gluten free φαρίνα, περιέχει ρυζάλευρο, καλαμποκάλευρο και άμυλο πατάτας, ενώ δίνει μια ακαταμάχητη βελούδινη υφή στα γλυκίσματα!

Όταν το μείγμα σου γίνει ομοιογενές, το μοιράζεις σε φορμάκια, τα οποία πρωτίστως έχεις βουτυρώσει και αλευρώσει. Τα βάζεις στον φούρνο για 13 με 15 λεπτά στους 200°C και έπειτα μπορείς να τα απολαύσεις!

Νοστιμότατα chocolate cookies

Τα chocolate cookies είναι ένα εξαιρετικό κέρασμα, τα απογεύματα που απολαμβάνεις τσάι ή καφέ με τις φίλες σου στο σπίτι! Για να τα πραγματοποιήσεις, θα χρειαστείς απαραίτητα τα εξής υλικά:

180 γρ. Μείγμα Ζαχαροπλαστικής Χωρίς Γλουτένη Μύλοι Αγίου Γεωργίου

35 γρ. ζάχαρη

100 γρ. δάκρυα σοκολάτας

1 αυγό

50 γρ. βούτυρο

50 γρ. σπασμένο φουντούκι ή αμύγδαλο

10 γρ. κακάο

5 γρ. baking powder

λίγο αλάτι

Χτυπάς το βούτυρο, το αυγό, τη ζάχαρη και μία κουταλιά από το μείγμα ζαχαροπλαστικής με το μίξερ, έως ότου να αφρατέψουν. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύεις το υπόλοιπο μείγμα, με το κακάο, το αλάτι και το baking powder.

Προσθέτεις σιγά σιγά το παραπάνω μείγμα στο πρώτο μπολ που έχεις το μίξερ και ανακατεύεις μέχρι να ενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Στη συνέχεια, ρίχνεις τα δάκρυα σοκολάτας και τα κομμάτια από το φουντούκι ή το αμύγδαλο. Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις και τα δύο.

Αφαιρείς τη ζύμη από το μπολ και τη μορφοποιείς σε ένα κυλινδρικό μπαστούνι με διάμετρο περίπου 4cm. Κόβεις με το χέρι σου το μπαστούνι σε κομμάτια και με το κάθε κομμάτι φτιάχνεις μικρά μπαλάκια. Τοποθετείς τα μπαλάκια σε μία λαμαρίνα, την οποία έχεις επιστρώσει με χαρτί ψησίματος και πιέζεις τα μπαλάκια ελαφρά στο κέντρο ώστε να απλώσουν λίγο.

Τέλος, τοποθετείς τη λαμαρίνα στον φούρνο για 10 με 12 λεπτά, στους 200°C.

200vathmous

Τραγανιστά κριτσίνια με σουσάμι

Τα τραγανιστά κριτσίνια με σουσάμι είναι το λαχταριστό σνακ που μπορείς να βουτάς σε κάποιο σπιτικό dip της προτίμησής σου και με το οποίο μπορείς να «κλείνεις» γευστικά την ημέρα σου. Για να τα παρασκευάσεις, θα χρειαστείς τα υλικά που καταγράφονται στη λίστα παρακάτω:

300 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χωρίς Γλουτένη Μύλοι Αγίου Γεωργίου

100 ml γάλα

50 ml νερό

50 ml σπορέλαιο

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

0,25 κ.γ. αλάτι

50 γρ. σουσάμι ωμό

Ξεκινάς ζεσταίνοντας σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και έπειτα αφήνεις το μείγμα σου να κρυώσει. Προσθέτεις το Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χωρίς Γλουτένη Μύλοι Αγίου Γεωργίου, ανακατεύεις καλά με το μίξερ και δημιουργείς μία εύπλαστη ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Αφήνεις τη ζύμη σου να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα.

Στη συνέχεια, απλώνεις το ζυμάρι με έναν πλάστη και το κόβεις σε λωρίδες, στριφογυρίζοντας τη ζύμη και δίνοντάς της ένα ομοιόμορφο σπειροειδές σχήμα. Πασπαλίζεις με μπόλικο σουσάμι και τοποθετείς την κάθε λωρίδα σε ένα ταψάκι. Ψήνεις τα κριτσίνια στους 180 °C για 15 λεπτά.

15lepta

Κλείνοντας, έχει σημασία να γνωρίζεις πως ακολουθώντας μία gluten free διατροφή, χάρη στους Μύλους Αγίου Γεωργίου και το αλεύρι χωρίς γλουτένη, δεν θα χρειαστεί να περιορίσεις τις διατροφικές σου συνήθειες, ούτε να σου λείψει κάτι, εκτός από τη γλουτένη φυσικά!