Tips για να μαγειρεύεις πάντα το πιο τέλειο και γευστικό ρύζι

Tips για να μαγειρεύεις πάντα το πιο τέλειο και γευστικό ρύζι

Τι προβλέπει η συνταγή για το τέλειο ρύζι; Ποια είναι τα μυστικά για να το πετύχεις στην καλύτερη δυνατή εκδοχή του; Σε αυτές τις ερωτήσεις θα επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις.

Αν υπάρχει μία τροφή που θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει «κατακτήσει» τον κόσμο, αυτή είναι σίγουρα το ρύζι και όχι άδικα, αφού φυτρώνει σχεδόν παντού: Από τις πλημμυρισμένες κοιλάδες του Μπαγκλαντές και την Ιαπωνία, μέχρι τα οροπέδια των Ιμαλαΐων στο Νεπάλ και την Αυστραλία.

Και μπορεί να μην ξέρουμε πότε ακριβώς ανακαλύφθηκε ή πότε μπήκε στην κουζίνα ως συστατικό, ωστόσο, εκείνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα, είναι πως όταν είναι μαγειρεμένο σωστά, είναι τόσο νόστιμο και γευστικό, που μπορεί να αντικαταστήσει επάξια ακόμη και τις τηγανιτές πατάτες.

Τι προβλέπει, λοιπόν, η συνταγή για το τέλειο ρύζι; Ποια είναι τα μυστικά για να το πετύχεις στην καλύτερη δυνατή εκδοχή του; Σε αυτές τις ερωτήσεις θα επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις, μέσα από τη λίστα με τα tips που έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω.

Πώς θα πετύχεις το σπυρωτό ρύζι;

Μπορεί να έχεις βρει την ιδανική δοσολογία ρυζιού και νερού, να ξέρεις πόσο συχνά πρέπει να ανακατεύεις το ρύζι σου και να μην ξεπερνάς τον απαιτούμενο χρόνο βρασμού, αλλά και πάλι, το ρύζι σου δεν είναι ακριβώς όπως το θέλεις. Ο λόγος είναι πως ενδεχομένως, έχεις ακολουθήσει ένα βήμα το οποίο στην πραγματικότητα θα έπρεπε να παραλείψεις. Ποιο είναι αυτό; Πως έχεις μουλιάσει το ρύζι σου σε κρύο νερό. Ναι, αυτό είναι ένα συχνό λάθος, το οποίο κάνει το ρύζι σου κολλώδες και όχι σπυρωτό. Και για εσένα, που θέλεις ακόμη πιο σίγουρα αποτελέσματα, μην παραλείψεις να στύψεις χυμό λεμονιού πάνω στο πλυμένο ρύζι, προτού το βράσεις.

E40D8A74-9024-4A44-A41B-D44147DEFBA3.jpeg

Πώς θα δώσεις γεύση και άρωμα σε ένα απλό ρύζι;

Η αλήθεια είναι πως το ρύζι από τη φύση του είναι αρκετά άνοστο. Τι σημαίνει αυτό; Πως χρειάζεται έναν «σύμμαχο» που θα του δώσει την έξτρα νοστιμιά που του λείπει. Γι’ αυτόν τον λόγο, χρειάζεται να βράσει σε έναν αρμονικό και γευστικά πλούσιο συνδυασμό προσεκτικά επιλεγμένων συστατικών, που έχουν βράσει σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα και συμπυκνώνονται σε μία μικρή συσκευασία. Πρόκειται για τους Knorr«Σπιτικούς» Ζωμούς. Είτε επιλέξεις τον Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Κότας, είτε τον Knorr «Σπιτικό» Ζωμό BIO λαχανικών, Λαχανικών, Μανιταριών ή για Βοδινό, ένα είναι το σίγουρο: Η απουσία τεχνητών ενισχυτικών γεύσης και το γεγονός πως όλοι είναι εμπνευσμένοι από τον παραδοσιακό, σπιτικό τρόπο παρασκευής ζωμού, θα σε κάνουν να απολαύσεις το ρύζι σου ακόμη περισσότερο.

Πώς πρέπει να το βράσεις;

Η «τέχνη» για το πιο τέλειο ρύζι «κρύβεται» στο βράσιμο. Βλέπεις, το βράσιμο σε δυνατή φωτιά θα κάνει το νερό να εξατμιστεί πιο γρήγορα, ίσως προτού ακόμα να είναι έτοιμο το ρύζι σου, ενώ θα απελευθερώσει το άμυλο, κάνοντας το ρύζι κολλώδες. Αντιθέτως, το αργό βράσιμο, σε θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 100°C, με το νερό να σχηματίζει μικρές φυσαλίδες στην επιφάνεια, θα κάνει το ρύζι σπυρωτό και νόστιμο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, λοιπόν, είναι να αφήσεις το ρύζι σου στην αρχή να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά και αμέσως μετά να χαμηλώσεις τη θερμοκρασία.

32F32F19-7BBC-4F99-99E1-169F64CE6EAB.jpeg

Ναι, το μαγείρεμα του τέλειου ρυζιού δεν είναι δύσκολη υπόθεση, αρκεί να ξέρεις ποια λάθη πρέπει να αποφύγειςκαι ποια tips να ακολουθήσεις πιστά. Συνεπώς, αν δεν βλέπεις την ώρα να φέρεις την ασιατική κουλτούρα στην κουζίνα σου, αυτά είναι τα «μυστικά» που αξίζει να ακολουθήσεις για να αναδείξεις το πιο νόστιμο συνοδευτικό ή -γιατί όχι- ακόμα και το πιο γευστικό κυρίως πιάτο. «Σύμμαχός» σου σε αυτό το γαστρονομικό «ταξίδι» προς τα βάθη της Ανατολής, δεν είναι άλλοι από τους Knorr «Σπιτικούς» Ζωμούς που θα φέρουν άρωμα Ασίας στο τραπέζι σου.