Φτιάξε μαρμελάδα σύκο χωρίς ζάχαρη με έξι υλικά και μόνο 20 θερμίδες ανά κουταλιά

Πατούλια Κατερίνα
Φτιάξε μαρμελάδα σύκο χωρίς ζάχαρη με έξι υλικά και μόνο 20 θερμίδες ανά κουταλιά

Επιτέλους μια συνταγή για μαρμελάδα που δεν έχει ζάχαρη και μπορείς να την καταναλώνεις άφοβα κι εσύ που μόλις μπήκες σε πρόγραμμα διατροφής.

Είναι η εποχή αυτή, που τα σύκα, ξερά και πράσινα, κάνουν την εμφάνισή τους στο μάρκετ και το οπωροπωλείο. Αν δεν αγαπάς να τρως τα σύκα ωμά, υπάρχει η εναλλακτική της μαρμελάδας από τα χεράκια σου, που θα λατρέψεις, ειδικά στην εκδοχή της διατροφολόγου χωρίς ζάχαρη.

Το βασικό σου μέλημα είναι να βρεις ώριμα αλλά σφιχτά πράσινα σύκα και στην περίπτωση της μαρμελάδας αποκλείουμε τα ξερά σύκα και κρατάμε τα φρέσκα πράσινα. Ένα μεσαίο σύκο περίπου 60 γραμμαρίων περιέχει 47 θερμίδες. Ταυτόχρονα, κάθε σύκο έχει 1,9 γραμμάρια φυτικών ινών ή το 8% της ημερήσιας ποσότητας φυτικών ινών που χρειάζεσαι.

siko.jpg

Σύκο το ιδανικό φθινοπωρινό φρούτο

Όπως τονίζει και η διαιτολόγος- διατροφολόγος Δήμητρα Γλυνού από το Cibus.gr:

«Tο σύκο είναι πλούσιο σε φυτικές είναι, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά , είναι μετρίου γλυκαιμικού δείκτη και μπορεί να προσαρμοστεί σε μια ισορροπημένη διατροφή. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών και βοηθά στην διατήρηση της οστικής πυκνότητας».

Για την μαρμελάδα σύκου, μην σε ενοχλεί η απουσία ζάχαρης, μιας και το σύκο είναι από μόνο του γλυκό.

Υλικά:

1kg. σύκα

1κ.σ. σιρόπι σφενδάμου

1κ.σ. χυμό λεμόνι

1κ.σ. κανέλα

¼ κ.γ. ginger

200ml νερό

https://www.instagram.com/p/CiHVniwoaIC

Εκτέλεση:

Αρχικά καθαρίζουμε και κόβουμε τα σύκα, έπειτα τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το σιρόπι σφενδάμου, ανακατεύουμε τα δυο υλικά και βάζουμε την κατσαρόλα για 1-2 ωρες στο ψυγείο.

Στην συνέχεια βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το λεμόνι, την κανέλα, το ginger και βράζουμε για περίπου 40 λεπτά.

Αφού κρυώσει η μαρμελάδα την βάζουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.