Φτιάξε το πιο πρωτότυπο πασχαλινό τσουρέκι με μαρμελάδα

Φτιάξε το πιο πρωτότυπο πασχαλινό τσουρέκι με μαρμελάδα

Ένα τσουρέκι που θα κάνει τη διαφορά στο πασχαλινό τραπέζι.

Αν θέλεις το φετινό πασχαλινό τσουρέκι σου να μην έχει σχέση με κανένα άλλο - ούτε σε νοστιμιά αλλά ούτε σε εμφάνιση - φτιάξε αυτή τη συνταγή που σου προτείνουμε σήμερα.

Μια πλούσια ζύμη που σχηματίζει όμορφα λουλούδια και στη συνέχεια γεμίζεται με μαρμελάδα, είναι αυτό που κάνει ξεχωριστό αυτό το τσουρέκι.

Σάββας Πούμπουρας: Με την κόρη του στην κουζίνα - Έφτιαξαν κέικ τσουρέκι

Διάβασε παρακάτω βήμα προς βήμα τη συνταγή.

https://www.instagram.com/p/Bg44ruYlayM

Υλικά:

  • 6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ή περισσότερα αν χρειαστεί
  • 1 κουταλιά της σούπας μαγιά
  • ½ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
  • 1 ¾ φλιτζάνι γάλα
  • 3 αυγά χτυπημένα
  • 1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κουταλιά της σούπας νερό
  • ½ φλιτζάνι μαρμελάδα βατόμουρο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Βήμα 1ο

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάς το αλεύρι, τη μαγιά, την κρυσταλλική ζάχαρη και το αλάτι. Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, λιώνεις το ανάλατο βούτυρο με το γάλα μέχρι το μείγμα να γίνει ζεστό. Χτυπάς σταδιακά περίπου το 1/3 του μείγματος βουτύρου-γάλακτος στα χτυπημένα αυγά και, στη συνέχεια, επιστρέφεις το μείγμα των αυγών πίσω στο υπόλοιπο μείγμα γάλακτος. Ανακατεύεις το ξύσμα λεμονιού στα υγρά συστατικά. Ρίχνεις τα υγρά υλικά στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύεις μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 2ο

Προσθέτεις αρκετό αλεύρι για να φτιάξεις μια μαλακή ζύμη. Βάζεις τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνεις μέχρι να γίνει λεία και ελαστική, για 8 με 10 λεπτά. Τοποθετείς τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και γυρνάς τη ζύμη γύρω-γύρω να καλυφθεί ελαφρά η επιφάνεια με λάδι. Καλύπτεις το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνεις τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.

Βήμα 3ο

Χωρίζεις τη ζύμη στη μέση και τυλίγεις σε δύο στρογγυλές μπάλες. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγεις μια μπάλα σε έναν κύκλο 30 εκατοστών. Τοποθετείς ένα ποτήρι, με την όψη προς τα κάτω, στο κέντρο του κύκλου για να μην κόψεις τη ζύμη πολύ μακριά από το κέντρο. Κόβεις τη ζύμη με ένα μαχαίρι, από την άκρη του κύκλου της ζύμης μέχρι την άκρη του ποτηριού, σε τέταρτα. Κόβεις κάθε τέταρτο σε 5 στενές λωρίδες. Αφαιρείς το ποτήρι και έχεις σχηματίσει 20 λωρίδες.

Βήμα 4ο

Σηκώνεις δύο παρακείμενες λωρίδες και τις τυλίγεις μεταξύ τους περίπου 4 φορές. Τσιμπάς τις άκρες των δύο κομματιών μαζί στην κορυφή. Τυλίγεις απαλά για να σχηματίσεις ένα λουλούδι. Τοποθετείς τα κομμάτια στη μέση του κύκλου, όπου ήταν το ποτήρι.

Βήμα 5

Σηκώνεις δύο ακόμη διπλανές λωρίδες και τις τυλίγεις (ακολουθείς την ίδια διαδικασία με προηγουμένως. Επαναλαμβάνεις με τις υπόλοιπες 16 λωρίδες, στρίβοντάς τες ανά δύ και τυλίγοντας τες. Επαναλαμβάνεις τα βήματα με τη δεύτερη ζύμη για να φτιάξεις δύο τσουρέκια.

Βήμα 6

Λαδώνεις ένα ταψί ή στρώνεις με λαδόκολλα. Τοποθετείς τα διαμορφωμένα τσουρέκια στο προετοιμασμένο ταψί. Σκεπάζεις με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και το βάζεις σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για 30 με 45 λεπτά.

Βήμα 7

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμοί C. Χτυπάς τον κρόκο του αυγού με το νερό σε ένα μικρό μπολ και αλείφεις το μείγμα και των δύο τσουρεκιών.

Βήμα 8

Ψήνεις στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν τα τσουρέκια, για περίπου 25 λεπτά. Τα αφήνεις να κρυώσουν.

Βήμα 9

Χρησιμοποιείς τα δάχτυλά σου για να κάνεις μια μικρή τρύπα στο κέντρο των 20 μερών του τσουρεκιού και γεμίζεις το καθένα με περίπου 1/2 έως 1 κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα βατόμουρο. Ανακατεύεις τον χυμό λεμονιού και την άχνη ζάχαρη σε ένα μπολ για να δημιουργήσεις ένα γλάσο. Περιχύνεις με αυτό και τα δύο τσουρέκια. Αφήνεις το γλάσο να δέσει.

Καλή απόλαυση!

Παρακάτω θα βρεις 5 ακόμη ιδέες για πασχαλινά γλυκά από τον Άκη Πετρετζίκη.