Πώς θα ετοιμάσεις εύκολα το δικό σου σπιτικό ψωμί

Πώς θα ετοιμάσεις εύκολα το δικό σου σπιτικό ψωμί

Mαγειρεύουμε μαζί!

Παρότι υπάρχουν εκατοντάδες διατροφικά trend και προγράμματα, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μεσογειακή κουζίνα είναι εκείνη που δεν βγαίνει ποτέ εκτός «μόδας». Οι αυθεντικά μαμαδίστικες γεύσεις και μυρωδιές είναι σίγουρα δύο από τους πρωταρχικούς λόγους που την κάνουν τόσο δημοφιλή, αλλά και η «πλούσια» θρεπτική αξία των πιάτων που περιλαμβάνει, είναι που την καθιστούν έναν από τους πιο ωφέλιμους τρόπους διατροφής.

Διακρίνοντας τις βασικές τροφές που περιλαμβάνει, θα μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε με αυτές τα ημερήσια γεύματά μας και να βελτιώσουμε σε βάθος χρόνου τις διατροφικές μας συνήθειες. Μετά το ελαιόλαδο που είναι το βασικό συστατικό για μία μεσογειακή διατροφή, το αμέσως επόμενο στο οποίο βασίζεται, είναι τα δημητριακά, αφού από αυτά παράγεται το αλεύρι και η απαραίτητη προσθήκη σε κάθε ελληνικό τραπέζι, δηλαδή το ψωμί!

Η αλήθεια είναι πως αρκούν μόνο λίγες φέτες φρεσκοφουρνισμένο ψωμί, για να γίνει ακόμη πιο απολαυστικό ένα γεύμα. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν ήμασταν μικρές, η μαμά βουτούσε μικρά κομμάτια στις φακές, για να τις κάνει πιο… δελεαστικές στα μάτια μας. Ωστόσο, επειδή έχουμε μεγαλώσει πολύ από τότε, πλέον μπορούμε να φτιάξουμε ακόμη και το δικό μας homemade ψωμί! Να είσαι σίγουρη πως ακολουθώντας μία από τις συνταγές που εντόπισα στη σελίδα alevri.com των Μύλων Αγίου Γεωργίου, θα διαπιστώσεις κι εσύ πως η διαδικασία είναι πολύ πιο εύκολη από όσο νόμιζες, ενώ θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις και ένα γευστικό δώρο γεμάτο αγάπη για εσένα και την οικογένειά σου!

Εύκολα και flatbreads για σπιτικά rolls

Εάν εσύ ή τα μικρά σου έχετε βαρεθεί το κλασικό ψωμί του τοστ, τα flatbreards είναι η ιδανική εναλλακτική για να απολαύσετε ένα σπιτικό wrap με υλικά της αρεσκείας σας. Για να προετοιμάσεις τα flatbreads θα χρειαστείς:

50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
185 ml γάλα
300 γρ. αλεύρι σκληρό Νο1 Μύλοι Αγίου Γεωργίου
1/2 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Ξεκινάμε ζεσταίνοντας το βούτυρο με το γάλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι, μέχρι να λιώσει καλά το βούτυρο. Ανακατεύουμε και έπειτα αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι και προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα, ζυμώνοντας μέχρι να γίνουν τα υλικά μας μία ενιαία ζύμη.

Στη συνέχεια τοποθετούμε τη ζύμη σε μία επιφάνεια που έχουμε αλευρώσει και τη ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Την τυλίγουμε σε μία διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί». Έπειτα από 30 λεπτά, την τοποθετούμε στην αλευρωμένη επιφάνεια και την κόβουμε σε 4 ή 6 ίσα κομμάτια, ανοίγοντας το κάθε κομμάτι με τον πλάστη και δημιουργώντας πιτάκια με πάχος σχεδόν μισό εκατοστό.

Βάζουμε λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε κάθε πιτάκι για δύο λεπτά, ένα για κάθε πλευρά. Όταν μία πλευρά αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, καλό είναι να τη γυρίζουμε από την ανάποδη. Τέλος, κάθε flatbeard που ψήνεται, το τοποθετούμε σε ένα πιάτο που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να ρουφήξει το παραπανίσιο λάδι.

