3 vegan συνταγές για εσένα που δες θες να φας κρέας το Πάσχα

3 vegan συνταγές για εσένα που δες θες να φας κρέας το Πάσχα

Φτιάξε την απόλυτη vegan μαγειρίτσα, ριζότο και μακαρονάδα που θα λατρέψουν όλοι στο γιορτινό τραπέζι.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τελευταία ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή. Το Πασχαλινό τραπέζι αποτελείται κυρίως από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, μπορείς ωστόσο να κάνεις τη διαφορά ενσωματώνοντας νόστιμα vegan πιάτα που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σου.

3 vegan συνταγές για το Πασχαλινό τραπέζι

Vegan μαγειρίτσα

mageiritsa.jpg

Υλικά: 40 γρ. ελαιόλαδο
1 κιλό άγρια μανιτάρια
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
100 γρ. κρασί λευκό
1.500 γρ. νερό
1 κύβο λαχανικών
200 γρ. ρύζι γλασέ
αλάτι
πιπέρι
1 μαρούλι
1/4 ματσάκι άνηθο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι

Για το σερβίρισμα
φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
άνηθο, ψιλοκομμένο
φέτες λεμόνι
παξιμάδια

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Κόβουμε τα μανιτάρια στα 4 και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν και να χάσουν τον όγκο τους. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν τα 2/3 του. Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Κόβουμε το μαρούλι σε φέτες πάχους 2 εκ., ψιλοκόβουμε τον άνηθο και κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες. Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο μισό ελαιόλαδο. Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, άνηθο ψιλοκομμένο, φέτες λεμονιού και παξιμάδια.

Φτιάξε τις πιο νόστιμες vegan μπάρες με σοκολάτα, καραμέλα και ξηρούς καρπούς

Vegan ριζότο

Υλικά: 1 μελιτζάνα
5 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. ρίγανη
250 γρ. ντοματίνια
2 κρεμμύδια
1 καρότο
2 κολοκυθάκια
1 σκ. σκόρδο
1 πιπεριά πορτοκαλί
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά Φλωρίνης
250 γρ. ρύζι για ριζότο
50 γρ. κρασί λευκό
1 κύβο λαχανικών
1 λίτρο νερό
2 κ.σ. μαργαρίνη
1/4 ματσάκι μαϊντανό
1/4 ματσάκι άνηθο
1/4 ματσάκι δυόσμο
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
αλάτι

https://www.instagram.com/p/COlZGVpHeFI

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κυβάκια και τις βάζουμε σε ένα ταψί. Προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο , αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, τα ντοματίνια και ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μικρά κομμάτια, το καρότο σε κυβάκια, τα κολοκυθάκια σε μισοφέγγαρα και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, τις πιπεριές σε κυβάκια και ανακατεύουμε. Βάζουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον κύβο και το νερό σε δόσεις ανακατεύοντας συνέχεια. Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για 15-18 λεπτά μέχρι να τελειώσει το νερό και βράσει το ρύζι. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις μελιτζάνες με τα ντοματίνια και τη μαργαρίνη. Κόβουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο και τον δυόσμο και προσθέτουμε το μισό μείγμα στο τηγάνι. Βάζουμε το ξύσμα από το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με τα υπόλοιπα μυρωδικά, πιπέρι και ελαιόλαδο.

Vegan μακαρονάδα

Υλικά: 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ. μανιτάρια champignon
1 κολοκυθάκι
1 καρότο
1 σκ. σκόρδο
1 κρεμμύδι
1 μελιτζάνα
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
400 γρ. ντομάτες, τριμμένες
200 γρ. ζωμό λαχανικών
1 στικ κανέλα
1 φύλλο δάφνης
1 κ.γ. κύμινο
1 πρέζα μπούκοβο
1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
500 γρ. σπαγγέτι, Νο6

Εκτέλεση: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο. Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τα μανιτάρια χοντροκομμένα και χτυπάμε για να σπάσουν σε πολύ μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε. Βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια κομμένα σε χοντρά κομμάτια το κολοκύθι, το καρότο, το σκόρδο και το κρεμμύδι. Χτυπάμε μέχρι να σπάσουν σε πολύ μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τη μελιτζάνα και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά για 10-15 λεπτά μέχρι να πέσει ο όγκος τους. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον πελτέ και σοτάρουμε.
Βάζουμε τη φρέσκια ντομάτα, τον ζωμό, την κανέλα, το φύλλο δάφνης, το κύμινο, το μπούκοβο, τη ζάχαρη, το θυμάρι και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά. Παράλληλα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε τα μακαρόνια και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε, προσθέτουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα, μαϊντανό, θυμάρι, ελαιόλαδο, πιπέρι και vegan τυρί.

Πηγή κεντρικής: pexels.com