Έξι τρόποι για να μην κάνεις δίαιτα αλλά να έχεις το βάρος που θέλεις

Έξι τρόποι για να μην κάνεις δίαιτα αλλά να έχεις το βάρος που θέλεις

Το κλειδί για την επίτευξη ενός υγιούς βάρους είναι να μην κάνεις ποτέ δίαιτα. 

Είμαστε ένα βήμα πριν το καλοκαίρι 2021 και προβάρουμε ήδη τα μαγιό μας. Κάπου εκεί στην στροφή απογοήτευσης και καραντίνας, η λέξη δίαιτα φωτίζει τον δρόμο για το bikini body. Ή μήπως όχι;.

Η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δήμητρα Γλυνού εξηγεί πως δεν είναι η δίαιτα, ειδικά η αυστηρή στο DNA μας:
«Είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι να μην κάνουμε δίαιτα, καθώς αυτό θεωρείται ως μια σημαντική απειλή από το σώμα μας και την επιβίωση μας, έτσι το σώμα σου θα καταπολεμήσει τις προσπάθειές σου κάνοντάς σε να λαχταράς περισσότερο φαγητό», τονίζει η ειδικός Δήμητρα Γλυνού.

Όλα αυτά τα χρόνια υπάρχουν πολλές δίαιτες μόδας που αναφέρουν εκπληκτικά αποτελέσματα, αλλά συνήθως είναι γεμάτες με παραπλανητικούς ισχυρισμούς. Δεν υπάρχει κανένας τύπος διατροφής που να ταιριάζει σε όλους. Αν λοιπόν δεν υποτίθεται ότι πρέπει να κάνεις δίαιτα, πώς σκοπεύεις να φας για να χάσεις βάρος;

Η ειδικός προτείνει έξι εναλλακτικές λύσεις.

Ακολούθησε τον κανόνα 80/20!
Δώσε βάση και εστίασε κατά περίπου 80% της διατροφής σου όσο το δυνατόν πιο φρέσκια και χωρίς επεξεργασία τρόφιμα και άφησε τον εαυτό σου να έχει περιστασιακά λιγότερες υγιεινές επιλογή (το άλλο 20% της διατροφής σου). Εάν είσαι υπερβολικά αυστηρή με τον εαυτό σου και συνεχίζεις να αρνείσαι ορισμένα τρόφιμα, πιθανότατα θα το λαχταράς ακόμη περισσότερο.

Να είσαι παρούσα όταν τρως
Πόσες φορές τρως απερίσκεπτα χωρίς να εκτιμάς πραγματικά τι υπάρχει στο πιάτο σου; Στόχος να μειώσεις το «ασυνείδητο» φαγητό, το οποίο συμβαίνει συνήθως εάν τρως ενώ κάνεις κάτι άλλο, όπως βλέποντας τηλεόραση, εργάζεσαι ή οδηγείς. Αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πρόσληψη τροφής.

Μείωσε τη συναισθηματική πείνα
Η συναισθηματική πείνα, είναι η κατανάλωση τροφής όταν αισθανόμαστε ένα έντονο συναίσθημα όπως φόβο, θλίψη, μοναξιά, ενθουσιασμό ή άγχος - αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν βρίσκεις σε μια σοκολάτα την παρηγοριά μετά από μια αγχωτική μέρα. Είναι συχνά ο τύπος φαγητού που συμβαίνει αργά το απόγευμα και το βράδυ.

Διάβασε τα τρία επόμενα μυστικά που προτείνει η ειδικός παρακάτω.

Ευχαριστούμε την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Πολιτικές Δήμητρα Γλυνού, https://www.cibus.gr/