0999909090909

Αφράτο ψωμί με αποξηραμένα φρούτα

Παρότι έχουμε συνηθίσει το ψωμί να συνοδεύει κυρίως αλμυρά γεύματα, το αφράτο ψωμί με αποξηραμένα φρούτα είναι το homemade σνακ που θα σε ανακουφίζει από τις επίμονες λιγούρες για κάτι γλυκό, με τον πιο.. twist τρόπο! Για να το προετοιμάσεις, πρέπει να διαθέτεις τα εξής υλικά:

300 γρ. αλεύρι Ολικής Άλεσης Μύλων Αγίου Γεωργίου
120 ml νερό χλιαρό
1/2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
15 γρ. μαγιά νωπή
1 κ.γ. αλάτι
25 γρ. δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
25 γρ. βερίκοκα ψιλοκομμένα
25 γρ. μαύρες σταφίδες Κορίνθου

Ξεκινάμε τη συνταγή, διαλύοντας τη ζάχαρη μαζί με τη μαγιά σε ένα μπολ με νερό και το βάζουμε στην άκρη για να «θρέψει» η μαγιά. Σε ένα δεύτερο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και τα φρούτα, ενώ στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό με τη μαγιά και δημιουργούμε μία ζύμη, την οποία σκεπάζουμε με μία πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε να φουσκώσει.

Μία ώρα μετά, τοποθετούμε τη ζύμη σε μία επιφάνεια που έχουμε αλευρώσει και τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Τους δίνουμε το σχήμα μίας μικρής φραντζόλας και τα βάζουμε σε ένα ταψί που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα. Ψήνουμε τα ψωμάκια μας στους 160ºC για 45 λεπτά.

iiiiiiiiiiii

Κοσμοπολίτικη homemade ciapatta

«Ciapatta» στα Ιταλικά σημαίνει «παντόφλα», ένα αντικείμενο που θυμίζει πολύ το σχήμα που θα πάρει το ψωμί μας μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο. Για να ανακαλύψεις την παραδοσιακή αυτή συνταγή των γειτόνων μας, θα χρειαστεί να έχεις στην κουζίνα σου τα εξής υλικά:

250 γρ. αλεύρι Ζυμωτό Μύλοι Αγίου Γεωργίου
120 ml νερό χλιαρό
15 γρ. μαγιά νωπή
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Όπως και στην παραπάνω συνταγή, έτσι και σε αυτή ξεκινάμε διαλύοντας τη μαγιά με τη ζάχαρη σε νερό και αφήνουμε το μπολ μας στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς. Πλάθουμε καλά τη ζύμη μας και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά. Βάζουμε τη ζύμη σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και τη μετατρέπουμε με δυνατές μαλάξεις, σε ένα ζυμάρι πάχους δύο εκατοστών.

Τοποθετούμε το ζυμάρι σε ένα ταψί το οποίο έχουμε λαδώσει καλά, αλείφουμε με λάδι την επιφάνεια της ζύμης και την αφήνουμε άλλα 30 λεπτά να φουσκώσει. Ψήνουμε την ciapatta σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC για 45 λεπτά.

Τέλος, όταν βγάλουμε το ψωμί από το φούρνο, πασπαλίζουμε την τραγανή κρούστα με αλεύρι Ζυμωτό Μύλων Αγίου Γεωργίου, περιμένουμε λίγα λεπτά να κρυώσει και απολαμβάνουμε!

tisapapa

Κλείνοντας, αν θες να ανακαλύψεις περισσότερους και ακόμη πιο πρωτότυπους τρόπους για να απολαμβάνεις το ψωμί, στη σελίδα alevri.com των Μύλων Αγίου Γεωργίου, θα βρεις όλες τις σπιτικές συνταγές που θα σε κάνουν να το αγαπήσεις ακόμη περισσότερο!

#myloiagiougeorgiou #alevri #recipes #instafood #baking