To σπιτικό panettone που θα φτιάξεις σε 20 λεπτά και θα ενθουσιάσεις τους καλεσμένους σου

To σπιτικό panettone που θα φτιάξεις σε 20 λεπτά και θα ενθουσιάσεις τους καλεσμένους σου

To πιο δημοφιλές γλυκό των εορτών μπορεί να φτιαχτεί με υλικά που έχεις ήδη στην κουζίνα.

Δύο μόνο εβδομάδες έμειναν μέχρι τα φετινά Χριστούγεννα και η αλήθεια είναι πως την περίοδο των εορτών τα γλυκά πρωταγωνιστούν στο σπίτι και στο τραπέζι. Το Panettone, το διάσημο ιταλικό κέικ που η παρασκευή του θυμίζει τσουρέκι αποτελεί αγαπημένη επιλογή των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια.

Τα καλά νέα είναι πως δεν χρειάζεται να το αγοράσεις από το ζαχαροπλαστείο ή το super market της γειτονιάς σου αφού μπορείς να το φτιάξεις εύκολα στο σπίτι, με αγνά υλικά. Συνέχισε να διαβάζεις για να βρεις την απόλυτη συνταγή.

H απόλυτη συνταγή για σπιτικό panettone

Υλικά: 1 φλιτζάνι σταφίδες
2 κ.σ. ελαφρύ ρούμι
⅔ φλιτζάνι χλιαρό νερό συν 2 κ.σ. ζεστό νερό, χωρισμένο
3 ¾ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
⅔ φλιτζάνι ζάχαρη
½ κουτ. αλάτι
½ κουτ. ξηρή μαγιά
¼ κουτ. ξύσμα λεμονιού
½ βανίλια
3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.σ. μέλι
12½ κ.σ. ανάλατο βούτυρο (10½ κομμένο σε κουταλιές της σούπας και καλά μαλακωμένο, 1 κουταλιά της σούπας λιωμένο και 1 κουταλιά της σούπας παγωμένο)
⅔ φλιτζάνι ζαχαρωμένο κίτρο, κομμένο αν τα κομμάτια είναι μεγάλα

https://www.instagram.com/p/Cl8jowyoYM7

Εκτέλεση: Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε ρούμι και 2 κ.σ. ζεστό νερό σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύοντας περιστασιακά, έως ότου οι σταφίδες είναι παχουλές και απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του υγρού.

Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαγιά, το ξύσμα και τη βανίλια στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν καλά. Χτυπάμε μαζί τα αυγά, το χλιαρό νερό (⅔ φλιτζάνι) και το μέλι σε ένα μπολ.

Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στο μείγμα του αλευριού. Αυξάνουμε την ταχύτητα σε μέτρια-χαμηλή και ανακατεύουμε να ενωθούν. Προσθέτουμε 10 ½ κ.σ. μαλακωμένο βούτυρο, 1 κ.σ. κάθε φορά, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.

Στραγγίζουμε τις σταφίδες, πετάμε το υγρό και ανακατεύουμε μαζί με κίτρο και 1 κ.γ. λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε κρύο φούρνο με κλειστή την πόρτα μέχρι να τριπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο, 12 με 15 ώρες.

Η απάντηση του Άκη Πετρετζίκη στο τρολάρισμα και η συνταγή για μελομακάρονα με βρώμη και λιναρόσπορο

Ρίχνουμε τη βανίλια και στη συνέχεια πασπαλίζουμε τη ζύμη ελαφρά με αλεύρι και τρίβουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Τοποθετούμε τη ζύμη σε φόρμα για κέικ. Ψήνουμε για 40′ περίπου, μέχρι να ξεχειλίσει από τη φόρμα και να ροδίσει. Μόλις βγει από το φούρνο το αλείφουμε με φρέσκο βούτυρο για να διατηρηθεί μαλακό. Ιδανικά, για να στεγνώσει και να κρυώσει σωστά, πρέπει να το κρεμάσεις ανάποδα.

Πηγή κεντρικής: tomasi1980marostica