Comfort food delish: Το μαμαδίστικο φαγητό είναι τάση -και θα το «τιμήσουμε» και φέτος!

Comfort food delish: Το μαμαδίστικο φαγητό είναι τάση -και θα το «τιμήσουμε» και φέτος!

Όσο λαχταριστά ή ευρηματικά και αν είναι τα foodtrends που εμφανίζονται κατά καιρούς, δεν υπάρχει κάποιο που μπορεί να συγκριθεί με τη μοναδική απόλαυση που σου προσφέρει ένα πιάτο ζεστό φαγητό, φτιαγμένο από τα χεράκια της μαμάς σου. Ωστόσο, πώς θα σου φαινόταν, αν σου έλεγα πως οι μαμαδίστικες συνταγές που σε μεγάλωσαν, συγκαταλέγονται πλέον στη λίστα με τα topfoodtrends;

Αν αναρωτιέσαι πώς και πότε ακριβώς προέκυψε αυτό, σκέψου απλώς πόσες αναρτήσεις βλέπεις καθημερινά με τις λέξεις comfortfood, έναν δημοφιλή όρο που αφορά σε φαγητά τα οποία με μία μπουκιά σε «πλημμυρίζουν» με ευχάριστα και νοσταλγικά συναισθήματα, αφού είναι συνδεδεμένα με μερικές από τις πιο δυνατές και όμορφες αναμνήσεις σου με αγαπημένα πρόσωπα.

Τι λες, λοιπόν, να ακολουθήσεις το food trend που σε εμπνέει να δημιουργήσεις comfort φαγητά, παρόμοια με αυτά που σου έφτιαχνε η μητέρα σου, όταν ήσουν παιδί; Αν η σκέψη και μόνο σε ενθουσιάζει, παρακάτω ακολουθεί μία all time classic συνταγή για πατάτες ογκρατέν με μπεσαμέλ και μπέικον, δηλαδή ένα αυθεντικό, μαμαδίστικο φαγητό το οποίο διαθέτει τις μυρωδιές και τις γεύσεις ΓΙΩΤΗΣ που υπόσχονται να ζεστάνουν την καρδιά σου με την πρώτη… μπουκιά.

NT_Home-Cooking-Foodies_Comfort-food_GIWTHS-@Queen.gr_10_03_23_with_changes!_OK_html_f9b9c46e89237a9b.jpg

Λαχταριστές, homemade πατάτες ογκρατέν με μπεσαμέλ και μπέικον

Κακά τα ψέματα. Ακόμη και αν είσαι αστέρι στη μαγειρική και οι φίλες σου σε παρακαλούν κάθε τόσο να τους κάνεις το τραπέζι, τις μαγειρικές ικανότητες και τα τραπεζώματα της μητέρας σου δεν τα φτάνεις, τουλάχιστον όχι ακόμη. Διότι το μεράκι, η εμπειρία και η αγάπη που προσθέτει σε κάθε φαγητό που ετοιμάζει για εσένα, είναι τα μυστικά συστατικά που «απογειώνουν» κάθε πιάτο της, ακόμη και το πιο απλό, όπως ένα ταψί με πατάτες ογκρατέν με μπεσαμέλ και μπέικον.

Αν θέλεις να ετοιμάσεις αυτήν την απλή και κλασική μαμαδίστικη συνταγή, η οποία με το άρωμά της θα σε «ταξιδέψει» νοητά πίσω στο πατρικό σου σπίτι, τότε θα χρειαστείς στον πάγκο της κουζίνας σου τα εξής υλικά:

  • 1 κιλό πατάτες

  • 1 πράσινη πιπεριά

  • 1 κόκκινη πιπεριά

  • 1 κρεμμύδι ξερό

  • 1 σκελίδα σκόρδο

  • 150 γρ. μπέικον

  • 200 ml (1 φλιτζ. τσαγιού) κρέμα γάλακτος

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 100 γρ. λιαστή ντομάτα

  • 2κ.γ. θυμάρι

  • 2 κ.γ. ρίγανη

  • 180 γρ. γραβιέρα τριμμένη

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

  • 1 φάκελο Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ

  • 500 ml (2 φλιτζ. τσαγιού) γάλα για την μπεσαμέλ

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή για πατάτες ογκρατέν με μπεσαμέλ και μπέικον, ετοιμάζοντας πρώτα τον «πρωταγωνιστή» του πιάτου, δηλαδή τις πατάτες. Αφού τις βράσεις και μαλακώσουν επαρκώς, θα τις κόψεις σε ροδέλες. Μετά θα κόψεις τα λαχανικά και το μπέικον σε κομματάκια και θα τα σοτάρεις σε ένα τηγάνι, στο οποίο θα έχεις ρίξεις ελαιόλαδο.

NT_Home-Cooking-Foodies_Comfort-food_GIWTHS-@Queen.gr_10_03_23_with_changes!_OK_html_b4b28c0d486d6659.jpg

Θα προσθέσεις το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι, τη ρίγανη και τη λιαστή ντομάτα, την οποία θα έχεις κόψει νωρίτερα σε κομματάκια. Θα ρίξεις την κρέμα γάλακτος και θα σιγοβράσεις το μίγμα σου για 2 με 3 λεπτά. Στη συνέχεια, θα ετοιμάσεις την αφράτη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, που δεν χρειάζεται βράσιμο και είναι έτοιμη σε 1’, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Έπειτα, θα προθερμάνεις τον φούρνο σου στους 180°C. Θα βουτυρώσεις καλά τις επιφάνειες ενός ταψιού και θα στρώσεις το 1/3 από τις πατάτες, την έτοιμη μπεσαμέλ, το μίγμα με το μπέικον, καθώς και το τυρί, το οποίο προηγουμένως θα έχεις τρίψει. Θα επαναλάβεις την ίδια διαδικασία δύο φορές και μετά θα βάλεις το ταψί στον φούρνο.

Τέλος, θα ψήσεις τις πατάτες ογκρατέν με μπεσαμέλ και μπέικον στους 180°C για 20 λεπτά περίπου, επιλέγοντας την ένδειξη «αέρας». Όταν θα ξεφουρνίσεις το ταψί από τον θάλαμο, θα περιμένεις λίγα λεπτά μέχρι να κρυώσει το αγαπημένο σου comfort food, για να το απολαύσεις!

Να θυμάσαι πως το φαγητό δεν είναι μόνο μία καθημερινή, ζωτική ανάγκη, αλλά και ένας τρόπος να κάνεις πιο απολαυστική και δημιουργική την καθημερινότητά σου. Επίσης, είναι και ένας τρόπος να μοιραστείς όμορφες στιγμές με τους ανθρώπους σου. Εμπλουτίζοντας το εβδομαδιαίο μενού σου με σπιτικές συνταγές που έχουν ως σύμμαχο τα αγαπημένα προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ που εμπιστεύεται και η μαμά σου για σίγουρη επιτυχία, να είσαι βέβαιη πως κάθε γεύμα θα είναι για εσένα μία λαχταριστή, comfort εμπειρία, η οποία θα σε «πλημμυρίζει» με συναισθήματα χαράς, ακόμη και έπειτα από μία απαιτητική μέρα.

Για να ανακαλύψεις περισσότερες comfort food συνταγές και μαγειρέματα με την αγαπημένη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, κάνε «κλικ» εδώ!